30 Ιουνίου 2009

ΠΑΣΟΚ Ταμείο για την κάλυψη ναυτικών από αφερέγγυους εφοπλιστές

Ταμείο για την κάλυψη ναυτικών από αφερέγγυους εφοπλιστές


Το θέμα της σύστασης ειδικού ταμείου για την κάλυψη των ναυτικών από αφερέγγυους πλοιοκτήτες «ανοίγει» το ΠΑΣΟΚ.
Το «καυτό» ζήτημα τίθεται με αφορμή την ανάγκη που δημιουργήθηκε για την κάλυψη οφειλόμενων μισθών ναυτικών πλοίων της G. Α. Ferries από το ΝΑΤ και η εκπρόσωπος Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, Ελπίδα Τσουρή, σε ερώτησή της καλεί τον υπουργό Ναυτιλίας, Αναστάση Παπαληγούρα, να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη σύσταση του ειδικού ταμείου.

Οπως σημειώνεται στην ερώτηση, το θέμα είχε επανέλθει και τον Σεπτέμβριο του 2004 μετά την κάλυψη από το ΝΑΤ οφειλών σε ναυτικούς από πλοία της ΔΑΝΕ και ο τότε υπουργός Ναυτιλίας είχε αναγνωρίσει ως αναγκαία τη σύσταση ειδικού ταμείου για την κάλυψη των ναυτικών από αφερέγγυους πλοιοκτήτες.
Οδηγία ΕΕ Η σύσταση του ταμείου προβλέπεται και από Οδηγία της ΕΕ (2002/47/ΕΚ) αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται το υπουργείο Ναυτιλίας να έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ετσι, εύλογα τίθεται και το ερώτημα από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή «τι θα πράξει η κυβέρνηση σε πιθανά νέα αιτήματα άλλων εταιρειών, που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση;».
Στο μεταξύ, με άλλη ερώτηση η κ. Τσουρή ζητάει στοιχεία για τον αριθμό των επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών γραμμών και συνολικό κόστος των επιδοτήσεων για το 2008 και το εκτιμώμενο για το 2009