19 Ιουνίου 2009

ΕΛΛΗΝΟΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία ανοίγει νέες προοπτικές για φοιτητές

Αθήνα, 18.06.2009
Νέες προοπτικές διανοίγονται για τους φοιτητές που θέλουν να εντρυφήσουν στο πολιτισμικό και ιστορικό γίγνεσθαι των μεσογειακών χωρών. «Ελληνοαιγυπτιακό» πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Αιγυπτιακού Πανεπιστημίου Μπενί-Σουέφ.
«Πρόκειται για την τρίτη συνεργασία που συνάπτουμε με πανεπιστημιακό ίδρυμα της Αιγύπτου», δηλώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ανδρέας Τρούμπης. Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των μεσογειακών χωρών άρχισε επί γαλλικής προεδρίας. «Στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο τον Οκτώβριο του 2008 συστάθηκε το Κέντρο Σπουδών και Ερευνας για την Ανατολική Μεσόγειο με χρηματοδότηση της Ε.Ε. και του ΥΠΕΞ. Η έδρα του είναι στη Ρόδο, αλλά το ινστιτούτο συνεργάζεται με όλα τα Τμήματα του πανεπιστημίου μας, που βρίσκονται στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, τη Σύρο, τη Ρόδο και τη Λήμνο», επισημαίνει ο κ. Τρούμπης. «Οι άξονες ενδιαφέροντος του ιδρύματός μας είναι τρεις: α. το περιβάλλον και η αειφόρος ανάπτυξη, β. η μετανάστευση, ο πολιτισμός και η κοινωνία, γ. η περιφερειακή και η τοπική ασφάλεια. Πρόκειται ουσιαστικά για τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες, αλλά και τις κυβερνήσεις των χωρών της Μεσογείου». Στην περίπτωση της αδελφοποίησης με το αιγυπτιακό ινστιτούτο, η βαρύτητα δίνεται στην αρχαιολογία, την αρχαιομετρία, τον πολιτιστικό τουρισμό και τις νέες τεχνολογίες στη μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Παράλληλα, θα εντατικοποιηθούν τα μαθήματα ελληνικών και αραβικών αντίστοιχα, με ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών», προσθέτει ο κ. Τρούμπης.
Πρόδρομα μεταπτυχιακά
Στο Ινστιτούτο της Ρόδου έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν δύο πρόδρομα μεταπτυχιακά με αντικείμενο τη βιοποικιλότητα και τις πολιτικές επιστήμες, αντίστοιχα. «Διδάσκοντες και διδασκόμενοι προέρχονται από κάθε γωνιά της Μεσογείου, από την όσμωση αυτή προκύπτουν εξαιρετικά αποτελέσματα, παρατηρεί ο πρύτανης. «Το ένα, δε, πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη φοίτηση ενός εξαμήνου στη Γαλλία», συμπληρώνει. Το Ιδρυμα έχει ήδη εγκαινιάσει συνεργασίες με περιώνυμα ακαδημαϊκά ιδρύματα γειτονικών χωρών (6 γαλλικά, 3 ιταλικά, 4 κυπριακά, 2 τουρκικά, 1 μαροκινό, 1 τυνησιακό κ.ά.), αλλά έπονται πολλές ακόμα «αδελφοποιήσεις». Στο μεταξύ, οι προτάσεις για την έναρξη νέων προγραμμάτων είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, όπως για παράδειγμα «η θέση της γυναίκας στη Μεσόγειο». Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.cremo.edu.gr.