4 Δεκεμβρίου 2010

Εντονη αντιπαράθεση με Γ. Παπανδρέου Η Μέρκελ απείλησε τον Οκτώβριο να εγκαταλείψει το ευρώΗ γερμανίδα κεγκαλέριος Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη αν δεν γίνονταν δεκτές οι προτάσεις της για τον νέο μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η κυρία Μέρκελ ενεπλάκη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε έντονη αντιπαράθεση με τον έλληνα Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Και σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς οι οποίοι ήταν παρόντες στο δείπνο των 27 ηγετών το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, όταν ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυρία Μέρκελ ότι οι προτάσεις της για κυρώσεις, όπως π.χ η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο, είναι «αντιδημοκρατικές», η «σιδηρά» καγκελάριος εξερράγη.
«Αν αυτό είναι το είδος της λέσχης που θέλουμε να είναι η ευρωζώνη, ίσως η Γερμανία να έπρεπε να την εγκαταλείψει»φέρεται να απάντησε η κυρία Μέρκελ σύμφωνα με παρισταμένους που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη από τις αρχές του 2010 που η κυρία Μέρκελ προέβη σε μία τέτοια δήλωση, παρά το γεγονός ότι η υλοποίησή της μοιάζει απίθανη. Ο συντάκτης του «Guardian» απευθύνθηκε μάλιστα στον εκπρόσωπο της κυρίας Μέρκελ, ο οποίος δεν σχολίασε ευθέως τα όσα είπε η καγκελάριος αλλά τόνισε ότι η Μέρκελ «θεωρεί το ευρώ ως το βασικό ευρωπαϊκό σχέδιο» και ότι η Γερμανία «είναι απόλυτα και χωρίς προϋποθέσεις δεσμευμένη στο ευρώ».