22 Νοεμβρίου 2012

Κύρια σημεία συνέντευξης YΦΥΠΕΞ K. Τσιάρα στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα»


To ρόλο της σχέσης μεταξύ αποδήμου ελληνισμού και μητέρας πατρίδας Ελλάδος προσδιορίζει για το υπό αναμόρφωση Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κων. Τσιάρας, όπως δήλωσε στην εκπομπή “Συμβαίνει Τώρα” της ΝΕΤ.  Σύγχρόνως, ο κ. Τσιάρας τονίζει ότι “είναι πολύ σημαντικό να καταγράψουμε όλους τους Έλληνες επιστήμονες, όπου και αν βρίσκονται αυτοί” ενώ αναφερόμενος στο Eurogroup και την μη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης, επισημαίνει ότι ¨”υπάρχει  ένα ζήτημα, εσωτερικό, στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Ειδικότερα, στις δηλώσεις του ο κ. Τσιάρας:

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Νοεμβρίου

* Ελλάδα έκανε όλα τα απαραίτητα βήματα, πήρε όλα τα      μέτρα που έπρεπε να πάρει –βεβαίως, με έναν εξαιρετικά δύσκολο τρόπο, όπως      τον έχουμε παρατηρήσει και όπως τον έχουμε καταγράψει– πολλές φορές με      επιλογές ή αποφάσεις που δημιουργούν αίσθημα αδικίας, ενδεχομένως, οργής      και αγανάκτησης απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η      πραγματικότητα, όμως, είναι ότι μην έχοντας καμία άλλη επιλογή και κανέναν      άλλο δρόμο να ακολουθήσουμε, κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, ούτως ώστε απέναντι      στις υποχρεώσεις μας να είμαστε συνεπείς και να δώσουμε την ευκαιρία στους      εταίρους, στην Τρόικα, να μας οδηγήσει στο επόμενο βήμα, που ήταν η      εκταμίευση αυτής της μεγάλης δανειακής δόσης.  Εκτιμώ, βέβαια, για να σας είμαι      απολύτως ειλικρινής, ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρχει αυτή τη      θετική εξέλιξη, ωστόσο αυτές οι παλινδρομήσεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει      ένα ζήτημα, εσωτερικό, στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Μετάβαση Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας

 -Υπάρχει καθημερινή ενημέρωση από τις Αρχές μας,      τουλάχιστον γι’ αυτό μπορώ να σας διαβεβαιώσω.  Ωστόσο, η πραγματικότητα έχει πάρα      πολλές διαφορετικές παραμέτρους. Σαφώς υπάρχει ένα αυξημένο κύμα      μετανάστευσης με καθαρά οικονομικά κίνητρα, οικονομικούς λόγους, από την      Ελλάδα προς τη Γερμανία και βεβαίως προς άλλες χώρες.  Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα η πηγή του      μεταναστευτικού κύματος, και ειδικά με στόχο τη Γερμανία που αναφέρατε.      Υπάρχουν άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, που σας      πληροφορώ ότι δείχνουν ένα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετανάστευσης ειδικά      προς τη Γερμανία.  Η πραγματικότητα      έχει να κάνει με αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, δηλαδή σε μία      δύσκολή πραγματικότητα, είναι λογικό, άνθρωποι οι οποίοι δεν βρίσκουν      δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, δεν δίνουν στον εαυτό τους την      ευκαιρία να προσπαθήσουν περισσότερο για να εκπληρώσουν τα δικά τους      σχέδια ή τα δικά τους όνειρα για τη ζωή. Αναζητούν την τύχη τους σε      κάποιες άλλες χώρες.
 Eχει πολύ μεγάλη σημασία,      επαναλαμβάνω, να συνδέσουμε αυτό που εξελίσσεται με τις άμεσες εξελίξεις      που αφορούν την εθνική μας οικονομία.
 -Υπάρχει αυτή η «αιμορραγία εγκεφάλων» εντός      εισαγωγικών, το λεγόμενο “brain drain”, όπου άνθρωποι οι οποίοι έχουν μορφωθεί στην Ελλάδα,      έχουν φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.      Ενώ η ελληνική πολιτεία είχε επενδύσει σε αυτούς μέσω της παιδείας, δηλαδή      μέσα από ένα σύστημα εκπαίδευσης που τους παρείχε συγκεκριμένες γνώσεις,      αυτές τους οι ικανότητες, δεν επιστρέφουν στην ελληνική αγορά στην      ελληνική κοινωνία.
 -Εγώ θέλω να σας είμαι απολύτως ειλικρινής, γεγονότα ή      συμβάντα ρατσιστικών συμπεριφορών έναντι Ελλήνων δεν έχουμε.  Αντίθετα, υπάρχουν μεμονωμένα      περιστατικά όπου ενδεχομένως παραβατικές συμπεριφορές ανθρώπων, όπως      καταλαβαίνετε, πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο      που ενδεχομένως η συγκεκριμένη κοινωνία, η συγκεκριμένη νομοθεσία της      χώρας που βρίσκονται Έλληνες πολίτες πρέπει να τους αντιμετωπίσει.

