26 Ιανουαρίου 2013

Σημεία συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρα στην ελληνική εφημερίδα της Γερμανίας «Ελληνική Γνώμη»


Παρασκευή, 25 Ιανουάριος 2013
Δημοσιογράφος: Πολλά ακούγονται, πολλά γράφονται για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Τι ακριβώς έχετε σχεδιάσει για τους επόμενους μήνες; Θα υπάρξει χρηματοδότηση από την ελληνική Πολιτεία ή θα πάμε σε μια μέθοδο αυτοχρηματοδότησης; Πώς θα είναι η νέα , αν υπάρξει, λειτουργική του δομή;

K. Τσιάρας: Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, έχει ως αποστολή την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού, ολοκλήρωσε έναν κύκλο.
Έφθασε η στιγμή για να κτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό, που να έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει και να ενώσει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινήσαμε τη διαδικασία της προσαρμογής του θεσμικού του πλαισίου στα σύγχρονα δεδομένα, αφήνοντας πίσω ξεπερασμένες μορφές οργάνωσης. Εστιάσαμε κυρίως στην αυτοοργάνωση, στην αυτοχρηματοδότηση και σε ένα νέο ρόλο που θα δημιουργήσει σε όλους τους απόδημους Έλληνες την πεποίθηση πως το νέο ΣΑΕ και τους ανήκει και τους εκπροσωπεί αποτελεσματικά.
Πρέπει εδώ να τονιστεί πως, με βάση τη νέα οργάνωση, όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των Ελλήνων από κάθε γωνιά της γης, τόσο καλύτερα το ΣΑΕ θα υπηρετεί το νέο του ρόλο.
Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση όλων των περιοχών του κόσμου όπου ζουν Έλληνες ομογενείς. Μας ενδιαφέρει να δώσουμε έμφαση στην νεολαία, αποφεύγοντας πρακτικές οι οποίες ήταν αναποτελεσματικές και δεν βοήθησαν το χώρο των ομογενών αλλά και την Ελλάδα.
Το σχετικό σχέδιο νόμου έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση -μέσω του opengov- μέχρι την 31. 01. 2013. Παράλληλα, έχει αποσταλεί στις ομογενειακές οργανώσεις για ανοιχτή διαβούλευση με τον απόδημο ελληνισμό. Επίσης το σχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (www.ggae.gr).
Οι οργανωμένοι φορείς του ελληνισμού, αλλά και καθένας ξεχωριστά, μπορούν να υποβάλουν προτάσεις, παρατηρήσεις και σχόλια, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα σε συνθήκες δημοκρατικού διαλόγου και της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.

Ταυτόχρονα προωθείται η σύσταση διευρυμένης Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία έως την ψήφιση του εν λόγω σχεδίου νόμου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και κατά το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του, μέχρι την σύγκληση των Περιφερειακών Συνελεύσεων και της Τακτικής Συνέλευσης και την ανάδειξη νέου Προεδρείου του ΣΑΕ, θα ασχοληθεί με όλα τα σχετικά ζητήματα και διαδικασίες.
Προς τούτο, έχω αποστείλει στα κόμματα σχετική επιστολή προκειμένου να ορίσουν εκπρόσωπό τους και να προτείνουν προσωπικότητες από τον απόδημο και ομογενειακό ελληνισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο έργο της Επιτροπής.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε και τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών, όπως της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, και των σχετικών δράσεων. Κάτι που επεσήμανε άλλωστε και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το όραμά σας για τον απόδημο ελληνισμό; Και με ποιο τρόπο σκέφτεστε να το κάνετε πράξη;

K. Τσιάρας: Ο Οικουμενικός Ελληνισμός, οι Έλληνες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης, πάντα έχουν στη σκέψη, στο μυαλό και στην καρδιά τους την Ελλάδα. Ειδικά αυτή την εποχή, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς, στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι η στιγμή που η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη αυτό το εν πολλοίς αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο.

Είναι γνωστό ότι οι απόδημοι και ομογενείς Έλληνες, ειδικώτερα των νεώτερων γενεών, έχουν αξιοζήλευτη παρουσία στο κοινωνικό, επιστημονικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι των χωρών στις οποίες ζουν. Με τη συμμετοχή τους στα κοινά, έχουν καταστεί εν δυνάμει πρεσβευτές της χώρας μας και συμβάλλουν καταλυτικά στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας της πατρίδας μας, που κάποιοι προβάλλουν, λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας.

Υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα που απαιτεί προσοχή και μεθοδικό σχεδιασμό. Και από μέρους της ελληνικής πολιτείας και από την πλευρά της ομογένειας. Αυτό είναι η παιδεία και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Η άποψή μου είναι, ότι η γλώσσα, μαζί με τη θρησκεία, είναι τα δύο βασικά στοιχεία, που προσδιορίζουν την ελληνική ταυτότητα και αποτελούν το συνδετικό κρίκο των ομογενών με την μητέρα πατρίδα. Μαζί με τη διδασκαλία της ιστορίας αποτελούν τους βασικούς διαμορφωτές της εθνικής συνείδησης. Χωρίς τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, η ομογένεια θα χάσει σταδιακά την ελληνικότητα της και θα χαθεί οριστικά για την Ελλάδα. Γι' αυτό, νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσει κυρίαρχη προτεραιότητα η παροχή της δυνατότητας στους ομογενείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους την ελληνική γλώσσα. Βεβαίως, υπάρχει το πρόβλημα των περικοπών στο Υπουργείο Παιδείας και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, περιορίστηκε αισθητά ο αριθμός των εκπαιδευτικών που αποσπώνται από την Ελλάδα στο εξωτερικό για τη διδασκαλία των ελληνικών. Σκοπεύω να συζητήσω άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα με τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και επειδή, το αντίστοιχο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όλοι οι απόδημοι Έλληνες σε όλες τις χώρες, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για την αντιμετώπιση του -είτε από το κράτος, είτε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικά για την Γερμανία, το ζητούμενο είναι ένα σχολείο που θα διασφαλίζει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Ελλάδας και Γερμανίας, στην επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση και μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται η διατήρηση και η ανάπτυξη των πολιτισμικών χαρακτηριστικών των ελληνοπαίδων.

