4 Δεκεμβρίου 2010

«Έχουμε πολλή δουλειά» έως το τέλος του έτους, λέει ο Γ.Παπανδρέου στο Υπουργικό



Αυστηρή σύσταση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου
Αυστηρή σύσταση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου 




Την ανάγκη γρήγορης κατάρτισης σημαντικών νομοσχεδίων μέχρι το τέλος του έτους υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά και η ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπ' όψη.

«Η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά μέχρι το τέλος του έτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέχρι τότε, υπάρχουν σημαντικά νομοσχέδια που θα ετοιμαστούν και θα κατατεθούν στη Βουλή, νομοσχέδια τα οποία θα συζητηθούν σε συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου.

Με τα νομοσχέδια αυτά, όπως και με τον προϋπολογισμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση «πρέπει να πείσει την κοινωνία ότι οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση, καθώς και ότι κάνει όλες τις αναγκαίες τομές».

Ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, καθώς προέκυψε η περίπτωση της Ιρλανδίας, αλλά και τέθηκε το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Για την Ιρλανδία τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας δεν ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος εγκατέλειψε το καράβι και πέταξε μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση.

«Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μη φορτωθεί τα λάθη του παρελθόντος» εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα έχει προοπτική, η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και έδειξε την αξιοπιστία της». Βάλλοντας κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αν το έλλειμμα ήταν 6%, όπως ισχυριζόταν η ΝΔ, σήμερα θα είχε μηδενιστεί, καθώς έχει μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό».

Το συμμάζεμα των δημοσιονομικών, πρόσθεσε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά όχι και ο τελικός στόχος, υπογραμμίζοντας ότι «ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Ο Γ.Παπανδρέου θεωρεί ότι οι αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, είναι «πιο βατές πολιτικά», καθώς, όπως είπε, «τώρα, πια δεν έχουμε τη γενικευμένη μείωση μισθών και συντάξεων, που βεβαίως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση πολιτικά».

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο οι αλλαγές να προκαλέσουν αντιστάσεις, εκφράζοντας, παράλληλα, την ευχή να γίνουν μέσα σε ένα πνεύμα, όλο και ευρύτερης συναίνεσης.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε ότι αν η Ευρώπη κινηθεί δυναμικά και χωρίς μοιρολατρία απέναντι στις αγορές, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Σχετικά με τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, η συζήτηση για τον οποίο θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο, τόνισε ότι ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός», ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών.

Σε αυτό το μηχανισμό, όπως τόνισε, η λύση, τώρα ή μακροπρόθεσμα θα είναι η έκδοση ευρωομολόγων.

Αναφερόμενος στο ελληνικό αναπτυξιακό ζήτημα, τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν είναι μια απλή υπόθεση του τύπου «ρίχνω χρήματα», αλλά και το πού ρίχνω τα χρήματα, σε ποιες υποδομές, ποιες δράσεις, ποια παιδεία, ποια καινοτομία, ώστε να αλλάξει το πρότυπο παραγωγής, αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων.

 πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