21 Αυγούστου 2014

Ιδού πως μας βλέπουν οι Ομογενείς κ. Πρωθυπουργέ! (Σημαίνοντες ομογενείς και ελληνικό Κράτος- Τελευταίο)

—   ‘

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το δημοσίευμα είναι από την ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος (Neoskosmos.com) της Αυστραλίας. Ο τίτλος του δημοσιεύματος, εύγλωττος και αποκαλυπτικός: <«Εφιάλτης» το πατρικό χωραφάκι>. Το κείμενο αποκαλύπτει πως βλέπουν σήμερα την Ελλάδα οι Ομογενείς μας, που έτυχε να κληρονομήσουν ένα μέτρο γης από τους πατέρες τους σε τούτη τη χώρα.
Αναφέρει, για το συγκεκριμένο θέμα, το δημοσίευμα:
<<Τα «χωραφάκια» που κληρονόμησαν χιλιάδες συμπάροικοι στην Ελλάδα εξελίσσονται γι’ αυτούς σε εφιάλτη, εξαιτίας των υπερβολικών και, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, εξωπραγματικών χρεώσεων, του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση (…)
Την ίδια στιγμή και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν (εντός και εκτός Ελλάδας) για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η κυβέρνηση Σαμαρά έδωσε παράταση ενός μήνα «για να εξετάζει κάποιες αδικίες» αλλά η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί θεαματικά.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε (όπως σημειώνει και αναγνώστης μας με επιστολή του που δημοσιεύεται στη σελίδα 10 του «Νέου Κόσμου») ότι σε οικόπεδο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, αντικειμενικής αξίας 98.670 ευρώ το 2013, υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ το 2014, με νέα αντικειμενική αξία 815.568 ευρώ!
Κάτοικος ορεινού χωριού της βόρειας Κεφαλλονιάς κλήθηκε να πληρώσει 10πλάσιο φόρο για το ακίνητο που διαθέτει. Συγκεκριμένα, για οίκημα 75 τ.μ. ο φόρος είναι 3.636 ευρώ από 323 ευρώ που πλήρωσε το 2013.
Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για δεκάδες χιλιάδες άλλους που έχουν κληρονομήσει κάποια χωράφια, τα οποία δεν καλλιεργούνται εδώ και χρόνια και σήμερα καλούνται να πληρώσουν σημαντικούς φόρους καθώς, όπως καταγγέλλεται οι αντικειμενικές αξίες πάνω στις οποίες γίνεται ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ είναι εξωπραγματικές>>.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΡΗΡ

