29 Απριλίου 2013

ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ «Προσωπικά» με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας

 
O Μακαριοτατος Παπας και Πατριαρχης Αλεξανδρειας και πασης αφρικη με την γνωστη Δημοσιογραφο (ΝΕΤ) Ελενα Κατριτση
Tον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ φιλοξενεί η Ελενα Κατρίτση στην εκπομπή της «Προσωπικά» που θα προβληθεί τη Μεγάλη Πέμπτη στις 16.00 από τη ΝΕΤ. Ο μακαριότατος, μια εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα με σπουδαίο έργο πολλών ετών, μας ξεναγεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο έχει μια ιστορική πορεία που μετρά δύο χιλιάδες χρόνια και αποτελεί τη Δευτερόθρονη εκ των δεκατεσσάρων Ορθόδοξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.
Επισκεπτόμαστε τη μονή του Αγίου Σάββα, όπου λειτουργεί η Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας «Αγιος Αθανάσιος». Οι Αφρικανοί νέοι που φοιτούν στη σχολή προκειμένου να στελεχώσουν τις εκκλησιαστικές επαρχίες όταν επιστρέψουν στον τόπο τους, ανοίγουν την καρδιά τους και μιλούν για τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν στις χώρες καταγωγής τους, περιγράφουν τις συγκλονιστικές εικόνες που έχουν αντικρίσει και μοιράζονται μαζί μας τα όνειρά τους για ένα καλύτερο αύριο. Ακολουθήσαμε τον Πατριάρχη στο ταξίδι του από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, όπου λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Μετά τη λειτουργία μάς πήγε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην περιοχή που παλιού Καΐρου και στη διαδρομή μάς έδειξε τα μέρη που έχουν ιδιαίτερη αξία για τον ελληνισμό και ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Κατεβήκαμε μαζί του στις κατακόμβες, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ελληνορωμαϊκό μουσείο και θαυμάσαμε τον ναό του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο, χάρη στον αγώνα του, γίνεται ανακαίνιση.
Ο Πατριάρχης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη θυμάται τα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη και με συγκίνηση μιλά για τη μητέρα του, η οποία σήμερα ζει στο νησί που τόσο αγαπά. Θυμάται πώς αντέδρασε όταν της ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού, αλλά και την πρώτη του αποστολή στην Οδησσό, όπου υπηρέτησε ως πατριαρχικός έξαρχος και -μεταξύ άλλων έργων- συνέστησε το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.
Ο μακαριότατος μιλά επίσης για την Αλεξάνδρεια που γνώρισε και την Αλεξάνδρεια του σήμερα, για το ιεραποστολικό έργο του στις χώρες της Αφρικής και με ιδιαίτερη συγκίνηση θυμάται τα λόγια που του έχουν πει οι άνθρωποι που έχει συναντήσει και τα οποία θα μείνουν για πάντα στην καρδιά του. Τέλος, στέλνει μήνυμα αγάπης στην Ελλάδα κάνοντας έκκληση να πάψουν τα φαινόμενα ρατσισμού που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.
News.it