9 Ιουνίου 2010

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ κ. ΤΑΣΟΥ ΤΣΟΡΛΙΔΗ-

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ...!!!
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.
ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 10% ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΣΧΕΔΟΝ 30%...
1. Τεράστια τα προβλήματα που κληρονομήσαμε στα νοσοκομεία. Τεράστια. Τα ζούμε όλοι καθημερινά. Κάτι φαίνεται να αλλάζει όμως. Να μπαίνει σταδιακά τάξη στο χάος, να περιορίζεται η μαύρη τρύπα της διαφθοράς που λέγεται «προμήθειες νοσοκομείων».

- Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο μέσος όρος για την αγορά υλικών κάθε μήνα το πρώτο τετράμηνο του 2010 ήταν 186 εκατομμύρια. Όταν το 2009 ήταν στα 217 εκατομμύρια ευρώ.

- Συγκεκριμένα, στο υγειονομικό υλικό έχουμε μείωση 15%, στα φάρμακα μείον 3%, στα ορθοπεδικά μείον 18% και στα χημικά αντιδραστήρια μείον 13%. Μέσος όρος στο κόστος προμηθειών: 10%.

- Κι όλα αυτά, ενώ όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι οι πολίτες στρέφονται όλο και περισσότερο στα δημόσια νοσοκομεία. Η αύξηση στην προσέλευση υπολογίζεται γύρω στο 30%.

2. Είναι αρκετή αυτή η μείωση στο κόστος προμηθειών; Προφανώς όχι. Αλλά σημαίνει ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης που έχει ήδη ψηφίσει για τις προμήθειες υγείας και φαρμάκου στα νοσοκομεία αρχίζουν να αποδίδουν. Υπάρχει επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, αποτέλεσμα. Υπάρχει σοβαρή εξοικονόμηση στο σύστημα, εξορθολογισμός. Και εντείνεται η προσπάθεια.

ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑ 5% Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ!

1. Τα νούμερα τα λένε όλα: Το 2004 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 2,4 δις ευρώ. Το 2009 έφτασε τα 5 δις ευρώ. Το 2009, στο Βέλγιο, μια χώρα που έχει τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 2,5 δις ευρώ. Τα συμπεράσματα για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης του «καταλληλότερου» και στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης, εξάγονται αβίαστα.

2. Τι έκανε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου; Έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει αυτή την ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία της φαρμακευτικής δαπάνης. Μεταξύ άλλων:

- Ενεργοποιήθηκε μία σύμβαση για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συμβατικών (γραμμένων σε χαρτί) συνταγών, αφού επιβάλλαμε ενιαίο τύπο συνταγογράφησης για τους γιατρούς όλου του συστήματος.

- Εφαρμόζοντας παλαιότερο νόμο, ο οποίος είχε μπει στο συρτάρι, απαγορεύτηκε στα ασφαλιστικά Ταμεία να καλύπτουν τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (π.χ. καραμέλες για το βήχα, επιθέματα κάλων, τσίχλες για το κάπνισμα).

- Απαγορεύτηκε κατά την εκτέλεση των συνταγών, όταν υπάρχει φάρμακο όπου δεν συμμετέχει ο ασφαλισμένος, να συμπαρασύρει αυτό και τα υπόλοιπα στα οποία οφείλει να συμμετέχει.

- Επιβάλλαμε την ποινή της διακοπής της συνεργασίας με όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία για γιατρούς ή φαρμακοποιούς που μπαίνουν στο «κόλπο» της προκλητικής συνταγόγραφησης. Ο νόμος ψηφίστηκε τον Απρίλιο.

- Έγιναν 22.000 περίπου έλεγχοι στην αγορά εργασίας και επιλεκτικοί έλεγχοι σε χώρους προκλητικής συνταγογράφησης. Στείλαμε 10 περιπτώσεις στον εισαγγελέα και 150 φαρμακεία στο ΣΔΟΕ και για περαιτέρω διερεύνηση.
3. Αποτέλεσμα; Στο ΙΚΑ, στο οποίο είναι ασφαλισμένοι οι μισοί περίπου πολίτες της χώρας, επιτέλους, τον μήνα Μάιο είχαμε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 5% (!) από αυτή που καταγράφηκε τον Μάιο του 2009 και κατά 3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010 (όπου είχαμε την πρώτη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,5%).
4. Συμπέρασμα: Αρχίζουν και έρχονται αποτελέσματα. Κάτι αλλάζει σε αυτή τη χώρα!
Πότε έγιναν αυτά επί Ν.Δ.; Ποτέ!
Υπήρχε περίπτωση να γίνουν επί Ν.Δ.; Ας είμαστε σοβαροί...
πηγηhttp://xanthi-blogs.blogspot.com/2010/06/blog-post_3942.html