30 Ιανουαρίου 2013

Γιώργος Αμαραντίδης: Δεν ενδιαφέρεται κανείς για τους Απόδημους…


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την άποψη –εδραιωμένη, όπως λέει, από την μακροχρόνια εμπειρία που αποκόμισε από τη δράση του στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού- ότι κανείς στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τον Απόδημο Ελληνισμό, διατυπώνει στην ΡΗΡ ο (μέχρι νεωτέρας)  Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ και Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης κ. Γιώργος Αμαραντίδης,  σε μία εκ βαθέων εξομολόγησή του, με αλήθειες πικρές, που πονάνε.
Η ΡΗΡ, φρονεί ότι επειδή χρήσιμο –θα λέγαμε αναγκαίο- είναι να γνωρίζει το εθνικό κέντρο πως και τι ακριβώς σκέφτεται η οργανωμένη ομογένεια, προβαίνουμε στην δημοσίευση πρόσφατης συζήτησης με τον Συντονιστή Ευρώπης, χωρίς «διορθωτικές» παρεμβάσεις ή ωραιοποιήσεις του κειμένου. Η ειλικρίνεια στην επαφή Αποδήμων – εθνικού κέντρου είναι κάτι που από καιρό έχει λείψει με  εκατέρωθεν ζημιά… Αποτελεί δε «στοίχημα» για την νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ η αποκατάσταση ενός κλίματος ανοικτής επικοινωνίας με τους Αποδήμους, από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε…
-Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή την επιχειρούμενη από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, έξωση του ΣΑΕ από τα Γραφεία της Θεσσαλονίκης. Θέσαμε υπόψη του κ. Αμαραντίδη το ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ήδη ο κ. Μπουτάρης έχει εγκαταστήσει συνεργείο τεχνικών και προβαίνει στις αναγκαίες επιδιορθώσεις ή μετατροπές στο κτήριο δωρεάς Μακρίδη.
Ο κ. Αμαραντίδης ξέσπασε: «Μία κατάσταση απίστευτη, αλλά αληθινή! Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στ. Ταμβάκης έτσι κι αλλιώς τα παρέδωσε εδώ και δύο χρόνια! Ήτανε μία πολιτική της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της σημερινής, να καταστρέψουν τον οργανισμό του ΣΑΕ. Αυτός ήταν ο σκοπός τους γι αυτό και έχουμε αυτές τις καταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικά».
Στο εύλογο ερώτημα, αν είναι έτσι τα πράγματα τότε γιατί προσπαθούν να φτιάξουν άλλο ΣΑΕ ο Συντονιστής Ευρώπης απάντησε:  «Για να μην τους κατηγορήσουν. Εάν πραγματικά ήθελαν να φτιάξουν ένα άλλο ΣΑΕ, θα καθόντουσαν τα κόμματα και θα λέγανε: Υπάρχει ένα προεδρείο, να συζητήσουμε. Υπήρχε και Υπάρχει ακόμα μία Επιτροπή μέσα στη Βουλή για τον Απόδημο Ελληνισμό. Η μοναδική Επιτροπή που δεν παίρνει αποφάσεις! Γιατί να υπάρχει αυτή η Επιτροπή, η οποία μάλιστα αύριο θα συνεδριάσει για τα Ιδρύματα του Ωνάση και του Νιάρχου! Γιατί να πληρώνονται ώστε να συνεδριάζουν για θέματα τα οποία δεν ενδιαφέρουν τον απόδημο; Τι έχει να κάνει ο κάθε ομογενής με τα ιδρύματα αυτά; Κι όμως, ο κάθε βουλευτής που θα προσέλθει στη συνεδρίαση, θα εισπράξει 150 ευρώ  για τη συμμετοχή του!»
Ζητήσαμε το συμπέρασμά του. «Λοιπόν, γράψτε το όπως σας το λέω. Δεν τους ενδιαφέρουν ούτε τα γραφεία της Θεσσαλονίκης ούτε τίποτα. Και ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, ο κ. Άδωνις, κάποτε την κατηγορούσε την Επιτροπή αυτή. Τώρα έγινε πρόεδρος… Τι να πω. Τα παράξενα δεν είναι μόνον από το δήμαρχο, αυτόν μάλλον θα τον ειδοποίησαν ότι πάρε το κτήριο και άρχισε να κάνει τις διαδικασίες που μπορούσε. Το κτήριο αυτό έχει δωρηθεί στο Δήμο της Θεσσαλονίκης, με την προϋπόθεση ότι θα το εκμεταλλευθεί ο Απόδημος Ελληνισμός. Εάν δεν ήταν προϋπόθεση, δεν θα μας βάζανε μέσα… Με τον τρόπο τους όμως, που ακινητοποιήσανε το προσωπικό και γενικά το ΣΑΕ, βγαίνει ότι δεν χρησιμοποιείται πλέον το κτήριο από τον Απόδημο Ελληνισμό και μπορεί ο δήμαρχος να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει».
Που θα πάνε τα γραφεία του ΣΑΕ; «Ο κ. Μπουτάρης πριν από δύο χρόνια είχε δεσμευθεί να πήγαιναν οι δύο διοικητικοί υπάλληλοι μέσα στο Δημαρχείο όπου θα ώριζε κάποια γραφεία για το ΣΑΕ. Κατ΄εμέ αυτό δεν ήτανε το πρόβλημα. Θα μας έβλεπε εκεί όλος κόσμος. Ωστόσο, δεν αντέδρασε ο πρόεδρός μας  δεν αντέδρασε το προεδρείο, δεν αντέδρασα εγώ- όχι ότι και εγώ δεν φταίω- και φτάσαμε στο σημείο να δώσουμε την εντύπωση προς τα έξω ότι δεν λειτουργούν τα γραφεία οπότε δεν τα χρειαζόμαστε κιόλας! Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού κ. Κων. Τσιάρα, όπως διαβάζουμε στην ΡΗΡ, διαθέτει τρία Γραφεία και μπορούνε να πάνε εκεί. Μια χαρά λύση είναι και αυτό».

