10 Δεκεμβρίου 2010

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «Ήρθε ο καιρός για τερματισμό της διαίρεσης του Κυπριακού»

Την ανησυχία της για το ότι κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού εξέφρασε η ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό που συνεδρίασε την Πέμπτη υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η επιτροπή επισημαίνει συγκεκριμένα στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε την ανησυχία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κλείσιμο του παράθυρου επίλυσης.

Κατά τη συνάντηση που είχε η ειδική ομάδα προέβη σε αξιολόγηση των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τους ηγέτες των κοινοτήτων και την παρουσίαση της έκθεσης του για την αποστολή καλών υπηρεσιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ειδική ομάδα της Επιτροπής εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Μπαν Γκι-Μουν για επιτάχυνση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και επιτυχούς ολοκλήρωσής της.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σημειώνει ότι η Επιτροπή υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και ότι ο ίδιος προσωπικά ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ανταποκριθούν στην έκκληση του Μπαν Γκι-Μουν για συνολική λύση του Κυπριακού σύντομα. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δηλώνει ακόμη την ετοιμότητα της Επιτροπής να παράσχει πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες για λύση στα ζητήματα που σχετίζονται με την ΕΕ και να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

«Ήρθε ο καιρός για τερματισμό της διαίρεσης του Κυπριακού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Μπαρόζο.

Η ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό συστάθηκε από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τον Ιανουάριο του 2009 ως συμβολή της Επιτροπής στην υποστήριξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και το συντονισμό των θέσεων σε ζητήματα της λύσης που σχετίζονται με την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπαρόζο όρισε τον Λεοπόλντ Μαουρέρ ειδικό αντιπρόσωπό του στην αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.