Με αφορμη το φορολογικο νομοσχεδιο για την φορολογιση ομογενων, αναδημοσιευουμε την αγανακτηση - παραπονα και προτασεις ομογενων της αυστραλιας οπως δημοσιευτηκαν στην ομογενειακη τηλεφημεριδα -Panhellenic post.gr
Ηφαίστειο η ομογένεια Αυστραλίας για το φορολογικό
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ*
*Η ΡΗΡ δημοσιεύει συνεργασία που μας έστειλε ο εκλεκτός ομογενής και φίλος δημοσιογράφος της εφημερίδας “Νέος Κόσμος” Αυστραλίας κ. Κώστας Νικολόπουλος γύρω από το επίμαχο θέμα της φορολόγησης των Ομογενών μας.
Ηφαίστειο η ομογένεια, εξ αιτίας της εξωφρενικής απόφασης της Αθήνας να αρχίσει την πάταξη της φοροδιαφυγής από τον Ελληνισμό της διασποράς.
Αναρίθμητα τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας οργισμένων συμπαροίκων στο «Νέο Κόσμο», που υβρίζουν θεούς και δαίμονες για την εμπλοκή τους σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και δαπάνες, που είναι δυνατόν να αποφευχθούν με τη χρήση της κοινής λογικής.
Ο θυμός της ομογένειας για τη φορομπηχτική απόφαση της ελληνικής Πολιτείας κορυφώθηκε από τη Δευτέρα, που ο «Νέος Κόσμος» δημοσιοποίησε τα δικαιολογητικά, που υποχρεούνται να υποβάλλουν στην εφορία της Ελλάδας οι Ελληνοαυστραλοί πολίτες, που έχουν οικονομικά ενδιαφέροντα στην Ελλάδα.
Οι πανικόβλητοι ομογενείς, που τηλεφωνούν στις προξενικές Αρχές για διασαφηνίσεις των προβλέψεων της σχετικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, παίρνουν τη στερεότυπη απάντηση «ελάτε να σας δώσουμε πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε και ενεργήστε μόνοι σας για την υποβολή τους στην εφορία της Ελλάδας». Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια, σημαίνει «κόψτε το λαιμό σας» για να υποβάλετε έγκαιρα τη δήλωση στην εφορία.
Δεν καταγγέλλουμε τους προξενικούς υπαλλήλους, για άρνηση να βοηθήσουν την ομογένεια. Οι προξενικοί υπάλληλοι είναι εκτελεστικά όργανα και συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις και εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους.
Την Αθήνα καταγγέλλουμε για αναλγησία, για εμμονή στην αρτηριοσκληρωτική γραφειοκρατία, για εκούσια διατάραξη της σχέσης της με τον Ελληνισμό της Αυστραλίας και της υπόλοιπης διασποράς.
Η ποντιοπιλατική συμπεριφορά των προξενικών Αρχών, η οποία εδράζεται στην πρόβλεψη της υπουργικής απόφασης οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στην εφορία τα ζητούμενα δικαιολογητικά δια «αντικλήτου» (πληρεξούσιου ατόμου στην Ελλάδα) περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα για τους ομογενείς, που δεν έχουν πληρεξούσιο/πληρεξούσια στην Ελλάδα για να καταθέσει τα δικαιολογητικά στην εφορία. Καθώς, δε, λιγοστεύει ο χρόνος υποβολής των δικαιολογητικών, οι ομογενείς αυτής της κατηγορίας τρέχουν και δεν προλαβαίνουν.
Οι ομογενείς που δεν έχουν πληρεξούσιο/πληρεξούσια στην Ελλάδα θα επιβαρυνθούν και με το μεγαλύτερο κόστος εξασφάλισης και έγκαιρης υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Ένα πρόχειρος υπολογισμός της δαπάνης για την εξασφάλιση των και υποβολής των δικαιολογητικών που ζητά το ελληνικό κράτος δείχνει ότι η φορολογική τακτοποίηση θα κοστίσει μέχρι και χίλια δολάρια. Και εξηγούμε:
- Κάθε ενδιαφερόμενος ομογενής θα πρέπει να πληρώσει $60 για κάθε έγγραφο που σφραγίζεται με τη σφραγίδα Apostille της Χάγης (σφραγίδα που
τοποθετείται σε επίσημα έγγραφα αυστραλιανών Αρχών, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα.
