6 Ιανουαρίου 2014

Πρόκληση ΥΠΕΞ Σκοπίων: Στην Αθήνα δεν υπάρχει πολιτική βούληση…

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Για επιστροφή “στις πιο ριζοσπαστικές της θέσεις στη διαφωνία του ονόματος”, κατηγορεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι.  Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε, ο κ. Πόποσκι υποστήριξε ότι “στην Αθήνα δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυση της διαφοράς”. (newsbomb.gr Prionokordela.gr)
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι οι θέσεις αυτές του κ. Πόποσκι, εφόσον έχουν αποδοθεί σωστά, είναι εκτός κάθε πραγματικότητας. Η Αθήνα, τόνιζαν, σε όλους τους τόνους έχει επανειλημμένως διακηρύξει και στον ίδιο τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς,  στους Σκοπιανούς αξιωματούχους, αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα και σε διεθνείς ηγετικές προσωπικότητες, ότι επιθυμεί να λυθεί συμβιβαστικά το πρόβλήμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες) είχε δηλώσει επί του θέματος:
“Η Ελλάδα στηρίζει τη Διεύρυνση, στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Το ζήτημα, όμως, που υπάρχει με την ΠΓΔΜ, με τα Σκόπια, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, ούτε ένα ζήτημα που αφορά το όνομα. Είναι ένα πολύ βαθύτερο ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Ένα πολύ βαθύτερο διεθνές ζήτημα στο πλαίσιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα κριτηρίων της Κοπεγχάγης που πρέπει να εκπληρούν όλα τα υποψήφια κράτη-μέλη. Εμείς θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αρκεί να υπάρξουν δείγματα καλής πίστης και συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές αρχές”.
Αλλά και ο προκάτοχος του κ. Βενιζέλου, στο ΥΠΕΞ,  ο νυν Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ. Αβραμόπουλος, σε αλεπάλληλες συναντήσεις του με τον κ. Νίμιτς ( ο οποίος τον είχε επισκεφθεί στην Αθήνα στο υπουργέιο Εξωτερικών), τον ίδιο τον κ. Πόποσκι, αλλά και σε συνάντηση που είχε επίσης στην Αθήνα ως υπουργός των Εξωτερικών, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας  F. Besimi, είχαν συζητήσει όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, από ελληνικής πλευράς έχει επιδειχθεί κατανόηση και καλή διάθεση σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές στην ΡΗΡ,  υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, όπως επισήμως έχει δηλωθεί: ότι τα Σκόπια θα προχωρήσουν στην υλοποίηση και εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς, σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και φυσικά επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, όπως άλλωστε έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντί αυτών, οι Σκοπιανοί έχουν παραμείνει στις αδιάλλακτες θέσεις τους -πρόσφατα μάλιστα απερρίφθη από τη Σκοπιανή Βουλή η ψήφιση νόμου που θα απαγόρευε τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας- και, επιπλέον, έχουμε τις δηλώσεις του κ. Πόποσκι ο οποίος αμφισβητεί την καλή θέληση της Αθήνας.
Είναι προφανές -έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι- ότι τα Σκόπια ακολουθούν την “ποδοσφαιρική” συνταγή “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι … αλάνα!
Ωστόσο, είναι σαφές -και αυτό, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, ισχύει και σήμερα επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου- ότι η “κατανόηση” και η “καλή διάθεση”  των Αθηνών δεν σημαίνει με κανένα τρόπο παραχώρηση του ονόματος “Μακεδονία” στους Σκοπιανούς ή υποχώρηση από τις ελληνικές θέσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες Νίμιτς περί σύνθετης ονομασίας.
Ο πρώην ΥΠΕΞ και νυν Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο πρώην ΥΠΕΞ και νυν Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Μάλιστα, προσδιορίζοντας τη λύση αυτή, ο κ. Αβραμόπουλος ως ΥΠΕΞ είχε ξεκαθαρίσει τόσο στον κ. Νίμιτς όσο και στον κ. Besimi ότι η Αθήνα μιλάει για «…αποδοχή μίας ονομασίας με καθαρά γεωγραφικό προσδιορισμό, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο σε αλυτρωτικές πολιτικές και που βεβαίως δε θα έχει κανένα έλλειμμα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το υψηλής ευαισθησίας θέμα του πολιτιστικού και ιστορικού σεβασμού».

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στην συμβιβαστική λύση, εφόσον αυτή εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία”,  αντιδρά έντονα η Ομογένεια δια των Παμμακεδονικών Οργανώσεων ενώ μόλις προχθές η ελληνο-γαλλική Ιστοσελίδα DIASPORA-GRECQUE.COM, απηχώντας, προφανώς, τις απόψεις της ελληνικής παροικίας,  στην ευχετήρια κάρτα της έκανε λόγο για “μια Μακεδονία πάντα ελληνική”.
Από την πλευρά τους, οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις ανά τον κόσμο, μολονότι έχουν τεθεί σε ένα ιδιότυπο “περιθώριο” από την ελληνική Πολιτεία, καθώς είναι ανυποχώρητες στην παραχώρηση του ονόματος ¨Μακεδονία” στους Σκοπιανούς ακόμη και ως γεωγραφικού προσδιορισμού, εξακολουθούν να έχουν απήχηση σε σημαντική μερίδα της ομογένειας.
Σε ό,τι δε αφορά την τελευταία, είναι αναμφισβήτητο ότι εκτός από την “πολιτική βούληση” των Αθηνών, τους σχεδιασμούς του κ. Νίμιτς και τις δολιχοδρομίες των Σκοπιανών, ή όποια τελική απόφαση θα ληφθεί για την ονομασία της Νοτιοσλαβίας, θα πρέπει  να τύχει και της δικής της επιδοκιμασίας.