19 Ιουνίου 2009

ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ


Τρεις ημέρες πριν την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, η γειτονική χώρα προέβη την Πέμπτη σε νέες προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ προχώρησε και ένα παραπάνω βήμα, παρενοχλώντας αεροσκάφος της ευρωπαϊκής δύναμης FRΟΝΤΕΧ.


Σύμφωνα με το Βήμα, οκτώ τουρκικά μαχητικά εισήλθαν λίγο πριν από τις 11 το πρωί της Πέμπτης στο FΙR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Σάμου και τέσσερα λεπτά αργότερα δύο Φάντομ πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι σε χαμηλό ύψος 1.500 ποδών. Σχεδόν ταυτόχρονα, έξι αεροσκάφη του ίδιου σχηματισμού (τέσσερα Φάντομ και δύο F-16) πετούσαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 2.500 ποδών. Η πρόκληση επαναλήφθηκε λίγο μετά τις 5 μ.μ., όταν δύο F-16 πέταξαν σε ύψος 7.000 ποδών πάνω από τους Φούρνους. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το γεγονός ότι η Αγκυρα παρενόχλησε αεροσκάφος τύπου Cesna, το οποίο εκτελούσε πτήση στο πλαίσιο της επιχείρησης Frontex μεταξύ Κω και Σάμου.


«Παραβιάζετε τον τουρκικό εναέριο χώρο, εγκαταλείψτε την περιοχή» έλεγε το μήνυμα που δέχθηκε το πλήρωμα του αεροσκάφους, το οποίο πετούσε μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου.
Δεδομένων των συνεχών τουρκικών προκλήσεων, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας

πηγηΔΟΛ