12 Ιανουαρίου 2012

Ο σωστός ο κλέφτης

Η οικονομική κρίση θολώνει το μυαλό. Αρπάζει ο πονεμένος ένα όπλο και πάει να ληστέψει τράπεζα. Μεγάλη βλακεία. Για μερικά χιλιάρικα διακινδυνεύει τη φυλάκισή του, την περιφορά με χειροπέδες, το ρεζιλίκι. Ο σωστός ο κλέφτης δεν κλέβει τράπεζα, ιδρύει τράπεζα. Και μετά την κλέβει άνευ όπλου, φορώντας γραβατούλα. Ο δε συνεργός δεν κρατάει τσίλιες στο μηχανάκι, καταστρώνει σχέδια στην αίθουσα συσκέψεων. Συμμορία έχουν οι μεν, συμμορία έχουν και οι δε, πλην όμως η δεύτερη ευπρεπής συμμορία πηγαίνει στον εισαγγελέα με λιμουζίνα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα διήγημα. Έχουμε μάλιστα ήρωα, με απολύτως λογοτεχνικό όνομα: Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο άνθρωπος που άρπαξε 701 εκατομμύρια από την Proton Bank και είναι έξω. Μια ακόμη συμβουλή για όσους θελήσουν να τον μιμηθούν. Να μην ξεκινήσουν τη δουλειά αν δεν έχουν βρει καλό δικηγόρο (ο κ. Γ. Ηρειώτης που χειρίζεται την υπόθεση είναι μανούλα στα ποινικο-οικονομικά). 

Δεν θα αναφερθούμε καθόλου στον πλουτισμό του κ. Λαυρεντιάδη, που τον κατέστησε συνομιλητή των καλλιεργημένων μεγαλοαστών, δεν θα πούμε τίποτε για τους δημοσιογράφους που τον λιβάνιζαν ενώ ήξεραν ότι είναι αφύσικη η προκοπή του στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, θα προσπεράσουμε τα ζητήματα χειραγώγησης των μετοχών. Πάμε απευθείας στην τράπεζα. Υποτίθεται ότι ο κ. Λαυρεντιάδης θα πήγαινε προχθές στον εισαγγελέα Πρωτοδικών να δώσει εξηγήσεις αλλά πήρε μια ακόμη αναβολή. Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν την υπόθεση να πούμε grosso modo ότι πήρε την Proton, μάζεψε όλο το «χαρτί» και μετά έδινε δάνεια σε δικές του εταιρείες άνευ αντικειμένου. Έχει τύχει δηλαδή να δώσει λεφτά σε εταιρείες που είχαν συσταθεί λίγες μέρες πριν κάνουν την αίτηση, εταιρείες με ασαφές αντικείμενο και έδρα σε μέρη που δεν τα ξέρει ούτε ο χάρτης. Να θυμίσουμε ότι οι τράπεζες όποτε έχουν πρόβλημα παίρνουν τα λεφτά των φορολογούμενων (οι «προνομιούχες μετοχές» που χαρίζουν διάφοροι διασώστες υπουργοί είναι στην ουσία ρευστό). Αυτά τα λεφτά μαζί με εκείνα των θυμάτων μετόχων παράχωνε ο κ. Λαυρεντιάδης στην τεράστια τσέπη του. 

Η νομοθεσία είναι συστηματικά υπέρ του μεγάλου κλέφτη οπότε δεν απορεί κανείς που φτιάχτηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται το ακαταδίωκτο για εκείνον που θα έχει χρήμα στην αρχή θα είναι βρόμικο, μετά ξεπλυμένο, κατόπιν καθαγιασμένο. Ο κ. Λαυρεντιάδης λοιπόν, από αναβολή σε αναβολή βρέθηκε τον Οκτώβριο στον εισαγγελέα όπου έκανε τη γενναιόδωρη πρόταση: να φέρει πίσω 51 εκατ. ευρώ για να τον αφήσουν στην ησυχία του. Για κακή του τύχη έπεσε στο στραβόξυλο. Ο τότε εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρ. Πεπόνης ζήτησε εξηγήσεις. Για ποιες εταιρείες και για ποιες απάτες θα επιστρέφονταν τα 51; Γιατί αν σχεδιάσει κάποιος τις διακλαδώσεις των εταιρειών Λαυρεντιάδη θα έχει αποτέλεσμα τόσο περίπλοκο όσο οι διαδρομές του μετρό στο Λονδίνο – όπου έχει μετοικήσει ο επιχειρηματίας. 

Ο κ. Λαυρεντιάδης επανήλθε προχθές με νέα πρόταση επιστροφής χρημάτων. Προτίθεται να επιστρέψει 200 εκατ. ευρώ, εξ ου και ζήτησε μια ακόμη αναβολή. Δεν θα αναρωτηθούμε πού τα βρήκε τη στιγμή που οι επιχειρήσεις του έχουν πάρει την κατρακύλα. Θα δεχτούμε ότι τα είχε κρυμμένα κάτω από το στρώμα για μια δύσκολη στιγμή. Αν τα φέρει πάντως πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης θα φύγει από την υπόθεση ως αληθινός κύριος. Το μόνο που θα έχει να αντιμετωπίσει είναι η νέα διοίκηση της Proton η οποία κατέθεσε μήνυση εναντίον του, κατηγορώντας τον για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Σιγά μην φοβηθεί…

Τρία τελευταία πραγματάκια. Όταν ψηφιζόταν ο νόμος για το ακαταδίωκτο όσων επιστρέφουν ξεπλυμένο χρήμα θεσπίστηκε και η προσωποκράτηση εκείνων που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ. Στην απίθανη περίπτωση να καταδικαστεί ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, τα κλοπιμαία δεν θα αναζητηθούν – δεν το προβλέπει ο νόμος. Στη απίθανη περίπτωση να καταδικαστεί ο κ. Λαυρεντιάδης, δεν θα μπει σε κελί . Ο δικηγόρος του θα επικαλεστεί λόγους υγείας. Ο ποινικά ελεγχόμενος πάσχει από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα και χρειάζεται καθημερινή φυσιοθεραπεία. Θα μείνει έξω με τον νόμο. 

Phgh TO BHMA