7 Δεκεμβρίου 2010

"ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ" Προκαταρκτική έρευνα κατά της Βορείου Κορέας ανοίγει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο


Δύο στρατιώτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν στο βομβαρδισμό του νησιού

Χάγη, Ολλανδία
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει προκαταρκτική έρευνα για την πιθανότητα να έχουν διαπραχτεί εγκλήματα πολέμου από πλευράς της Βορείου Κορέας κατά την πρόσφατη αντιπαράθεση με τη Νότιο Κορέα.

Ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα ερευνήσει τον βομβαρδισμό του νησιού Γιονπιόνγκ στις 23 Νοεμβρίου και τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας Τσεονάν τον περασμένο Μάρτιο ώστε να διαπιστώσει αν συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Κατά την επίθεση στο νησί σκοτώθηκαν δύο Νοτιοκορεάτες πεζοναύτες και δύο πολίτες ενώ στη βύθιση του πολεμικού πλοίου για την οποία ευθύνεται βορειοκορεατική τορπίλη, είπε ο εισαγγελέας, έχασαν τη ζωή τους 46 ναύτες.

Σημειώνεται ότι καθώς η Νότιος Κορέα έχει υπογράψει τη συνθήκη που συστήνει το ΔΠΔ, το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχτεί στο έδαφος της χώρας. Αντιθέτως η Βόρειος Κορέα δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του.

* Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε πως η Κίνα έχει να παίξει έναν ειδικό ρόλο, επηρεάζοντας την συμπεριφορά της Βορείου Κορέας, δεδομένης της μοναδικής και στενής σχέσης που διατηρεί με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με ομολόγους της από την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα, η Χ.Κλίντον τόνισε πως εκτιμά τις προτάσεις της Κίνας για μία έκτακτη σύνοδο ανάμεσα στη Βόρειο και τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ (δηλαδή την εξαμερή), όμως η Βόρειος Κορέα θα πρέπει πρώτα να σταματήσει οποιαδήποτε προκλητική και πολεμική συμπεριφορά.
πληροφορίες από Associated Press

Σ.Σ.
Κυριε Εισαγγελεα του Διεθνους Ποινικου Δικαστηριου της Χαγης 

Ποτε θ'αρχισεις προκαταρκτικες εξετασεις για τα εγκληματα πολεμου που διεπραχθησαν στην Κυπρο το 1974 και για τα "ανδραγαθηματα" των Χιτλερικων στρατευματων στην ελλαδα 1941/1944 ??

Waiting your answer
Thanks