Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές για να αντλήσει χρηματοδότηση στα τέλη του 2014 με αρχές του 2015, προχώρησε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσ. Νταλάρα, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Νταλάρα δήλωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση δείχνει να τα καταφέρνει και πιστεύω πως εάν ανεμπόδιστα προχωρήσει μπροστά, τότε θα καταφέρει να επαναφέρει το κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία». Επίσης, σημείωσε ότι η χώρα εφαρμόζει σταθερά τις δεσμεύσεις τις για την επιστροφή της στις αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει καθιερώσει ένα ρυθμό και δείχνει αποφασισμένη να φέρει σε πέρας τις δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μάλιστα, ανέφερε ότι εφόσον αυτό επιτευχθεί, τότε η χώρα θα χτίσει ξανά την αξιοπιστία της και θα ανακτήσει αργά -αλλά σταθερά- την εμπιστοσύνη των αγορών.
Υπενθυμίζεται, ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, κ. Π. Τόμσεν, δήλωσε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Ταμείου, ότι το πρόγραμμα -όπως είναι σήμερα- εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως τα τέλη του 2014 με αρχές του 2015. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν ληφθεί κάποια απόφαση για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή νέα μείωση των απαιτήσεων της Ευρωζώνης από την Ελλάδα, η χώρα θα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές για να καλύψει τις ανάγκες της.
Ωστόσο, το ίδιο το Ταμείο στην έκθεσή του εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξαναβγεί στις αγορές το 2018, όταν το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα είναι στα επίπεδα του 115% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας το 2018 θα είναι κατά 450 με 600 μονάδες βάσης υψηλότερο από της Γερμανίας, ενώ πλήρως χρηματοδοτούμενη από τις αγορές θα είναι η Ελλάδα το 2020.
Kathimerinh