Αντιδράσεις σε υψηλούς τόνους προκάλεσαν δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι «οι νόμοι με τις φυλετικές διακρίσεις κατά των εβραίων ήταν το μεγαλύτερο λάθος ενός ηγέτη, του Μουσολίνι, που σε πολλούς άλλους τομείς είχε ενεργήσει ορθά».
Για «άτοπες και επιπόλαιες δηλώσεις» έκανε λόγο ο Ρέντσο Γκατένια, πρόεδρος των εβραϊκών κοινοτήτων Ιταλίας. Σύμφωνα με τον Γκατένια «από τη στιγμή που η παρέμβαση του Μπερλουσκόνι αφήνει να εννοηθεί ότι η Ιταλία αποφάσισε να ξεκινήσει τον κατατρεγμό των Εβραίων για να ευχαριστήσει έναν ισχυρό σύμμαχο, στερείται ηθικής και ιστορικής βάσης».
Ο «Καβαλιέρε», σήμερα το πρωί, στα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Μιλάνο στη μνήμη των Ιταλών Εβραίων που έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της ναζιστικής-φασιστικής θηριωδίας, υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Ιταλία δεν έχει τις ίδιες ευθύνες με την Γερμανία». «Υπήρξε μια συνενοχή, που, αρχικά, δεν χαρακτηρίστηκε από πλήρη συνειδητοποίηση της κατάστασης».
«Πρόκειται για ανήκουστα πράγματα. Οι ευθύνες του Μουσολίνι δεν περιορίζονται μόνο στους φοβερούς νόμους των φυλετικών διακρίσεων, αλλά επεκτείνονται και σε τόσα άλλα, αρχίζοντας από τον στραγγαλισμό της Δημοκρατίας» τόνισε η 'Ανα Φινοκιάρο, εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία.
Ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία και περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι, δηλώνει ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι «ο Μπερλουσκόνι είναι ένας πλαστογράφος, τόσο σε ό,τι αφορά το παρόν, όσο και το παρελθόν».
«Δεν μπορεί να περάσει η άποψη ότι ο φασισμός ήταν ένα καλό και φιλικό καθεστώς, με κάποιες, μόνο, αρνητικές στιγμές. Η δολοφονία του σοσιαλιστή Τζάκομο Ματεότι, η κατάκτηση της Αιθιοπίας, η συμμετοχή στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μερικές από τις σοβαρές ευθύνες της βίαιης αυτής δικτατορίας για την οποία οι Ιταλοί δεν μπορούν να νιώθουν νοσταλγία», συμπληρώνει ο Αντρέα Ρικάρντι, υπουργός αρμόδιος για την διεθνή συνεργασία της κυβέρνησης Μόντι.
Πάντως, ο Μπερλουσκόνι σε γραπτή του δήλωσε επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας ότι «οι δηλώσεις του, δυστυχώς, παρερμηνεύθηκαν εσκεμμένα από μέρος της αριστεράς» και εξήγησε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρερμηνεία και παρεξήγηση, σε ό,τι αφορά τη φασιστική δικτατορία».
Πηγή: ΑΜΠΕ