Από τις 22 – 24 Αυγούστου 2014 πραγματοποιείται το ετήσιο Ιεραποστολικό Συνέδριο του Πανελληνηνίου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής στους κατασκηνωτικούς χώρους της Αγίας Ταβιθάς στην Αράχωβα της Βοιωτίας με θέμα «Εκκλησία και Ιεραποστολή». Ταυτόχρονα θα τελεσθεί και το ετήσιο μνημόσυνο του κτήτορα του Συνδέσμου μακαριστού Μητροπολίτου Κωνσταντίνου από τον πνευματικό Πατέρα του Ομίλου Σεβ. Μητροπολίτη Κηθύρων κ. Σεραφείμ.
Κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι με τις ακόλουθες εισηγήσεις
1. ἀπό τόν Πρωτοπρεσβύτερον π. Ἐλευθέριον Χαβάτζα μέ θέμα: ‘‘Ἱεραποστολικό ὁδοιπορικό στή Τουρκία καί τήν Κορέα’’.
2. ἀπό τόν Καθηγητήν τῆς Ἀρχαίας Ἑλληνικῆς Φιλοσοφίας στήν Φιλοσοφικήν Σχολήν τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν κ. Κωνσταντῖνον Νιάρχο μέ θέμα: ‘’ Χριστιανική - φιλοσοφική ἠθική καί Ἱεραποστολή ’’.
3. ἀπό τον Πανοσιολογιώτατον π. Μύρωνα Σιμωνοπετρίτη μέ θέμα: ‘’ Ἐκκλησία καί ἐσωτερική Ἱεραποστολή ’’.
4. ἀπό τήν πρεσβυτέραν Μαργαρίταν Δαδανού, θεολόγον μέ θέμα: ‘’Δυσκολίες καί πειρασμοί πού ἀντιμετωπίζουν οἱ Ἱεραπόστολοι στό Ἱεραποστολικό ἔργο ’’.
5. Ως επίσης και προβολή slides ἀπό τόν Πρωτοπρεσβύτερον π. Γεώργιον Σχοινᾶ καί ἀπό τόν Πανοσιολογιώτατον π. Νεκτάριον Στογιάννη μέ θέμα: ‘’ Ἐμπειρίες καί σκέψεις γιά τήν Ἱεραποστολή ’’.
6. Εἰσήγησις ἀπό τόν Καθηγητήν τῆς Δογματικῆς Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριον Τσελεγγίδη μέ θέμα: ‘’Γιατί εἶναι σήμερα ἰδιαίτερα ἐπίκαιρη καί ἀναγκαία ἡ μαρτυρία τῆς Ὀρθοδοξίας στούς ἐγγύς καί τούς μακράν’’.
Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο κ. Δημήτριος Γεωργούλας, τ. Λυκειάρχης, φιλόλογος, συγγραφεύς και Συντονιστές ο κ. Στυλιανός Κουργιεντάκης, στρατηγός ἐ.ἀ. , ο κ. Εὐστάθιος Σταυριανός, διδάκτωρ γεωπόνος και ο κ. Παναγιώτης Κωτσιόπουλος, στρατηγός ἐ.ἀ.
Εκ μέρους του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης μετέφερε προς τους Συνέδρους το ακόλουθον μήνυμα:
Προς αξιότιμον Ιεραπόστολον και Πρόεδρον Πανελληνηνίου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής κ. Μαρία Γεωργούλα,
Ο Χριστός εν τω μέσω ημών
Αγαπητή μας Αξιότιμε Πρόεδρε κ. Μαρία Γεργούλα,
Aυτές τις ευλογημένες ημέρες που η μεγάλη οικογένεια του Πανελλήνιου Χριστιανικού Ομίλου Ορθοδόξου Ιεραποστολής οργανώνει το ετήσιο συνέδριο της με Θέμα «Εκκλησία και Ιεραποστολή» με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατον Αγαπητόν Αδελφόν άγιον Κηθύρων κ. Σεραφείμ, οι προσευχές όλων μας στην Ιεραποστολή της Ζιμπάμπουε είναι μαζί σας.
Σας μεταφέρω τις Πατριαρχικές ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, του Πάπα και Πατριάρχου μας και πνευματικού μας Πατρός κ.κ. Θεοδώρου του Β’, των κληρικών μας και των λαϊκών κατηχητών μας κι όλων των ευσεβών πιστών που ποτέ σας δεν παύσατε να βοηθάτε και να δέεσθε υπερ της σωτηρίας των ψυχών αυτών διά την κοινή ελπίδα της συμμετοχής μας εις την Βασιλείαν των Ουρανών.
