29 Αυγούστου 2014

Το ΥΠΕΞ για την “προτροπή” του Βερολίνου για “επείγουσα συμβιβαστική λύση” με τα Σκόπια

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με μία ξεκάθαρη δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κων. Κούτρας αποσαφηνίζει τα πράγματα σε σχέση με το θέμα των Σκοπίων και την προτροπή του Βερολίνου για “επείγουσα συμβιβαστική λύση” στο θέμα της ονομασίας.
Το γερμανικό “αίτημα” διατυπώθηκε υπό τύπο ενδιαφέροντος “προς το συμφέρον των σχέσεων καλής γειτονίας” και της “αυξημένης σταθερότητας στην περιοχή” και εξέφραζε την “ευχή” των συμμετεχόντων  στην Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργάνωσε χθες η γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.
Βέβαια η προτροπή συνιστούσε «διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές», ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στην απάντησή του σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, η Ελλάδα στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία του κ. Νίμιτς και έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση της στο όλο ζήτημα.
Ο κ. Κούτρας επαναλαμβάνει αυτό που πολλές φορές στο παρελθόν η Ελλάδα έχει επισημάνει. Ότι, δηλαδή, “το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι διμερές αλλά είναι ένα θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ένα θέμα που άπτεται των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας”.
Ολόκληρη η δήλωση του Εκπροσώπου του ΥΠΕΞ έχει ως ακολούθως:
«Η Ελλάδα στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία με τη μεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Πρέσβη κ. Mattew Nimetz, για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η ελληνική θέση έχει διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια και συνιστά μια υπεύθυνη τοποθέτηση σύμφωνη όχι μόνο με τις εθνικές ευαισθησίες αλλά και με τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις και τη διεθνή νομιμότητα. Το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται συνεπώς στην Αθήνα.
Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί, από ελληνικής πλευράς, το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι διμερές αλλά είναι ένα θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ένα θέμα που άπτεται των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας. Ως εκ τούτου, ένα θέμα σχετιζόμενο, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα γενικής εφαρμογής κριτήρια της Κοπεγχάγης. Άλλωστε, σε σχέση με τη συγκεκριμένη χώρα εκκρεμούν και αλλά κρίσιμα θέματα που έχουν επισημανθεί στα τελευταία σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013».
Το θέμα ανακινήθηκε με την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της Διάσκεψης από την Καγκελαρία. «Οι συμμετέχοντες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιλυθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα εκκρεμή διμερή θέματα, προς το συμφέρον των σχέσεων καλής γειτονίας και της αυξημένης σταθερότητας στην περιοχή… Η διαφορά για την ονομασία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα εκκρεμή διμερή θέματα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι αυτή η διαφορά πρέπει να λυθεί επειγόντως με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές».
Κατά την συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και υπουργοί Οικονομίας από την Γερμανία, την Αυστρία, την Αλβανία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, την Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Κροατία και την Σλοβενία, αλλά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συμφώνησαν να εντείνουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια τις προσπάθειές τους για την προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανακοίνωσαν δε ότι το 2015 η Διάσκεψη θα φιλοξενηθεί στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και το 2016 στην Γαλλία.
Ειδικότερα για το θέμα η κυρία Μέρκελ, αλλά και όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαίκής Ένωσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επίσημη θέση της ΕΕ αναφορικά με την ένταξη των Σκοπίων αναβαθμίστηκε το Δεκέμβρη του 2012 όπου για πρώτη φορά αποφασίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο πως “η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τίθεται ρητά ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ”.
Επομένως, “στο βαθμό που επείγονται να δούν ορισμένες Βαλκανικές χώρες  -ανάμεσά τους και τα Σκόπια-  να εντάσσονται στην ΕΕ, θα πρέπει να πιέσουν τους ηγέτες της FYROM να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να πλαστογραφήσουν την Ελληνική Ιστορία”, τόνισε στην ΡΗΡ, μέλος της Παμμακεδονικής Αμερικής.
Η προκλητικότητα των Σκοπιανών ξεπέρασε κάθε όριο με την πρόσφατη απόπειρα να οικειοποιηθούν ακόμη και την …Αμφίπολη!