 Απόδημος ελληνισμός – παραμονή ομογενών επιστημόνων στο εξωτερικό – αναμόρφωση ΣΑΕ

 -Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρατηρήσαμε κυρίως,      όχι γιατί δεν υπήρχαν οι δυνατότητες ή οι προοπτικές ανάπτυξης προκειμένου      να μείνουν όλοι αυτοί οι επιστήμονες στην Ελλάδα, αλλά γιατί απουσίαζε μία  στρατηγική η οποία θα εκμεταλλευόταν αυτό το εξαιρετικά πολύτιμο    στελεχιακό δυναμικό.  Η      πραγματικότητα, βεβαίως, με την ελληνική ομογένεια στον παρόντα χρόνο  είναι εντελώς διαφορετική.  Θα σας  πω μία διαπίστωση η οποία για εμένα είναι η αρχή και το τέλος,  ότι η  ομογένεια είναι μία πραγματικά πολύτιμη διαχρονική δύναμη για την Ελλάδα.  Αυτήν τη στιγμή, στο σημείο που βρίσκεται η πατρίδα μας, θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και δε σας το κρύβω ότι τόσο η οδηγία του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου όταν ανέλαβα τη συγκεκριμένη θέση      αρμοδιότητας ήταν σε αυτήν την κατεύθυνση, και βεβαίως με τη συντονισμένη δράση και με τις οδηγίες του Υπουργού των Εξωτερικών κάνουμε μία πολύ      μεγάλη προσπάθεια αναμόρφωσης της σχέσης μεταξύ αποδήμου, ομογενειακού,  οικουμενικού ελληνισμού και Εθνικού Κέντρου μητέρας πατρίδας,      Ελλάδας.  Για να το πετύχουμε αυτό,      χρειαζόμαστε ένα εργαλείο, το εργαλείο που από το παρελθόν είχε ως στόχο να παίξει έναν τέτοιο ρόλο, δηλαδή αυτόν το ρόλο της σχέσης μεταξύ      αποδήμου ελληνισμού και μητέρας πατρίδας Ελλάδος…
 -Ήταν το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, το ΣΑΕ.  Μετά από 17 χρόνια, η διαπίστωση ήταν      ότι το ΣΑΕ δεν ικανοποιούσε κανέναν από τους λόγους της ιδρυτικής του      διακήρυξης.
 -Έπρεπε, λοιπόν, να οδηγηθούμε σε μία πολύ συγκεκριμένη      επιλογή, που ήταν η αναμόρφωση, η αλλαγή των όρων με τους οποίους      λειτουργούσε το συγκεκριμένο οικουμενικό όργανο, που υποτίθεται ότι πρέπει      να εκφράζει τον οικουμενικό ελληνισμό, τον απόδημο ελληνισμό. Βρισκόμαστε      λοιπόν μπροστά σε μία αλλαγή όπου με ένα νέο σχέδιο νόμου αναμορφώνουμε      ριζικά και τη δομή του ΣΑΕ, αλλά βεβαίως και τον τρόπο με τον οποίο      λειτουργεί, σε εντελώς διαφορετικούς άξονες.  Πλέον στο ΣΑΕ θα συμμετέχουν ως φυσικά      πρόσωπα μέλη ή απόδημοι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται αυτοί, κάτι το      οποίο δε συνέβαινε στο παρελθόν, και βεβαίως το ΣΑΕ θα στηριχθεί σε τρεις      διαφορετικούς άξονες, στην αυτοοργάνωση, στην αυτοχρηματοδότηση και σε      αυτό που σας ανέφερα νωρίτερα, που για εμένα είναι το πλέον σημαντικό, ότι      θα εκπροσωπείται κάθετα ακόμα και ο τελευταίος, εντός εισαγωγικών,      απόδημος Έλληνας.
 -Είναι πολύ σημαντικό να καταγράψουμε όλους τους      Έλληνες επιστήμονες, όπου και αν βρίσκονται αυτοί. Γνωρίζουμε πάρα πολύ      καλά ότι κατέχουν εξέχουσες θέσεις στις πανεπιστημιακές κοινότητες του      εξωτερικού.  Είναι πολύ σημαντικό να      καταγράψουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι, πολλοί από αυτούς,      βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πλέον επιτυχημένων επιχειρηματιών      των χωρών του εξωτερικού. Βεβαίως, είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταγράψουμε όλους τους Έλληνες που κατέχουν μία δημόσια πολιτική,      πολιτειακή θέση.
 -Ξέρετε πόσοι Έλληνες βρίσκονται από τις κατώτερες      βαθμίδες μίας δημοτικής αρχής, μέχρι τα ανώτατα, ανώτερα πολιτικά αξιώματα      των χωρών που ζουν όλα αυτά τα χρόνια.       
Καταλαβαίνετε ότι αν μπορούσαμε να καταγράψουμε όλο αυτό το      στελεχιακό δυναμικό, αφενός μεν θα υπήρχε μία πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα      έκφρασης του αποδήμου οικουμενικού ελληνισμού και, από την άλλη, η Ελλάδα,      η χώρα μας, η πατρίδα μας, αυτήν την κρίσιμη στιγμή θα μπορούσε να τους      αξιοποιήσει, με την καλή έννοια του όρου, σε μία προσπάθεια να ξεφύγουμε      το συντομότερο δυνατόν από αυτήν την οικονομική κρίση.
Πηγη Panhellenic post.gr