Οι ξεχωριστοί ομιλητές και οι ευσεβείς σύνεδροι εγγυούνται με τη βοήθεια του Θεού την επιτυχία του Συνεδρίου σας που γίνεται αφορμή να δημοσιευθούν τα αξιόλογα αυτά κείμενα στο Ιεραποστολικό σας περιοδικό έτσι ώστε περισσότερες ψυχές να οικοδομηθούν πνευματικά για να συνεχίσουμε όλοι μαζί το ταπεινό Ιεραποστολικό μας έργο που ξεκινά από αυτό τον ευλογημένο τόπο που είναι ενταφιασφένο το σώμα μιας σύγχρονης Ιεραποστολικής μορφής, του μακαριστού Μητροπολίτου Κωσνσταντίνου, που η παρουσία του ανάμεσά μας είναι ζωντανή με τη μορφή ενός από τους κορυφαίους Ορθόδοξους Αρχιερείς της Εκκλησίας μας , του αγαπητού Αδελφού Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κηθύρων κ. Σεραφείμ, ως επίσης και των στενών συνεργατών του, όλων εσάς που παραμείνατε πιστοί εις τας παρακαταθήκας του Μακαριστού Κωνσταντίνου, δίνοντας ζωντανή μαρτυρία Χριστού με τη διακονία του Ευαγγελικού Λόγου να διακονούμε τους αδελφούς μας, έχοντας συνείδηση ότι στα πρόσωπα των αδελφών μας, των ορφανών, των άπορων και των πονεμένων, διακονούμε τον Κύριον ημών Ιησού Χριστόν.
Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ. Θεοδώρου, όλοι μας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από την μια άκρη ως την άλλη άκρη της Αφρικανικής Ηπείρου, προσπαθούμε, κληρικοί και λαϊκοί, με τις δικές σας προσευχές και τη δική σας βοήθεια να ανταποκριθούμε όσο μπορούμε στο Ιεραποστολικό μας έργο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση κτύπησε και την Ελλάδα μας και την Κύπρο μας κι αυτό είχε ως συνέπεια να περιορισθεί και η οικονομική στήριξη του Ιεραποστολικού μας έργου. Ο Πανελλήνιος Χριστιανικός Όμιλος Ορθοδόξου Ιεραποστολής με θαυματουργικό τρόπο δεν σταμάτησε όσο μπορεί να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρον και σε όλα τα πλάτη του Πλανήτη μας όπου η Ορθοδοξία μας δίνει την παρουσία της, χωρίς να παύετε να αγωνιάτε και να φροντίζετε και τις πολλαπλές ανάγκες της εσωτερικής Ιεραποστολής, ανάμεσα στο Λαό μας στην Ελλάδα.
Προσευχώμαστε μαζί σας σύντομα να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και με πίστη στο Θεό και μετάνοια αυτών που μας οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση, να μπορέσει η χώρα μας να προχωρήσει στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε για να μπορέσουμε να βοηθάμε όχι μόνο τα εμπερίστατα μέλη της τοπικής κοινωνίας όπως κάνετε εδώ στην αγία Ταβιθά, αλλά και σε όλο τον κόσμο όπου οι Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι μεταδίδουν το αιώνιο φως της Ορθοδοξίας μέσα από τη φωτισμένη δάδα του Ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής φιλάνθρωπης αγάπης για τον κάθε άνθρωπο ερχόμενον εις τον κόσμον.
Για να πετύχει και να ενισχυθεί όμως το έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής χρειάζεται η στήριξη της Ορθοδόξου Ιεραποστολής εις τα μετόπισθεν τόσο με την καλλιέργεια του Ιεραποστολικού φρονήματος όσο και με τη δημιουργία στελεχών και την μέριμνα της τοπικής Εκκλησίας για τους νέους Ιεραπόστολους με την πνευματική, ηθική και υλική στήριξη τους. Ταυτόχρονα για να προχωρήσει η Ιεραποστολή χρειάζεται εκτός από την συντήρηση των Ιεραποστόλων, οικονομική στήριξη για την οικοδομική της ανάπτυξη με το κτίσιμο Ναών, οικίας του νέου ιθαγενούς κληρικού, σχολείων, κλινικών, νηπιαγωγείων , αίθουσας εκδηλώσεων, Κτιρίου διά την λειτουργία Εκκλησιαστικού Σεμιναρίου, ως επίσης και οικονομική στήριξη του εκδοτικού και του μεταφραστικού τομέα για την έκδοση και την μετάφραση κατηχητικών και λειτουργικών βιβλίων στις τοπικές διαλέκτους. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζονται φωτισμένοι Ιεραπόστολοι αφιερωμένοι που να διακρίνονται για την αγιότητα του βίου τους και να έχουν την πρέπουσα προετοιμασία προς τον σκοπόν αυτόν, άριστη θεολογική κατάρτιση, ευσεβή βίον, γνώση της ιστορίας και της γλώσσας του λαού που θα δραστηριοποιηθεί, υπακοή στην εκκλησιαστική του αρχή, ικανότητα για προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα πολιτιστικά και κλιματολογικά, ενθουσιασμός, θάρρος, αυταπάρνηση και βαθιά πίστη στο Θεό.
