25 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΕΞ : Λύση για ΠΓΔΜ χωρίς γκρίζες ζώνες


Βουλή - Κ. Τσιάρας - υφυπουργός Εξωτερικών - φωτογραφία αρχείου
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας.


Η ελληνική πλευρά έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ μία λύσης καθολικής και απόλυτης εφαρμογής για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, χωρίς γκρίζες ζώνες και έδαφος για μελλοντικές τριβές, σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ζητούσε να μάθει τι ειπώθηκε στις πρόσφατες συνομιλίες με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και ποιά θα είναι τελικά η θέση της Ελλάδα στο ζήτημα, καθώς όπως είπε, «όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει συρθεί σε έναν επονείδιστο συμβιβασμό».
Στην απάντησή του ο  κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε πως η πολιτική ηγεσία είναι πλήρως προσηλωμένη στις διαπραγματεύσεις, «έχουμε καθορίσει και καταστήσει σαφές προς όλους το πλαίσιο λύσης για την ονοματολογική διαφορά, στο οποίο η ελληνική πλευρά μπορεί να συναινέσει: Μία ονομασία, μία χρήση erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Μακεδονίας της Ελλάδος», εξήγησε για να συμπληρώσει: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη για μια λύση, η οποία θα τύχει καθολικής και απόλυτης εφαρμογής και δεν θα αφήνει γκρίζες ζώνες και έδαφος για μελλοντικές τριβές».
Όσοα για τις πρόφατες συνομιλίες με τον Μ. Νίμιτς, ο υφυπουργός αφού υπενθύμισε το απόρρητο και ευαίσθητο χαρακτήρα τους, τόνισε ότι «η χώρα δεν ακολουθεί την πολιτική των διαρροών οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις» και πληροφορίες που «ανήκουν στη σφαίρα των εικασιών».
«Η πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς έγινε σε ιδιαιτέρως καλό κλίμα στο οποίο κυριάρχησε η εποικοδομητική διάθεση», αρκέστηκε να πει.
Σε ερώτηση του κ. Παππά  αν η κυβέρνηση θα δεχθεί οποιαδήποτε ονομασία που περιέχει τον όρο Μακεδονία, ο κ. Τσιάρας απάντησε κατά τη δευτερολογία του ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να τηρεί με επιμονή και σταθερότητα την ίδια υπεύθυνη στάση για την επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό ζήτημα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της χώρας και στόχο τη δημιουργία ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
«Οι χειρισμοί που απαιτούνται από την πλευρά μας», σημείωσε, «οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο, όπως σύνθετο είναι και το διεθνές περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε». «Ολα τα ελληνικά κόμματα συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στη διαμόρφωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας», πρόσθεσε με νόημα,  καθώς  όπως είπε, «κάθε συζήτηση ακόμη και εντός της ελληνικής Βουλής, γίνεται αντικείμενο σχολιασμού από τα ξένα ΜΜΕ, κάτι που ως ένα βαθμό μπορεί να επηρεάσει και τις μελλοντικές εξελίξεις για το συγκεκριμένο ζήτημα». 
Naυτεμπορικη