Σε κάθε άλλη χώρα, η απόκτηση ενός ακινήτου ή μιας κληρονομιάς, θα ήταν αρκετή για να συσφίξει τους δεσμούς των ξενιτεμένων με την γενέτειρά τους. Στη δική μας, Κύριε Πρωθυπουργέ, γίνεται αφορμή για να διαρρήξουν οι Απόδημοι τις σχέσεις τους με την πατρίδα, να αποποιηθούν την κληρονομιά μπας  έτσι και γλυτώσουν από την εφορία!..
Θέλουν οι έφοροι να τους φορολογήσουν για το παγκόσμιο εισόδημα, επειδή όταν έφευγαν σπρωγμένοι από την ανέχεια, τη φτώχεια και την ανεργία, εκείνες τις πρώτες “πέτρινες” μεταπολεμικές δεκαετίες, δεν σκέφτηκαν να κάνουν αλλαγή φορολογικής κατοικίας! Για να μην συμβεί αυτό, τους ζητάνε σήμερα να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες!
Τους φορολογούν από το πρώτο ευρώ που θα αποκτήσουν εισόδημα από κάποιο ενοίκιο στην Ελλάδα και με το πρόσχημα ότι παίρνουν φοροαπαλλαγές εκεί όπου ζουν, δεν τους φοροαπαλλάσσουν ούτε για τα έξοδα διαβίωσης όσο χρονικό διάστημα μέσα στο φορολογικό έτος μένουν και ξοδεύουν στην Ελλάδα! (Δώρα, φαγητό, ταξίδια κλπ.κλπ.)
Τους υποχρεώνουν, αν έχουν ρολόι της  ΔΕΗ, δηλαδή κάποιο σπίτι στην πατρίδα, να πληρώσουν το “χαράτσι” γιατί η Ελλάδα έπεσε έξω ταμειακά…
Τους “γδέρνουν” φορολογικά για το ακίνητο που κληρονόμησαν ή που κάποτε έκαναν το “έγκλημα” να αγοράσουν στην πατρίδα “για να έχουν τα παιδιά μας ένα πρόσθετο κίνητρο να παραμείνουν δεμένοι μαζί της και με τους συγγενείς μας”, όπως σκέφτονταν όλοι οι πρώτοι μετανάστες, αμέσως μόλις συνειδητοποίησαν ότι η επιστροφή στη γενέτειρα δεν θα ήταν ούτε σύντομη, ούτε όσο εύκολη παρηγορητικά τη θεωρούσαν με την αναχώρησή τους…
Την ίδια ώρα το κράτος δεν προστατεύει επαρκώς την περιουσία τους από τον τυχόντα “κακό γείτονα” που θα την επιβουλευθεί!
Για να μην πιστεύσει κανείς αδίκως ότι τα προβλήματα είναι “οικονομικά” μόνο, υπάρχουν παράπονα -και πολλά- για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, υπάρχουν θέματα με την γραφειοκρατεία που τους ταλαιπωρεί, υπάρχουν ζητήματα με την ιθαγένεια, την ψήφο και πολλά άλλα ακόμη.
Τυχαία είναι όλα αυτά;
Πιστεύουμε ότι δύο τινά είναι δυνατόν να συμβαίνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη:
1. Έχουμε χάσει, στο θέμα της ομογένειας, τον μπούσουλα. Ή,
2. Κάποιοι θεωρούν τον Απόδημο ως “ανυπεράσπιστο θύμα” για να τον αφαιμάξουν.
Καμμία από τις δύο εκδοχές δεν περιποιεί τιμή για την χώρα μας! Ούτε προστατεύει το ενιαίο σύνορο του Ελληνισμού που φθάνει έως εκεί όπου κατοικεί ο τελευταίος ελληνικής καταγωγής πολίτης, που με περηφάνεια υψώνει την ελληνική σημαία έξω από το σπίτι του, την ανεμίζει στις παρελάσεις για την εθνική μας επέτειο ή τη βάζει στην πινακίδα του αυτοκινήτου του!!!
Συμπτωματικά εντελώς αυτές τις μέρες η ΡΗΡ δημοσιεύει σειρά άρθρων που αφορούν ακριβώς το θέμα αυτό: Τις σχέσεις της Ομογένειας με το ελληνικό Κράτος. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στη σχέση αυτή. Συμβαίνει να γνωρίζουμε από αξιόπιστη πηγή την ευαισθησία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για την Ομογένεια. ‘Εχουμε ιδίαν αντίληψη του ενδιαφέροντος των δύο τελευταίων Υφυπουργών Εξωτερικών κ.κ. Κων. Τσιάρα και Κυριάκου Γεροντόπουλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι.
Πρόσφατα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, προκάλεσε διευκρινιστική Εγκύκλιο της Γραμματέως Εσόδων κ. Αικατερίνης Σαββαϊδου για τα φορολογικά των ομογενών που, όμως, ατυχώς, περισσότερο μπέρδεψε -με τις πολλαπλές παραπομπές και αναφορές σε εγκυκλίους κλπ.-  τους ομογενείς παρά ξεκαθάρισε το όλο ζήτημα. Χώρια που απ΄ό,τι διαρρέουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ίσως να υπάρχει και θέμα με το εάν μία εγκύκλιος μπορεί να αλλάξει το νόμο… (σ.σ. Επ΄αυτού δεν έχουμε άποψη, ας αποφανθούν οι νομικοί).

Βέβαια, δεν αισθάνονται όλοι οι ομογενείς απογοητευμένοι ή δυσαρεστημένοι με την γενέτειρα.  Και όχι μόνον επειδή όλοι δεν έχουν ακίνητα και εισοδήματα στην Ελλάδα. Όσο και αν κάποιοι “καλοθελητές” θέλουν να εμφανίζουν ως επικρεμμάμενη τη ρήξη, αυτή ΠΟΤΕ δεν θα συντελεσθεί. Είναι και οι πολλοί περισσότεροι ομογενείς που στωϊκά προσπερνούν τα προβλήματα και τις δυσκολίες στην “επικοινωνία” και εξακολουθούν να αγαπούν και να τιμούν την πατρίδα. Άλλωστε το αίμα νερό δεν γίνεται!..

Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Υπάρχουν τάχα κάποιες αθέατες “δυνάμεις” που θέλουν να σπάσουν την αλυσίδα του έξω Ελληνισμού και του εντός των τειχών Ελληνισμού; Κάποιοι που για ακατανόητους λόγους προτιμούν την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων από εκείνη των 17 εκατομμυρίων Ελλήνων; Καταλαβαίνουν ότι έτσι πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται σύσσωμος ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ; Δεν είναι ο Απόδημος Ελληνισμός εκείνος που σε ΚΑΘΕ ΔΥΣΚΟΛΗ περίσταση βόηθησε αποτελεσματικά την Ελλάδα;
Και έπειτα, πως γίνεται από τη μιά μεριά ο Πρωθυπουργός φρονίμως πράττοντας να συναντιέται με διακεκριμένους ομογενείς επιχειρηματίες (φωτογραφία πρώτης σελίδας) ζητώντας να στηρίξουν και σήμερα την πατρίδα και την ίδια στιγμή κάποιοι αθέατοι από το παρασκήνιο να …(εξ)ωθούν προς στο αντίθετο;
Γιατί δεν συγκροτείται μία εθνική πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό; Αν αυτό σημαίνει ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, μήπως έφθασε η ώρα να υλοποιηθεί αυτό που χρόνια τώρα αποτελεί ΚΑΙ αίτημα της ομογένειας;
Πηγή:Panhellenicpost.com