24 Αυγούστου 2014

Ανατροπές φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας


Ανατροπές φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας
Αθήνα
Ανατροπή σε όσα συμβαίνουν στον χώρο της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης με εξευρωπαϊσμό των ποινών και για τα εγκλήματα της διαφθοράς, πρόβλεψη νέων θεσμών, όπως η κοινωφελής εργασία, η έκτιση της ποινής κατ' οίκον αλλά και η ηλεκτρονική επιτήρηση προβλέπει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής, κορυφαία επιλογή της πλειοψηφίας της επιτροπής είναι η κατάργηση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος με ρητή διάταξη -και ειδικότερα το άρθρο 333- που προβλέπει απόλυτα την κατάργησή του με μία μόνο φράση.

Το καινούργιο είναι η κατάργηση των ισοβίων για τους καταχραστές δημοσίου χρήματος και η αντικατάστασή τους με ποινές κάθειρξης που φτάνουν τα 20 χρόνια, καθώς και μεγάλες χρηματικές ποινές για τους δημόσιους λειτουργούς που δωροδοκούνται.

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα μεταξύ των νομικών και πολιτικών που δεν την επιθυμούν. Βεβαίως, οι διατάξεις θα κριθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, την ηγεσία του υπουργείου, αλλά και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, αφού κάποιες αποτελούν πολιτική επιλογή.

Η πρόταση προβλέπει ακόμη:
  • Κατ’ οίκον περιορισμό για καταδικασθέντες άνω των 75 ετών, μητέρες ανηλίκων ηλικίας έως 5 ετών, τετραπληγικούς, αναπήρους και ασθενείς με AIDS
  • Κοινωφελή εργασία 100-240 ωρών το χρόνο για όσους έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 ετών
  • Ηλεκτρονική επιτήρηση για ανήλικους που έχουν καταδικασθεί για ελαφρά εγκλήματα
  • Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές για πράξεις βίας κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων
  • Νέο όρο για χαρακτηρισμό εγκληματικής οργάνωσης: Απαιτείται οικονομικός προσπορισμός
  • Έως και ισόβια κάθειρξη για προσβολή του πολιτεύματος.
Μάλιστα, με κάθειρξη ως δέκα χρόνια τιμωρείται και εκείνος που δημόσια ή με διάδοση εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων ή μέσω Διαδικτύου προκαλεί με πρόθεση ή προσπαθεί να διεγείρει άλλους στην επιχείρηση πράξης που αναφέρονται στα άρθρα περί προσβολής του πολιτεύματος.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
Newsroom ΔΟΛ