Αυτό είναι το έργο που επιτελεί ο Πανελλήνιος Χριστιανικός Όμιλος Ορθοδόξου Ιεραποστολής. Προσευχώμαστε για τα Μέλη του Συμβουλίου σας και τα μέλη σας να συνεχίσετε την Ιεραποστολική σας πορεία και περισσότεροι χριστιανοί να σας μιμηθούν προς δόξαν Θεόυ.
Πολύ εύστοχα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος τονίζει ότι «παράλληλα με την ευθύνη της τηρήσεως της πατρώας παρακαθήκης το Πατριαρχείο μας, αφοσιωμένο στην Ευαγγελική επιταγή της διακηρύξεως της πίστεως του Ιησού Χριστού ‘πάσει τη κτίσει’ οικοδομεί ψυχές και τροφοδοτεί με δύναμη και ελπίδα τους αφρικανούς αδελφούς. Η Ιεραποστολική προσπάθεια που καταβάλλεται θυμίζει εποχές πρωτοχριστιανικές και πορείες Αποστολικές» (Πάνταινος, σελ. 95, Απρίλιος 2009).
Για να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα το έργο της σύγχρονης Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός και μια στενώτερη συνεργασία μεταξύ όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και όσων φορέων έχουν ευαισθησία και δράση προς την κατεύθυνση αυτήν.
Όπως εύστοχα τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος κατά την ενθρόνιση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, «όλος ο Ορθόδοξος κόσμος έχει ιστορικό χρέος να συμπαρασταθεί όχι συμβολικά αλλά γενναιόδωρα με αποστολή προσώπων και με ουσιαστική οικονομική συμπαράσταση στο Ιεραποστολικό έργο, ώστε να ανταποκριθεί η Ορθοδοξία στις τεράστιες ανάγκες της απέραντης Αφρικανικής Ηπείρου. Η Ιεραποστολική προσπάθεια εκτός των συνόρων της Ορθοδοξίας δεν είναι καθόλου απλή και εύκολη υπόθεση» (Πάνταινος, σελ. 458, Νοέμβριος 2004).
Ειδικά για το θέμα της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής χρειάζεται να συγκληθούν τοπικά Ιεραποστολικά Συνέδρια, στην συνέχεια περιφερειακά και στην συνέχεια Πανορθόδοξον για να γίνει μια καταγραφή της υφιστάμενης πραγματικότητας, να υπογραμμισθούν τα υφιστάμενα προβλήματα και δυσκολίες και στην συνέχεια η κοινή δράση με την συνεργασία όλων των φορέων για την καλύτερη αντιμετώπισή τους. Χρειάζεται επίσης μιά υπεύθυνη μόνιμη έκδοση ενός Ορθόδοξου Ιεραποστολικού εντύπου για την καταγραφή των Ιεραποστολικών δραστηριοτήτων. Το δικό σας ετήσιο Ιεραποστολικό συνέδριο συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Σας ευχαριστούμε και σας ευχώμαστε με τη βοήθεια του Θεού με επικεφαλής τον άγιον Κηθύρων κ. Σεραφείμ να συνεχίσετε την αξιόλογη Ιεραποστολική σας πορείαν που χάραξεν ο μακαριστός Ιεραπόστολος Ιεράρχης μας Κωνσταντίνος. Αυτό είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για να τιμούμε πάντοτε επαξίως την μνήμη του, ο οποίος ουδέποτε έπαυσε να δέεται για όλους μας εις τους ουρανούς. Εδώ ισχύει κι ο λόγος του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου ότι «πολύ ισχύει δέησις δικαίου ενεργουμένη». Αμήν.
Μετ΄ ευχών
Εκ μέρους του Αλεξανδρινού Προκαθημένου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
+Ο Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ Κυκκώτης