9 Ιανουαρίου 2012

Απειλή από δημοψήφισμα και στην Ιρλανδία

Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να αποφύγει την λαϊκή ετυμηγορία για τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων και την «χρησιμοποίηση» του Προέδρου

Απειλή από δημοψήφισμα και στην Ιρλανδία
Η Ελλάδα βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» για την πρόταση Παπανδρέου να τεθεί σε δημοψήφισμα η απόφαση της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου, αλλά όπως φαίνεται δεν θα είναι η μόνη.
Στην Ιρλανδία ο πρόεδρος της χώρας Μάικλ Χίγκινς ίσως ωθηθεί να προσφύγει στα συνταγματικά δικαστήρια, προκειμένου να μάθει εάν ένα δημοψήφισμα είναι επιβεβλημένο, πριν η κυβέρνηση της χώρας πάει στην κρίσιμη Σύνοδο του Μαρτίου, όπου αναμένεται να υπάρξει σημαντική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δουβλίνο στις Βρυξέλλες και το διευθυντήριο της ΕΕ.
Ο έλεγχος της συνταγματικότητας ενός νέου νόμου με παραπομπή του στη Δικαιοσύνη είναι μία από τις λίγες ουσιαστικές αρμοδιότητες της Προεδρίας στην Ιρλανδία και έχει γίνει πράξη μόλις 15 φορές από το 1937. Σε αυτή την περίπτωση θα αφορά -εφόσον ψηφιστεί στη Βουλή- την συμφωνία με την ΕΕ για τον στενότερο έλεγχο των ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη.
Εάν υπάρξει απόφαση στη Σύνοδο του Μαρτίου χωρίς προηγούμενη έγκριση από τα ιρλανδικά δικαστήρια, οι πιθανότητες να «πέσει» η απόφαση δικαστικά είναι 50%-50%, σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας.
Η κυριακάτικη Business Post γράφει ότι ήδη πολλοί υπουργοί σκέφτονται μία τέτοια επιλογή, ώστε σε κάθε περίπτωση να μην υπάρχει η εικόνα ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά εξωθείται σε αυτή την κατεύθυνση. Ουσιαστικά, βέβαια, τονίζει η εφημερίδα, κανένας στην κυβέρνηση δεν θέλει το δημοψήφισμα. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις μάλιστα, οι αλλαγές «πέρασαν με τη δεύτερη», αφού η πρώτη λαϊκή ετυμηγορία ήταν αρνητική.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν πήρε θέση ερωτηθείς σχετικά: «Εάν απαιτείται δημοψήφισμα, θα κάνουμε δημοψήφισμα. Εάν όχι, δεν θα κάνουμε. Κάθε υπόθεση για την στάση του προέδρου είναι απλώς υπόθεση», όπως είπε στο Reuters.