Δημοσιογράφος: Πολλές κοινότητες και σύλλογοι υπολειτουργούν ή έχουν βάλει λουκέτο στη Γερμανία, ενώ προχωρούν δομές όπως είναι οι ελληνογερμανικές λέσχες φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Ποια είναι η δική σας θέση σε αυτή την εξέλιξη;

K. Τσιάρας: Η οργανωτική δομή της ομογένειας στηρίχθηκε στα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα των δεκαετιών του περασμένου αιώνα. Ήδη από την δεκαετία του 1990, και ακόμη περισσότερο σήμερα, τα δεδομένα αυτά άλλαξαν ριζικά. Υπάρχουν διαφορές στους στόχους και στις προτεραιότητες των ομογενών τρίτης, τέταρτης και πλέον πέμπτης γενεάς, από εκείνες των προηγουμένων γενεών και για αυτό οι νέοι μας στο εξωτερικό δεν εντάσσονται στα υπάρχοντα σχήματα ή αποχωρούν λίγο μετά την ένταξή τους. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι οι καταστατικοί σκοποί, ο τοπικός χαρακτήρας και οι μορφές εκδηλώσεων πολλών οργανώσεων δεν εξυπηρετούν και δεν εκφράζουν τις ανάγκες τους. Η νοσταλγία για την πατρίδα των παλαιοτέρων με το έντονο συγκινησιακό στοιχείο του Νόστου αμβλύνεται και, σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, δίνει τη θέση της στην εθνική αυτογνωσία, στην υπερηφάνεια για τις εθνικές ρίζες και στην αναζήτηση δημιουργικών σχέσεων με τη γενέτειρα.

Εμφανίζονται λοιπόν νέου τύπου δομές και οργανώσεις που συσπειρώνουν τους νέους ομογενείς κατά κλάδο ή τομέα ενδιαφερόντων, είτε αυτές είναι επαγγελματικές (γιατροί, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες), είτε πολιτιστικές, όπως αυτές που αναφέρατε, οι μικτές λέσχες φιλίας. Οι τελευταίες προσφέρουν το πλεονέκτημα της περαιτέρω προσέγγισης και της δικτύωσης των ελλήνων ομογενών με τις τοπικές κοινωνίες.

Δημοσιογράφος: Έχετε κατά νου μια νέα οργανωτική δομή των Προξενείων στη Γερμανία ή ακόμα και της ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο;

K. Τσιάρας: Πέραν της διακοπής λειτουργίας των τριών προξενικών αρχών (Γενικών Προξενείων Κολωνίας, Ανόβερου και Λειψίας) η οποία ήταν επιβεβλημένη από την ανάγκη περιορισμού του κόστους λειτουργίας της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν σχεδιάζουμε προς το παρόν αλλαγές στην οργανωτική δομή της Πρεσβείας μας στο Βερολίνο και των άλλων πέντε Γενικών Προξενείων μας.

Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα στηρίζει πολλά στην επιχειρηματική επιτυχία των αποδήμων στο εξωτερικό και προσβλέπει σε μελλοντική βοήθεια αναφορικά με επενδύσεις.

K. Τσιάρας: Ένα από τα μεγάλα ζητούμενα εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι η εξωστρέφεια της οικονομίας και της ελληνικής αγοράς. Στην κατεύθυνση αυτή η καλλιέργεια των σχέσεων με τον οικουμενικό Ελληνισμό πρέπει να αποτελέσει ένα από τα σημεία αναφοράς της οικονομικής ανάπτυξης που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η χώρα αυτή τη στιγμή. Αυτή η προοπτική είναι μέσα στις προτεραιότητές μας, όπως τις έχει θέσει ο Πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς.

Άλλωστε προσωπικά ο Πρωθυπουργός ηγείται της προσπάθειας ανάταξης της οικονομίας μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έχουν ήδη γίνει συγκεκριμένα βήματα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που αφορούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο επενδυτής αναζητά ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου και σταθερό φορολογικό σύστημα. Η Ελλάδα διακρίνεται για το ανθρώπινο δυναμικό της. Εργαζόμαστε μεθοδικά για να διαμορφώσουμε τη σταθερότητα και την αξιοπιστία ενός σύγχρονου φορολογικού συστήματος.

Ένας ακόμα τομέας που η συνεισφορά των ομογενών θα μπορούσε να είναι καθοριστική είναι ο τομέας του Τουρισμού. Οι ομογενείς τόσο σε συλλογικό επίπεδο, δηλαδή μέσα από τους οργανωμένους φορείς τους, όσο και ατομικά, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και την προώθηση του ελληνικού τουρισμού, για την επόμενη τουριστική περίοδο. Οι απόδημοι και ομογενείς Έλληνες είναι οι καλύτεροι διαφημιστές της χώρας μας και μπορούν να πείσουν το φιλικό, επαγγελματικό και κοινωνικό περίγυρό τους, τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται, να επισκεφθούν την Ελλάδα.
Η χώρα καταβάλλει μία μεγάλη προσπάθεια, με βαρύ κοινωνικό κόστος, να θέσει ξανά την οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης. Υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθογένειες και αποτελούν τις βάσεις αυτής της νέας πορείας. Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται τη δημιουργική δύναμη της ομογένειας.
πηγη ΥΠΕΞ ΑΘΗΝΑ