6 Δεκεμβρίου 2010

Λονδίνο Υπό κράτηση ρωσίδα βοηθός βρετανού βουλευτή
ΛΟΝΔΙΝΟ
Μια νεαρή Ρωσίδα που εργαζόταν ως γραμματέας ενός Βρετανού βουλευτή έχει τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία της κατασκοπείας και αντιμετωπίζει διαδικασίες απέλασης. Σύμφωνα με ρεπορτά;ζ της εφημερίδας Τάιμς του Λονδίνου, η Κάτια Ζατουλίβετερ, 25 ετών, συνελήφθη με εντολή της μυστικής υπηρεσίας MI5, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Σύμφωνα με τις Βρετανικές αρχές, η παρουσία της νεαρής βοηθού «δεν ήταν ευνοϊκή για την εθνική ασφάλεια».
Οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν πως η ελκυστική νεαρή ξανθιά ρωσίδα είχε βάλει στο «μάτι» της τον 64χρονο Μάικ Χάνκοκ, βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Βρετανίας, από τον οποίο "έκλεβε" συστηματικά κάποια κρατικά μυστικά και τα παρέδιδε σε αξιωματούχους στη Ρωσία. Ο κ. Χάνκοκ, με τη σειρά του, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η βοηθός του είναι κατάσκοπος, λέγοντας πως «δεν ξέρω τίποτε σχετικά με την κατασκοπεία, αλλά και γιατί της επιδόθηκε εντολή απέλασης. Θα ασκήσει έφεση γιατί δεν έκανε καμία παρανομία».
Η απέλαση ενδέχεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις διπλωματικές σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία, αφού υπάρχει και το προηγούμενο της δολοφονίας του Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006.
Αυτή είναι η πρώτη φορά, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που υπάλληλος που εργάζεται στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ των Ρώσων.