Θρίλερ με ιρανικό τάνκερ στο Αιγαίο
Επλεε χωρίς σύστημα εντοπισμού
Ακαρπες έως αργά χθες το βράδυ οι έρευνες από Λιμενικό, ΣΔΟΕ
Του Γιαννη Σουλιωτη
Θρίλερ με ιρανικό τάνκερ στο Αιγαίο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη. Εντοπίστηκε το βράδυ της Τρίτης ανοιχτά της Σύρου όπου προσέγγισε για ανεφοδιασμό. Εκτοτε, απενεργοποίησε το σύστημα αυτόματου εντοπισμού (Automatic Identifi-cation System, AIS) και αναζητείται. Στις έρευνες μετέχουν ΣΔΟΕ και Λιμενικό, ωστόσο, έως αργά χθες, το δεξαμενόπλοιο δεν είχε εντοπιστεί. Το τάνκερ φέρει επωνυμία «Baical» και ανήκει κατά πληροφορίες στο ιρανικό Δημόσιο. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που έχουν ήδη δείξει για την υπόθεση υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών άλλων δυτικών χωρών. Πιθανολογείται ότι μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο για λογαριασμό άγνωστου, προς το παρόν, παραλήπτη είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλη χώρα των Βαλκανίων παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το «Baikal» προσέγγισε την Τρίτη τη Σύρο προκειμένου να ανεφοδιαστεί με καύσιμα. Οπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις μεγάλων δεξαμενόπλοιων (έχει μήκος 240 μ.), αγκυροβόλησε στα ανοιχτά και η τροφοδοσία του θα γίνονταν με ειδικό πλοιάριο-banker της εταιρείας Sekavin που διατηρεί εγκαταστάσεις σε Πειραιά και Σύρο. Με βάση τη συνήθη πρακτική, η εταιρεία και το Τελωνείο Σύρου επικοινώνησαν με το πλοίο ζητώντας να ελέγξουν, μεταξύ άλλων, τα συνοδευτικά έγγραφα για το φορτίο του, 146.000 τόνους αργού πετρελαίου.
Οπως όμως αποκαλύπτει πηγή που μετείχε στην έρευνα, στα παραστατικά δεν αναγραφόταν το όνομα του παραλήπτη, κάτι που ξεφεύγει από τη συνήθη πρακτική και κίνησε τις υποψίες των Aρχών. «Ηταν, όπως λέμε εμείς, «to order», ενώ σχεδόν πάντα το φορτίο αργού πετρελαίου προπληρώνεται από συγκεκριμένο παραλήπτη».
Στις 8 το βράδυ της Τρίτης, το πλήρωμα του «Baical» αντιλαμβανόμενο πιθανόν ότι έχει κινήσει τις υποψίες των ελληνικών αρχών, απέπλευσε προς άγνωστη κατεύθυνση. Στις 20.57 μάλιστα, ενώ έπλεε μεταξύ Σύρου και Μυκόνου, απενεργοποίησε το σύστημα AIS και χάθηκε από τα ραντάρ. «Από το σημείο αυτό και έπειτα, θεωρήθηκε πειρατικό», σχολίασε αρμόδιος αξιωματούχος.
Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν αναιτιολόγητη καθυστέρηση. Το Τελωνείο Σύρου ειδοποίησε μεν το ΣΔΟΕ, που όμως δεν διαθέτει καταδιωκτικό σκάφος. Ενώ είχε διαπιστωθεί το «πρόβλημα» στα συνοδευτικά έγγραφα του πλοίου, αυτό αφέθηκε να αποπλεύσει, και μόνο έπειτα από 12 και πλέον ώρες (το πρωί της Τετάρτης) ο εισαγγελέας Σύρου εξέδωσε διαταγή για τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση του τάνκερ.
Το «Baical» ναυπηγήθηκε το 2008 για λογαριασμό του ιρανικού Δημοσίου. Από τις 20/1/12 έχει αλλάξει τρεις φορές όνομα προκειμένου να καθίσταται δυσκολότερος ο εντοπισμός και η ταυτοποίησή του από ξένες διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει μετονομαστεί από «Sima» σε «Blossom» (με σημαία Τουβάλου) και τελευταία «Baical» με σημαία Τανζανίας.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