- Αν, όπως, ισχυρίζονται ομογενείς, που επικοινώνησαν με φοροτεχνικούς της γενέτειρας η εφορία απαιτεί μεταφρασμένα πιστοποιητικά, οι ομογενείς θα υποβληθούν σε δαπάνη τριακοσίων ($300) τουλάχιστον δολαρίων, για τη μετάφραση των πιστοποιητικών. Δυστυχώς, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δεν διασαφηνίζει αν τα πιστοποιητικά θα υποβάλλονται μεταφρασμένα.
- Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ορίζει, ότι τα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται στην εφορία από τους αντίκλητους (πληρεξούσιους αντιπροσώπους) στην Ελλάδα. Όσοι δεν έχουν πληρεξούσιο συγγενή, φίλο ή δικηγόρο στην Ελλάδα θα πρέπει να βρουν άτομο της εμπιστοσύνης τους ή δικηγόρο στο οποίον θα πρέπει να δώσει τη σχετική εξουσία να διεκπεραιώσει την υπόθεσή τους.
- Οι ομογενείς αυτοί θα επωμιστούν το κόστος του πληρεξουσίου, περίπου διακόσια δολάρια ($200). Όσοι δεξουσιοδοτήσουν δικηγόρο για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής τους θα επωμιστούν και την αμοιβή του δικηγόρου.
- Στο κόστος προστίθενται και δύο, τουλάχιστον, ημερομίσθια που θα χάσει κάθε ενδιαφερόμενος για τις επισκέψεις του στο προξενείο και τις αυστραλιανές Αρχές. Συντηρητικά άλλα τριακόσια δολάρια.
Ο παραπάνω υπολογισμός δεν περιλαμβάνει την αγωνία, τον εκνευρισμό, την ψυχική διαταραχή. Αυτά δεν υπολογίζονται σε δολάρια.
Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση της Ελλάδας, όσα έχουμε γράψει επανειλημμένα:
Πρώτον, δεν φταίει ο Ελληνισμός της Αυστραλίας, αν οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν φρόντισαν έγκαιρα να υπογράψουν αμοιβαία συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Αυστραλία. Η Ελλάδα έχει υπογράψει 49 Συμβάσεις/Συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με ισάριθμα κράτη, οι οποίες έχουν κυρωθεί και ισχύουν, απαλλάσσοντας τους Έλληνες μόνιμους κατοίκους των χωρών αυτών από τις χρονοβόρες, δαπανηρές και, υπεράνω όλων, άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες πιστοποίησης της φορολόγησής τους από τις χώρες μόνιμης διαμονής τους.
Δεύτερον, δεν φταίει ο Ελληνισμός της Αυστραλίας για την αδυναμία της Ελλάδας να μηχανογραφεί τις αφίξεις και αναχωρήσεις Ελληνοαυστραλών, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος Έλληνας εξ Αυστραλίας επισκέπτεται την Ελλάδα και πόσο χρόνο μένει εντός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας.
Τρίτον, δεν φταίει ο Ελληνισμός της Αυστραλίας για τη χαρτολαγνεία που χαρακτηρίζει το ελληνικό Κράτος. Η απαίτηση να υποβάλλουμε έναν τόνο πιστοποιητικά στην εφορία είναι εξωφρενική, θα υποβάλει τους ομογενείς, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, σε περιττές ταλαιπωρίες, θα κοστίσει αρκετά χρήματα και, το κυριότερο, θα διαταράξει τις σχέσεις πολλών ομογενών με την Ελλάδα, επί ζημία της Ελλάδας.
Επαναδιατυπώνουμε, επίσης, την παλαιότερη πρότασή μας για απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας από τις προξενικές Αρχές.