-Επομένως;

«Επομένως το θέμα ποιό είναι; Έχουμε προβλήματα και με το προσωπικό. Το προσωπικό έχει απολυθεί. Δεν υπάρχει στην ουσία προσωπικό. Δεν υπάρχει καινούργια σύμβαση. Προσπαθούνε τώρα από δω, από κει μήπως ευαισθητοποιηθεί κάποιος υπουργός, κάποιος πολιτικός να πάρει κάποια απόφαση για να πει, ναι, εντάξει θα λειτουργήσουν και τα γραφεία. Γιατί απ΄ό,τι βλέπω τώρα λένε θα κάνουν νέο ΣΑΕ. Τί νέο ΣΑΕ θα κάνουν;  Δηλαδή τι, θα αλλάξουν τον Απόδημο;»

-Θέλουν να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο…

«Ωραία! Εάν κάνεις ένα νέο ΣΑΕ και λες ότι θα χρηματοδοτείται από άλλους πόρους, τι σε θέλει εσένα, ποιός είναι ο ρόλος σου σαν πολιτεία; Πώς θα τους ελέγχεις δηλαδή, αφού θέλεις να τους ελέγχεις; Πώς θα συνεργαστείς -από τη στιγμή που έχεις κόψει- μαζί τους»;

-Μα, χρηματοδοτούμενο από την πολιτεία ήτανε χρόνια, και τις κοπέλες τις είχατε απλήρωτες. Γιατί;

«Για τις κοπέλες,  γνωρίζω ότι μέχρι τον Αύγουστο που μας πέρασε, πέρισυ,  είχαν τακτοποιηθεί και οι μισθοί και οι αποζημιώσεις και όλα. Από τότε και μετά δεν υπήρξε σύμβαση ότι είναι υπάλληλοι. ‘Εχουν απολυθεί. Όταν απολύεται κάποιος δεν μπορεί να ζητάει και μισθούς. Υπήρξε συζήτηση να υπογραφεί κάποια σύμβαση με το κατώτατο ημερομίσθιο, αλλά, απ΄ό,τι ξέρω, δεν έγινε. Εκτός εάν την κάνανε κάποιοι άλλοι.  Αυτή τη σύμβαση έπερεπε να την υπογράψει το Ίδρυμα.  Και το ‘Ιδρυμα απ΄ό,τι ξέρω εγώ δεν αποφάσισε για την επαναπρόσληψη…»
Στο ερώτημα τι κάνουμε τώρα, η απάντηση του κ. Αμαραντίδη ξαφνιάζει: «Εκείνο το οποίο εγώ μπορώ να πω είναι ότι για την κατάντεια του ΣΑΕ φταίει αποκλειστικά η ελληνική πολιτεία. Τα δύο μεγάλα κόμματα. Και τα μικρά. Όλα τα κόμματα. Γιατί κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τον Απόδημο Ελληνισμό. Θα τον ζητήσουν τον Απόδημο πάλι, ήδη αναρωτιούνται γιατί ο Απόδημος δεν είναι ενεργός τώρα σ΄αυτήν την κρίση»…

-Το ΣΑΕ δεν φταίει καθόλου;

