29 Ιανουαρίου 2012

Μια απίστευτη ιστορία με τον Τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ...

γράφει η Λυδία
Πρόσφατα, διάβασα το βιβλίο του αείμνηστου Μανωλη Ανδρόνικου «το χρονικό της Βεργίνας». Για τους ελάχιστους, που ίσως δεν τον γνωρίζουν, είναι ο σπουδαίος αρχαιολόγος, ο οποίος ανακάλυψε στη Βεργίνα τον τάφο του Φιλίππου, καθώς και τον υπόλοιπο ελληνικό αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.

Στις εκατό από τις διακόσιες πενήντα σελίδες του βιβλίου, έκλαιγα από συγκίνηση και στις υπόλοιπες εκατόν πενήντα «ταξίδεψα» μαζί του στη Βεργίνα (που κακώς δεν έχω επισκεφθεί μέχρι σήμερα αλλά μέχρι την άνοιξη έθεσα ως στόχο να πάω στο μουσείο) και «έσκαψα» για να ανακαλύψουμε μαζί τους θησαυρούς της αρχαίας Ελλάδας και να νιώσουμε υπερήφανοι.

Στο τέλος, έζησα τα παράπονά του και στενοχωρήθηκα που τον αμφισβήτησαν και μερικοί δεν του συμπεριφέρθηκαν όπως έπρεπε.

Τοποθέτησα αμέσως το βιβλίο πρώτο στη βιβλιοθήκη, καθώς αποτελεί πλέον το αγαπημένο μου. Εξάλλου, πρώτη φορά διάβασα μέσα σε δύο μέρες ένα βιβλίο διακοσίων πενήντα σελίδων. Επίσης, πρώτη φορά έμεινα με μία πικρία τελειώνοντάς το. Γιατί άραγε «πολεμούν» όσους ανακάλυψαν ή κάνουν κάτι καλό για την Ελλάδα;

Το ίδιο βράδυ έψαξα περισσότερες πληροφορίες για το έργο του αείμνηστου Μανόλη Ανδρόνικου. Δεν κατάφερα να κοιμηθώ καλά.

Μάλιστα, είδα στο όνειρό μου ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε στην Αίγυπτο και ο Φίλιππος έβλεπε προς τα εκεί υπερήφανος!

Ένιωθα ότι ήμουν επηρεασμένη από την ανάγνωση του βιβλίου και προτίμησα να περιπλανηθώ για λίγο στο διαδίκτυο. Το λίγο έγινε πολύ, το ένα έφερνε το άλλο, ο Φίλιππος έφερε τον Αλέξανδρο, η Βεργίνα την Αίγυπτο, ο Μανωλης Ανδρόνικος τη Λιάνα Σουβαλτζή…

Όπως διάβασα, πρόκειται για Ελληνίδα αρχαιολόγο, που αφιερώθηκε σε μελέτες και προσπάθειες για την εύρεση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τελικά, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τον βρήκε στην όαση Σίουα της Αιγύπτου. Από την πρώτη στιγμή ενήργησε χωρίς την οικονομική ή άλλη στήριξη από την Ελλάδα.

Τα ευρήματα και οι ελληνικές επιγραφές δείχνουν ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επιθυμία του οποίου ήταν να ταφεί εκεί, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τα ιστορικά στοιχεία. Η αρχαιολόγος εργάστηκε σκληρά όσα χρόνια κράτησαν οι ανασκαφές και κατέχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τις Αιγυπτιακές Αρχές. Εργαζόταν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες για να φέρει στο φως μία σπουδαία ελληνική κληρονομιά!

Ξαφνικά, επί πρωθυπουργίας Σημίτη, η Ελληνική κυβέρνηση, χωρίς λόγο, διέταξε να διακοπούν οι ανασκαφές. Ήταν τότε που λίγο ακόμα ήθελε η αρχαιολόγος για να πλησιάσει στην είσοδο του τάφου! Τότε, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν μόνο εφόσον η Ελλάδα απόστελλε ένα έγγραφο ηθικής υποστήριξης. Μάλιστα, τους έκανε εντύπωση, γιατί μία χώρα επιθυμεί τόσο πολύ να σταματήσουν ανασκαφές σε μία άλλη χώρα (!), οι οποίες αφορούν μάλιστα σε αρχαίο ελληνικό πλούτο! Αυτά αναφέρει στο βιβλίο της, που τόσο με συγκίνησε, η αρχαιολόγος.

Έχουν περάσει από τη διακοπή των ανασκαφών περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια και η Λιάνα Σουβαλτζή προσπαθεί ακόμα να λάβει στα χέρια της το περιβόητο έγγραφο ηθικής υποστήριξης από κάποια Ελληνική κυβέρνηση. Μάταια, όμως, αφού ούτε οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε της Ν.Δ. ασχολούνται με αυτό το απλό «Ναι, επιτρέπουμε να συνεχιστούν οι εργασίες στην Αίγυπτο! (σφραγίδα)».


Τα Μ.Μ.Ε. «έθαψαν» το παραπάνω θέμα (τουλάχιστον εγώ δεν είχα ακούσει να γίνεται ντόρος). Όμως, οι ελληνικές επιγραφές και όλα τα ευρήματα καταστρέφονται (ποιος ξέρει αν ενήργησαν και οι αρχαιοκάπηλοι), επειδή κάποιοι δεν επιθυμούν την ανασκαφή του τάφου.

Κατά την άποψή μου, ακόμα κι αν πιστεύουν ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δε βρίσκεται εκεί, όπου έχει υποδείξει η κα Σουβαλτζή (παρά όλες τις αποδείξεις, τις επιγραφές και τα ευρήματα), γιατί από τη στιγμή που η Ελλάδα δε χρηματοδότησε την προσπάθεια δεν επιθυμεί αυτή να τελειώσει για να αποδειχθεί ότι η αρχαιολόγος έχει άδικο που υποστηρίζει ότι βρέθηκε ο τάφος;

Μήπως φοβούνται ότι θα βρεθούν κι άλλα στοιχεία μέσα στο ελληνικό αυτό μνημείο, που φανερώνουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, όπως για παράδειγμα έγγραφα του Πτολεμαίου ή του Αριστόβουλου ή οτιδήποτε άλλο (είναι τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό);

Άραγε θα βρεθεί ποτέ ένας Έλληνας (με δική του βούληση και όχι άλλων δυνάμεων), ώστε να δώσει την... ηθική υποστήριξη ανασκαφής του τάφου;

Δυστυχώς, ψηφίζω «όχι», αφού όλοι τους έχουν ως στόχο να μας κάνουν να αισθανόμαστε ελεεινοί και συνένοχοι!

phgh aegeantimes