Το ελληνικό κράτος ζητά «Πιστοποιητικό Μονίμου Κατοίκου» από τους Έλληνες του εξωτερικού, που έχουν ενδιαφέροντα στην Ελλάδα, ένα Πιστοποιητικό που κοστίζει $13 περίπου, ανάλογα με την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου Αυστραλίας την ημέρα που παραλαμβάνει ο ομογενής το πιστοποιητικό. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί δεν αρκεί το πιστοποιητικό αυτό για τις φορολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας μαζί με συνημμένο, επικυρωμένο από το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας αντίγραφο του εκκαθαριστικού της αυστραλιανής εφορίας (tax return), που θα πιστοποιεί τη φορολόγησή κάθε Ελληνοαυστραλού από την Αυστραλία.
Επειδή τα χρονικά περιθώρια υποβολής των δικαιολογητικών στενεύουν, η ομογένεια πρέπει να αναλάβει ενεργό δράση για την ακύρωση της απόφασης ή την τροποποίησή της σε βαθμό που να καθιστά απλή και λιγότερο δαπανηρή την εξασφάλιση και υποβολή στην εφορία των ζητούμενων δικαιολογητικών.
Ο «Νέος Κόσμος» προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλίας, το συντομότερο δυνατόν, από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, ει δυνατόν σε συνεργασία με άλλους μαζικούς φορείς της ομογένειας, για σύγκληση μία δημόσιας συγκέντρωσης στην οποία θα συζητηθεί λεπτομερώς το θέμα, θα ληφθούν αποφάσεις και θα διαμορφωθούν προτάσεις προς την Αθήνα για απλοποίηση των διαδικασιών.
Μόνον η συλλογική μας αντίδραση θα υποχρεώσει τους καρεκλοκένταυρος της Αθήνας να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να μας απαλλάξουν από το άγχος και τη δαπάνη φορολογικής τακτοποίησής μας.
H Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας έστειλε, ήδη επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία ζητά των αναθεώρηση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
« Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, του αρχαιότερου ελληνικού οργανισμού στην Αυστραλία, επιθυμούμε να σας εκφράσουμε το έντονο ενδιαφέρον, αλλά και την ανησυχία των μελών μας και της ομογένειας της Μελβούρνης γενικότερα, για τις προγραμματιζόμενες αλλαγές στη Φορολογία των Ομογενών.
Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερες ανησυχίες έχουν εκφρασθεί για την υποχρεωτική ετήσια υποβολή δικαιολογητικών, όπως «Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας» ή «αντίγραφο της Φορολογικής Δήλωσης στο εξωτερικό» ή Βεβαίωση από μια, οποιαδήποτε, υπηρεσία του εξωτερικού για την πιστοποίηση της μόνιμης κατοικίας τους στο εξωτερικό. Και τούτο, διότι οι ρυθμίσεις αυτές πρόκειται να δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα στους ομογενείς, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αρμόδιες αρχές σε διάφορες χώρες δεν εκδίδουν τέτοιου είδους έγγραφα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πολλοί ομογενείς.
Η διάταξη του νέου νομοσχεδίου που αναφέρει ότι αν ο φορολογούμενος κατοικεί στην αλλοδαπή, υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης, είναι αλληλεγγύως με αυτόν, οι αντιπρόσωποι ή οι πράκτορές του στην Ελλάδα, δημιουργεί επιπρόσθετα πρακτικά προβλήματα στους Έλληνες του Εξωτερικού, καθώς οι έως τώρα αντιπρόσωποι / πράκτορές τους στην Ελλάδα ενδεχομένως να αρνούνται να τους εξυπηρετήσουν φοβούμενοι τις οποιεσδήποτε ευθύνες όσον αφορά στις οφειλές ομογενών που έως τώρα εκπροσωπούσαν.
Παράλληλα, έντονες ανησυχίες εκφράζονται για την προσπάθεια φορολόγησης των εισοδημάτων Ελλήνων του Εξωτερικού με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται να επενδύουν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η πατρίδα μας έχει άμεση ανάγκη τις επενδύσεις.
Οι διατάξεις του άρθρου 76 του Ν. 2238 επιφυλάσσουν κινδύνους διπλής φορολόγησης των ομογενών. Επί πλέον, η μετάθεση αρμοδιότητας από την ΔΟΥ Μονίμων Κατοίκων Εξωτερικού στις τοπικές ΔΟΥ, θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα και ταλαιπωρία στους Ομογενείς, κυρίως σε εκείνους οι οποίοι ενώ φορολογούνται στη χώρα που διαμένουν για το εισόδημά που αποκτούν εκεί, στην Ελλάδα δεν θα τους θεωρούν κατοίκους εξωτερικού, με αποτέλεσμα να χάσουν όλα τα πλεονεκτήματα που είχαν μέχρι τώρα με την ιδιότητα αυτή.