«Ευθύνες φέρνουνε όλοι! Αλλά όταν λέμε το ΣΑΕ κουκουλώνουμε όλον τον οργανισμό. Δεν φταίει όλος ο οργανισμός! Και βεβαίως φταίνε άνθρωποι οι οποίοι ήτανε μέσα. Και βεβαίως φταίω και ‘γω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει το ΣΑΕ. Κι αν υπήρχανε δικές μας ευθύνες,  κάτι το οποίο έπρεπε  να αναρωτηθεί κανένας, είναι γιατί φθάσαμε μέχρις έδω, ποιές ήτανε οι ενέργειες του ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια; 
Ποιά ήτανε η ενέργεια αυτής της κυβέρνησης απέναντι στο ΣΑΕ; Εάν πραγματικά υπήρχανε πράγματα -οικονομικά και άλλα- τα οποία έπρεπε να ελέγξουμε και να συζητήσουμε, γιατί δεν το κάνανε; Γιατί δεν τα συζητήσαμε; Όχι να φθάσουμε στο σημείο να ανατρέχουμε συνεχώς πίσω, γιατί αυτή η τακτική που ακολουθήθηκε, και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από αυτήν, είναι ακριβώς να διαλυθούν τα πάντα».

-Μα υπάρχει ένα νέο Σχέδιο Νόμου…

«Δεν ξέρω αν τους ενδιαφέρει καθόλου ο Απόδημος Ελληνισμός. Τώρα έγινε μία Επιτροπή για να βγάλουνε το νέο νομοσχέδιο που το ανάρτησαν και στο διαδίκτυο. Και ποιόν εκπροσωπεί αυτό το πράγμα; Εκπροσωπεί τον Απόδημο;  Δηλαδή, θα ψάχνουμε ποιός μπορεί για να ψηφίζει, να ψηφίζει?»
«Ζητούν διαβούλευση. Τι διαβούλευση να κάνεις; Όταν δεν έχεις διαβουλευθεί πιο μπροστά με τους φορείς, τι διαβούλευση να κάνεις; Γι αυτό μόνο σε προσωπική βάση έχουν πάρει κάποιες απαντήσεις, όχι σε θεσμική. Από ότι βλέπω, ο σκοπός τους είναι το οικονομικό. Επειδή αυτή τη στιγμή η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ούτε το μηδέν, είμαστε μείον πάλι, ασχολούνται πάλι με αυτό το θέμα ώστε ο κόσμος να δει και να λέει δείτε την καϋμένη την Ελλάδα…”

- Αλλά, η Ελλάδα δεν αρχίζει και ασφαλώς δεν τελειώνει με την οικονομική κρίση!

“Ασφαλώς! Και δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και το λέω γιατί θα στηθεί πάλι το λεγόμενο ΣΑΕ σε λάθος βάση και θα εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα. Δεν υπάρχει στον νέο φορέα και λίγο εκτελεστικό έργο. Ο φορέας αυτός θα περιμένει πότε θα του δώσουν την εντολή να κάνει κάτι για να το κάνει. Σε αυτήν την βάση δεν υπάρχει θέμα να κολλήσει ο Απόδημος Ελληνισμός, για να υπάρξει ένας φορέας. Έτσι κι αλλιώς,  δεν εμπιστεύεται πια ο Απόδημος Ελληνισμός αυτή τη στιγμή την ελληνική πολιτεία  και αυτό είναι που πρέπει να δει η γενέτειρα. Να κατακτήσει πάλι την εμπιστοσύνη του απόδημου ελληνισμού».

-Μα αν φτάσουμε σε κόντρα Απόδημου ελληνισμού γενέτειρας, αυτό δεν θα είναι ολέθριο;

«Φυσικά θα είναι ολέθριο, αλλά δεν βλέπω εγώ τουλάχιστον άλλο σκεπτικό από πλευράς ελληνικής πολιτείας. Δεν δίνουν σημασία. Δεν είναι μόνον το θέμα του ΣΑΕ…»

-Να ρωτήσω κάτι. Θεωρείτε κ. Αμαραντίδη ότι αυτή την περίοδο,  η ομογένεια έχει ηγεσία; Πέντε ανθρώπους που να μπορούν να εκπροσωπήσουν την ομογένεια για να γινότανε και μία συζήτηση με την πολιτεία; Ποιοί θα εκπροσωπήσουν την ομογένεια;

«Αυτό μπορεί να γίνει. Υπάρχουν εκπρόσωποι των ομογενών. Υπάρχουν οι Ομοσπονδίες. Που αν αυτή τη στιγμή δεν αντιδρούν στην οικονομική κρίση της Ελλάδος,  αυτό γίνεται λόγω των κομμάτων. Γιατί καταφέρανε να εκπροσωπείται η ίδια η ελληνική πολιτεία στο εξωτερικό με κομματικά στελέχη. Αυτό ήτανε το λάθος της ελληνικής πολιτείας που μπορώ να το πω και δημόσια. Ότι θέλουνε  πάντα κάποιο δικό τους  σε οποιαδήποτε οργάνωση για να περνάνε το δικό τους σκεπτικό. Όχι ανθρώπους που να ξέρουν και να δουλεύουν για την Ομογένεια!»

