9 Ιανουαρίου 2012

Το ελληνόκτητο «Rena» κόπηκε στα δύο

Σε δύο κομμάτια κόπηκε το φορτηγό πλοίο Rena, το οποίο πριν από τρεις μήνες προσάραξε σε ύφαλο στη Νέα Ζηλανδία, όταν την νύχτα χτυπήθηκε από κύματα έξι μέτρων, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Το ελληνόκτητο «Rena» κόπηκε στα δύο
Το τμήμα της πρύμνης του πλοίου 47.230 τόνων απέχει πλέον σχεδόν 30 μέτρα από αυτό της πλώρης, που παραμένει στον ύφαλο, 22 χλμ. ανοικτά της πόλης Ταουράνγκα, στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας, όπου προσάραξε την 5η Οκτωβρίου.
«Υπήρξε σημαντική αλλαγή στην κατάσταση του Rena κατά στην διάρκεια της νύχτας (. . . .) το πλοίο χωρίστηκε σε δύο κομμάτια τα οποία απέχουν μεταξύ τους πλέον 20-30 μέτρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος των αρχών Ρος Χέντερσον.
«Το μπροστινό τμήμα του πλοίου βρίσκεται στο αρχικό σημείο στον ύφαλο ενώ το τμήμα της πλώρης έχει αποκοπεί και μετακινείται, αλλά είναι ακόμα πάνω στον ύφαλο».
Ο Χέντερσον ανέφερε ότι το πλοίο, μήκους 236 μέτρων, χτυπήθηκε από την σφοδρή θαλασσοταραχή και πρόσθεσε ότι οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν άσχημες για τις επόμενες τρεις ως τέσσερις ημέρες.
Φόβοι για μόλυνση
Οι αρχές ανέφεραν ότι υπάρχει σημαντική μόλυνση από εμπορευματοκιβώτια και συντρίμμια, κάτι που μπορεί να τις ωθήσει να επεκτείνουν την περιοχή στην οποία έχουν απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα.
Παράλληλα, κινητοποίησαν μια ειδική ομάδα για να αντιμετωπιστεί η πιθανή μόλυνση από εναπομείναντα καύσιμα του πλοίου.
Ο πλοίαρχος και ο πλοηγός, και οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων, κατηγορούνται ότι έπλεαν με επικίνδυνο τρόπο και ότι προκάλεσαν την έκλυση τοξικών ουσιών. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν επισύρουν την επιβολή προστίμων 300.000 δολαρίων ή ως και επτά χρόνια φυλάκισης. Αναμένεται να εμφανιστούν ξανά στο δικαστήριο τον επόμενο μήνα.
Το πλοίο ανήκει στην Daina Shipping, θυγατρική της Costamare Inc., μιας ελληνικής εταιρίας, και είχε υπενοικιαστεί στην Mediterranean Shipping.
Μέχρι και 300 κοντέινερ χαμένα στο νερό
Εως και 300 από τα 830 εμπορευματοκιβώτια που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο φορτηγό πλοίο Rena χάθηκαν στη θάλασσα όταν αυτό «κόπηκε στα δύο», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Maritime New Zealand (ΜΝΖ), η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των προσώπων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας.
Παράλληλα, μέχρι και 60 κοντέινερ μπορεί να εξακολουθούν να επιπλέουν, ενώ τα υπόλοιπα έχουν βυθιστεί, διευκρίνισε ο σύμβουλος διασώσεων της υπηρεσίας Τζον Ουόλκερ.