6 Ιουνίου 2010

Ο θάνατος του... ξενοδόχου

Με κατεβασμένα ρολά θα μείνει ένα στα τέσσερα ξενοδοχεία μεσαίας κατηγορίας αυτό το καλοκαίρι.
Κι ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, με χιλιάδες πλειστηριασμούς για χρέη σε τράπεζες και προμηθευτές να εκκρεμούν -μέχρι 30 Ιουνίου- σε όλη τη χώρα, ορισμένοι ξενοδόχοι εξακολουθούν να παίζουν «βρόμικα» παιχνίδια, νοικιάζοντας προσωπικό την ίδια ώρα που απολύουν εργαζόμενους και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.



Οι ιστορίες που καταγράψαμε από την Αθήνα μέχρι τη Ρόδο, την Κρήτη και το Ιόνιο, περιγράφουν έναν «γυμνό βασιλιά» για τον οποίον έφτασε η «ώρα της κρίσης». Εάν η κυβέρνηση ανάψει το πράσινο φως για την εκτέλεση των πλειστηριασμών μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ, τότε το μέλλον του πάλαι ποτέ «βασιλιά» της ελληνικής οικονομίας θα είναι εφιαλτικό. Μπορεί η προσέλευση ξένων τουριστών να εμφανίζει μείωση, αλλά αυτό δεν ευθύνεται από μόνο του για την επερχόμενη καταστροφή.
Την ώρα που οι εκτιμήσεις από τον κλάδο των ξενοδόχων αναφέρουν «λουκέτο» στο 25% του συνόλου των ελληνικών ξενοδοχείων, οι πτωχεύσεις, «εικονικές» (για διαγραφή χρεών προς τρίτους) και πραγματικές, ανέρχονται σε εκατοντάδες. Επτακόσιες μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες αναζητούν αγοραστές μέσω αγγελιών, καθώς και 2.000 συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων.

Συνολικά σε όλη τη χώρα από το 2007 μέχρι και σήμερα έχουν βγει σε πλειστηριασμό περίπου 200 ξενοδοχεία -για χρέη πάνω από 200.000- σε τράπεζες και προμηθευτές. Τα χρέη των ξενοδόχων προς τις τράπεζες αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ!
*Στα Χανιά έχουμε 20 πτωχεύσεις μικρών ξενοδοχείων, στο Ρέθυμνο 11 θα παραμείνουν κλειστά και 4 στο Ηράκλειο.
«Οι μικρές μονάδες θα κλείσουν και οι μόνοι που θα καταφέρουν να επιβιώσουν είναι όσοι διαθέτουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα», εκτιμά ο Γ. Αρετίνης, πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου.
Στην περιοχή σε «θρίλερ» εξελίσσεται η ιστορία με μεγάλο ξενοδοχείο αλυσίδας, το οποίο τελικά γλίτωσε στο παρά πέντε τον πλειστηριασμό για χρέος 206.000 ευρώ σε αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία. Το πολυτελές συγκρότημα λειτουργεί κανονικά -με μειωμένη όμως κίνηση, όπως μας περιγράφουν- αλλά ακόμη δεν έχει πληρώσει τα δεδουλευμένα της περσινής καθώς και της φετινής περιόδου στους εργαζόμενους.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρέη της εταιρείας που διαθέτει αλυσίδα ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα, ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ...






*Στο Ρέθυμνο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, υποστηρίζει ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μ. Δρυγιαννάκης, ο οποίος επισημαίνει πως δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στην «οικονομική κρίση». Αραγε, αυτή φταίει που στην περιοχή τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις, που νοικιάζουν φθηνό εργατικό δυναμικό και που θέτουν εκβιαστικά διλήμματα στους εργαζόμενους του τύπου «Αν σ' αρέσει, αν δεν σ' αρέσει να φύγεις»;
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ρέθυμνο προχωρούν σε στάσεις εργασίας 16 και 17 Ιουνίου και τέλος Ιουνίου σε 24ωρη απεργία, αναφέρει ο Μ. Δρυγιαννάκης. Σε όλη την Κρήτη παραμένουν κλειστές, προς αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη, 50 ξενοδοχειακές μονάδες.
*Σε ορισμένα από τα νησιά του Ιονίου, με πρωταγωνίστρια την Κέρκυρα, η εικόνα δεν διαφέρει. Συνολικά στα Επτάνησα πωλούνται 70 ξενοδοχεία μεσαίας κατηγορίας.


Σύμφωνα με τον Στ. Παλάη, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι αυτήν τη σεζόν θα μείνουν χωρίς δουλειά.


*Στη Χαλκιδική 31 ξενοδοχεία θα μείνουν κλειστά, στις Κυκλάδες 20, στα Δωδεκάνησα 60 (κυρίως στη Ρόδο και στην Κω).


«Κλειστά ξενοδοχεία έχουν κυριεύσει το νησί! Κλειστά, παντέρημα, σαν φαντάσματα μιας άλλης εποχής, υψώνονται σαν το χάρο! Η παραλία της Ιξιάς, αλλά και πολλές άλλες, μες στο σκουπίδι και τις πέτρες!» περιγράφουν από την Ρόδο. Ημιτελή ξενοδοχεία στα μπετά και ξενοδοχεία «φαντάσματα» πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας.
*Για την Αττική, ο αριθμός των ξενοδοχείων που αναζητούν αγοραστή φτάνει τα 50 (11 στην Αθήνα, 5 στην Αίγινα, 4 στις Σπέτσες, 3 στον Πειραιά, 3 στη Βουλιαγμένη, 2 στη Βάρκιζα κ.λπ.).


Από την όλη κατάσταση φαίνεται πως βγαίνουν κερδισμένες καμιά δεκαριά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα «ενοικίασης» εργαζομένων. Οπως μαρτυρούν στοιχεία του κλάδου, περί τους 5.000 είναι οι «ενοικιαζόμενοι» ξενοδοχοϋπάλληλοι σε όλη την χώρα αυτή τη σεζόν. Φθηνό εργατικό προσωπικό που εργάζεται ακόμη και 16 ώρες την ημέρα χωρίς ρεπό και ασφαλιστικές διεκδικήσεις.
Αν κάποτε ζούσαμε τον «θάνατο του εμποράκου», σήμερα καλούμαστε να παρακολουθήσουμε τον «θάνατο του ξενοδόχου», εκτιμούν άνθρωποι του τουρισμού. Αυτοί που ουσιαστικά θα επιβιώσουν είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις με τα 5άστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που βρίσκονται υπό τη διαχειριστική ομπρέλα διεθνών αλυσίδων, όπως Hilton, Sheraton, Iberostar κ.λπ.