-Θα βλέπατε, επομένως, έναν εκτεταμένο διάλογο ελληνικής πολιτείας-ομογένειας;

«Δεν υπάρχει συνομιλητής από την ελληνική πολιτεία. Δεν υπάρχει. Κανένας υπουργός δεν θέλησε ποτέ να συζητήσει με κάποιον ομογενή. Το θέμα είναι ότι εάν ξεκαθαρίσει ποτέ η ελληνική πολιτεία τι θέλει από τον Απόδημο Ελληνισμό, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι καθόμαστε σε ένα τραπέζι και συζητάμε πως μπορούμε να το κάνουμε. Δεν ξέρει η ελληνική πολιτεία τι θέλει από τον απόδημο ελληνισμό».

-Πώς το λέτε αυτό; Που το στηρίζετε;

«Αυτό είναι μια παλιά αρώστεια που συνεχίζεται. Και άλλη κυβέρνηση να έρθει, και ο κ. Τσίπρας να αναλάβει δεν τον ενδιαφέρει ούτε αυτόν, αυτή τη στιγμή, ο Απόδημος Ελληνισμός. Δείτε αυτό που δήλωσε για την ψήφο των αποδήμων. Ναι, είπε, να δώσουμε ψήφο, αλλά να μην επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα! Τί είναι αυτό; Να διαφυλάξουν κι αυτοί τα κεκτημένα τους! Γι αυτό σας λέω, δεν είναι το θέμα να αγωνισθεί κανείς γι αυτά. Είναι  το θέμα εάν υπάρχει και συναγωνιστής.
Σας λέω ότι από την ώρα που ξεκίνησε και ιδρύθηκε το ΣΑΕ, είμαι μέσα. Προηγουμένως με πήρε η κυρία Σαραντοπούλου τηλέφωνο, θα είναι Τρίτη εδώ, θα συναντηθώ μαζί της. Έχει κι αυτή τις αγωνίες της για την τύχη της ομογένειας.
Της είπα το εξής:  Θυμάσαι, κατά περιόδους έστελνα κάτι αυστηρές επιστολές και σημείωνα ορισμένα πράγματα. Κανείς δεν έδινε σημασία. Τώρα είναι αργά. Και θα τα κάνουν έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας από τους παλιούς στο νέο ΣΑΕ για να μην μπορούν να αντιδρούν στις εξελίξεις. Γι αυτό αλλάζουν και το νόμο και γι αυτό καθυστερούν. Για να βαρεθούν οι παλιοί να φύγουν μόνοι τους και να κάνουν αυτοί αυτό που θέλουν. Αυτή είναι η αλήθεια.  Εύχομαι να βγω ψεύτης, αλλά δεν βλέπω τίποτε στον ορίζοντα».

-Ωστόσο η πατρίδα χρειάζεται βοήθεια. Ποτέ η ομογένεια δεν αρνήθηκε να βοηθήσει την γενέτειρα…

«Κοιτάχτε, εμείς,  είχαμε κάνει πρόταση, τον Ιανουαρίο που είχε αναλάβει το ΠΑΣΟΚ. Είχα, μάλιστα, οργανώσει μία Ημερίδα εδώ στη Φρανκφούρτη με τους επιχειρηματίες. Υφυπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Μπόλαρης. Γίνανε προτάσεις για να επενδύσουν ορισμένοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Να βοηθήσουν. Είπαμε να δούμε το γίνεται με επενδύσεις, με τα φωτοβολταϊκά, κλπ. Κατέβηκε κάτω, ο Υφυπουργός. Υποσχέθηκε πολλά ο κ. Μπόλαρης. Μετά έγιναν εκλογές. Έφυγε από υφυπουργός, τελείωσε η συζήτηση. Σαν να μην υπάρχει συνέχεια στο ελληνικό κράτος!  Δεν έγινε τίποτε. Οι επιχειρηματίες απογοητεύτηκαν. Για να τους ξανακαλέσω θα πρέπει να έχει αλλάξει κάτι στην Ελλάδα…»
Panhellenicpost.gr