13 Ιανουαρίου 2012

Νέα καταδίκη της Τουρκίας για την Κύπρο

Αποζημίωση ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε 13 προσφεύγοντες (από το 1990) Ελληνοκυπρίους για καταπάτηση των περιουσιών τους στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα του νησιού. 

Η νέα καταδίκη, πέρα από το να επιβεβαιώνει το παράνομο της τουρκικής κατοχής, επαναλαμβάνει ότι οι Ελληνοκύπριοι παραμένουν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών τους στα Κατεχόμενα. 

Μετά από την κύρια απόφαση που εξέδωσε στις 2 Νοεμβρίου 2010, για την υπόθεση «Λόρδος και άλλοι κατά Τουρκίας», με την οποία η Αγκυρα καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημιώσεις-μαμούθ στους προσφεύγοντες. Κινητήριος μοχλός πίσω από την προσφυγή ήταν ο επιχειρηματίας κ. Κ. Λόρδος.


Συγκεκριμένα, η Τουρκία οφείλει να καταβάλει ποσά που κυμαίνονται από 100.000 ως 8.000.000 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη. Με την ίδια απόφαση υποχρεώνεται η Τουρκία να πληρώσει και 15.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. 

Οι αποζημιώσεις αφορούν τα διαφυγόντα ενοίκια από την απώλεια χρήσης και θα πρέπει να καταβληθούν από την Τουρκία, ανεξαρτήτως του αν θα επιστρέψει κάποιος από τους προσφεύγοντες στην περιουσία και την οικία του. Ως εκ τούτου, η καταβολή των αποζημιώσεων δεν αλλοιώνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών, αλλά αφορά αποκλειστικά την απώλεια χρήσης από το 1974 και εντεύθεν.