Την υποστήριξη των θέσεων των ανά τον κόσμο, μέσα από τις αποφάσεις των Περιφερειών ΗΠΑ και Αυστραλίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) αλλά και με το ομόφωνο ψήφισμα της 6ης Τακτικής Συνέλευσής του, επισήμανε η τ. γ.γ. του Συμβουλίου, Όλγα Σαραντοπούλου (Φωτογραφία), μιλώντας στη μεγάλη εκδήλωση του «Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία» στη Βιέννη.
Παραπέμποντας στη δημιουργική πορεία του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία, από την ίδρυσή του πριν 20 χρόνια, το 1993, χαρακτήρισε ως την ίσως μεγαλύτερη πρόκληση που συνδέεται με το έργο του, τη διαφύλαξη του ονόματος της Μακεδονίας από κάθε κακόβουλη ενέργεια και προπαγάνδα αλλοίωσης της ιστορικής αλήθειας.
Τον σημαντικό ρόλο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας δια μέσου των αιώνων στη Βιέννη, αλλά και την ενότητα που διακρίνει σήμερα τις ομογενειακές οργανώσεις στην Αυστρία και ειδικότερα το Διαπολιτιστικό Σύλλογο Μακεδονία, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, ευλογώντας τη βασιλόπιτα, η παραδοσιακή κοπή της οποίας πλαισίωσε την εκδήλωση.
Ο κ. Αρσένιος τόνισε την ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας όλων των φορέων σε αυτές τις δύσκολες, για τη χώρα μας, εποχές, εκφράζοντας την ευχή να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να δοθεί μέσα στο 2013 μια δίκαιη και ιστορικά βασισμένη λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Την ελπίδα και την ευχή, το 2013 να είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, που οι προσπάθειες όλων θα φέρουν αποτελέσματα και καρπούς ώστε η χώρα μας να βρεθεί ψηλά, στη θέση που της αξίζει, εξέφρασε στο χαιρετισμό του, ο Έλληνας πρόξενος στη Βιέννη, Δημήτρης Δασκαλάκης.
Στο χαιρετισμό του ο ιδρυτής και πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία Αυστρίας, γνωστός επιχειρηματίας της Βιέννης Χαρίλαος Ζήκος — ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα για τα 40 χρόνια συμβολής της επιχείρησής του στη βιεννέζικη οικονομία-ευχόμενος γόνιμη και δημιουργική συνεργασία το 2013, υποσχέθηκε τη συνέχιση της δραστηριότητας και των εκδηλώσεων του Συλλόγου στη διάρκεια της νέας χρονιάς.
Ανακοίνωσε συγχρόνως την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου για την ανακήρυξη σε επίτιμα μέλη του Συλλόγου – με την απονομή διπλωμάτων και αναμνηστικών πλακών – δύο προσωπικοτήτων που βρίσκονται, όπως είπε, πάντα στο πλευρό του Συλλόγου.
Αφενός, της κας Σαραντοπούλου για την προσφορά της στον απανταχού Ελληνισμό και αφετέρου, του ιδρυτή και διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρνούντουμ (στα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας ρωμαϊκής πόλης, ανατολικά της Βιέννης, στα σύνορα με τη Σλοβακία), του Ελληνοιταλού εικαστικού καλλιτέχνη, Πιέρο Μπορντίν, για την, από μέρους του, ανάδειξη και προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού.
Πέραν του Φεστιβάλ Καρνούντουμ που ίδρυσε ο ίδιος πριν 23 χρόνια και διευθύνει μέχρι σήμερα, ο Πιέρο Μπορντίν, με έρευνές του ανακάλυψε το σημαδιακό ρόλο του Καρνούντουμ στην μετέπειτα μετάβαση, ουσιαστικά, από τους θεούς της Αρχαιότητας στο Χριστιανισμό, καθώς η εκεί «Σύνοδος των Αυγούστων», στις 11 Νοεμβρίου του 308 μ.Χ., αποφάσισε τις τύχες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και επισφράγισε την ανάδειξη εκεί σε καίσαρα, του αργότερα πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα, του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Στην εκδήλωση, η Ελληνίδα μεσόφωνος Έλσα Γιαννουλίδου τραγούδησε κάλαντα της Μακεδονίας και μερικά παραδοσιακά μακεδονικά τραγούδια, με τη συνοδεία της Ευτυχίας Αρκούδη (φλάουτο) και του Φώτη Νάνου (κιθάρα), ενώ το κύριο μουσικό πρόγραμμα, τρίωρης διάρκειας, με λαϊκή, έντεχνη και παραδοσιακή ελληνική μουσική, παρουσίασε το μουσικό σχήμα της Βιέννης «Οι Έλληνες».
Παρόντες στην εκδήλωση του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία, ήταν εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών και φορέων στην Αυστρία, ανάμεσά τους ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστας Παπαδήμας και ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουγγαρία, Σπυρίδων Γεωργιλές, ο ελληνικής καταγωγής δημοτικός σύμβουλος και μέλος της τοπικής Βουλής της Βιέννης, Χάνες Χάρβανεκ, πλήθος μελών της Ελληνικής Ομογένειας, καθώς και πολλοί Αυστριακοί φίλοι του Συλλόγου.
Πρωταρχικοί στόχοι του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία είναι ο συντονισμός δραστηριοτήτων για την προβολή των ελληνικών θέσεων και δικαίων πάνω σε εθνικά θέματα, ιδιαίτερα στο Μακεδονικό, αλλά και η παρουσίαση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης, καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων με την πατρίδα αλλά και με τους απανταχού απόδημους Έλληνες.
Πηγή: ana