Η απογοήτευση της Ομογένειας είναι μεγάλη ακόμα και με τις προβλέψεις για κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης για ακίνητο που αγοράζουν στην Ελλάδα με συνάλλαγμα από το Εξωτερικό, το οποίο έχει ήδη φορολογηθεί στη χώρα που διαμένουν.
Κύριε Υπουργέ, ευελπιστούμε ότι θα επανεξετασθούν προγραμματιζόμενες μεταρρυθμίσεις με γνώμονα πάντα την ίση και δίκαιη μεταχείριση των Ελλήνων του Εξωτερικού, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την τεράστια διαχρονική προσφορά της Ομογένειας προς την μητέρα πατρίδα».
Με εκτίμηση,
Βασίλης Παπαστεργιάδης
Πρόεδρος
Επαναλαμβάνουμε, ότι δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση από την Ελλάδα, ζητάμε λογική μεταχείριση από το εθνικό κέντρο η οποία θα διαφυλάξει τη σχέση μας και τη σχέση των παιδιών μας με την Ελλάδα και θα αποτρέψει την ακίνητων περιουσιών και άλλων αξιών και η μεταφορά του προϊόντος της ρευστοποίησης στο εξωτερικό.
Για τους ομογενείς, που δεν διάβασαν το «Νέο Κόσμο» της Δευτέρας αναδημοσιεύουμε τις πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που πρέπει να εξασφαλίζει και να υποβάλει κάθε ενδιαφερόμενος στην εφορία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την Παράγραφο 1 της Απόφασης του υπουργείου Οικονομικών αρ. ΠΟΛ 1145/31-05-2012, τα φυσικά πρόσωπα (οι άνθρωποι), που δηλώνουν τόπο κατοικίας ή συνήθους διαμονής την Αυστραλία (ανεξαρτήτως Πολιτείας στην οποία κατοικούν μόνιμα) και υπόκεινται σε φόρο μόνο για το εισόδημά τους που προκύπτει στην Ελλάδα, υποχρεούνται, ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2012 –για το οικονομικό έτος 2011– να υποβάλλουν και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Δήλωση φορολογίας εισοδήματος από την Εφορία της Αυστραλίας (Tax Return) η οποία να πιστοποιεί τη φορολόγηση του εισοδήματος που κερδίζει ένας ομογενής στην Αυστραλία.
- Στην περίπτωση, που ο ομογενής δεν υποβάλλει δήλωση εισοδήματος στην Εφορία της Αυστραλίας και δεν μπορεί, ως εκ τούτου, να πάρει χαρτί από την Εφορία της Αυστραλίας τότε μπορεί να πάρει βεβαίωση από κάποια δημόσια Αρχή της Αυστραλίας (για παράδειγμα από το Δήμο της περιοχής στην οποία κατοικεί μόνιμα) η οποία θα αποδεικνύει ότι ο ίδιος, η γυναίκα του και τα παιδιά του –αν είναι έγγαμος– είναι μόνιμοι κάτοικοι Αυστραλίας.
Τα έγγραφα αυτά –που εκδίδονται από αυστραλιανές Αρχές για χρήση εκτός Αυστραλίας, στην προκείμενη περίπτωση για χρήση στην Ελλάδα– θα πρέπει να σφραγιστούν από το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών με τη σφραγίδα της Χάγης Apostille. Στη Μελβούρνη τα γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται στο Casselden Place, 2 Lonsdale Street Melbourne, γωνία Lonsdale Street και Spring Street.
Υπενθυμίζεται, ότι η προθεσμία υποβολής του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας από τους ίδιους τους ομογενείς ή πληρεξούσιούς τους στην Ελλάδα λήγει στις 29 Μαρτίου 2013.
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, καλείται να επιληφθεί του θέματος, που ταλανίζει αδικαιολόγητα την ελληνική διασπορά.