26 Απριλίου 2013

Προσεχώς, το πρώτο ΑΤΜ Bitcoin στην Κύπρο

bitcoin

Με την οικονομία της Κύπρου να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, και το τραπεζικό σύστημα σε κρίση, νέες λύσεις αναζητούνται για να μπορέσουν οι πολίτες να συνεχίσουν την ζωή τους απρόσκοπτα και έξω από τα τραπεζικά συστήματα.
Ο ιδρυτής του Stockhouse.com, Jeff Berwick, ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει την εγκατάσταση του πρώτου Bitcoin ATM στην Κύπρο, το οποίο θα δέχεται τόσο Bitcoins για μετρητά όσο και το αντίστροφο.
Για όσους δε θυμούνται, τo Bitcoin είναι ένα διαδικτυακό νόμισμα το οποίο δε συνδέεται με τραπεζικούς λογαριασμούς, διακινείται ανώνυμα μέσα από ένα δίκτυο P2P και καμία αρχή ή κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στις συναλλαγές. Θυμίζουμε ότι η υπηρεσία ανταλλαγής Bitcoin-Central έχει εξασφαλίζει ήδη την επίσημη έγκριση της Γαλλίας για να λειτουργήσει ως τράπεζα.
Τι είναι το Bitcoin;
Το Bitcoin είναι ένα εναλλακτικό ψηφιακό νομισματικό σύστημα που το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται ευρέως στον κόσμο του Διαδικτύου και πολλοί θεωρούν ότι θα φέρει την επανάσταση στις διεθνείς αγορές.
Η βασική ιδέα της δημιουργίας των Bitcoins ήταν να αποτελέσουν ένα ασφαλές, ανώνυμο και ανεξάρτητο από κυβερνήσεις και κεντρικές αρχές νόμισμα. Πράγματι, πίσω από την έκδοση τους δε βρίσκεται κάποια τράπεζα αλλά ειδικό software, δε συνδέονται με τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο του χρήστη, διακινούνται ανώνυμα μέσα από ένα δίκτυο P2P και καμία αρχή δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα των συναλλαγών σας.
Η παραγωγή των Bitcoins πραγματοποιείται μέσω μιας διαδικασίας που αναφέρεται ως εξόρυξη (mining) και η οποία λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σα λοτταρία. Το ανώτατο όριο Bitcoins που αναμένεται να παραχθούν είναι τα 21 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί περί το 2044.
Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες, αυτές επιτυγχάνονται μέσω των λεγόμενων “Χρηματιστηρίων Bitcoins” που ορίζουν τις ισοτιμίες με τα τοπικά νομίσματα (ενημερωτικά 1 Bitcoin αντιστοιχεί σε €8.428) και ταυτόχρονα λειτουργούν ως eWallets για την αποθήκευση τους. Τα δημοφιλέστερα από αυτά είναι τα Mt. Gox , CryptoXchange and Intersango.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί χαρακτηρίζουν το Bitcoin ως το νόμισμα του μέλλοντος, ένας από τους σημαντικότερους προβληματισμούς που προκύπτει κυρίως λόγω της απουσίας ελέγχου που προαναφέραμε είναι ότι αποτελεί ένα άκρως ελκυστικό μέσο για παράνομες συναλλαγές… Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα και οργανισμοί δέχονται ήδη πληρωμές με Bitcoins.
toxrima.gr