30 Απριλίου 2013

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ " COLPO GROSSO" ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΤο παραδέχονται οι Γερμανοί:''Κέρδη ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ από το ευρώ''

''Καταστροφική ενδεχόμενη επιστροφή στο μάρκο'' απαντά έρευνα για τα δισεκατομμύρια που κερδίζει η Γερμανία από το ευρώ, ακόμα και αν κουρευτούν τα χρέη σε ΌΛΕΣ τις χώρες της Νότιας Ευρώπης!
Απάντηση στους πολέμιους του ευρώ και στους νοσταλγούς του μάρκου δίνει έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann σχετικά με τα οφέλη που αντλεί η Γερμανία από την συμμετοχή της στην ευρωζώνη.

Σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία οι πολέμιοι του κοινού νομίσματος επιδιώκουν δυναμική παρουσία στην πολιτική σκηνή του Βερολίνου, η συγκεκριμένη ανάλυση βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

''Το ευρώ προσφέρει στη Γερμανία ως επί το πλείστον πλεονεκτήματα. Σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις των ευρωσκεπτικιστών, η Γερμανία αντλεί σε τελική ανάλυση τεράστια οφέλη από το κοινό νόμισμα. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που η Γερμανία αναγκασθεί να διαγράψει μέρος των αξιώσεών της από τα διάφορα πακέτα στήριξης των χωρών της κρίσης'', δηλαδή στην περίπτωση που γίνει κούρεμα του επίσημου χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόμη και η Ιταλία.

Κίνδυνος παγκόσμιας οικονομικής κρίσης


Σύμφωνα με το μοντέλο της ανάλυσης, εάν σήμερα η Γερμανία εγκατέλειπε το ευρώ, το ΑΕΠ της θα μειωνόταν κάθε χρόνο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 200 χιλιάδες.

Εάν όμως παραμείνει η χώρα στην ζώνη του κοινού νομίσματος, στο διάστημα μεταξύ 2013 και 2025 θα προέκυπτε για τη Γερμανία ένα κέρδος ύψους 1,2 τρισ. ευρώ, από τα οποία θα ωφελούνταν και οι πολίτες, υπογραμμίζεται στην μελέτη. Οι συντελεστές της έρευνας υπογραμμίζουν ότι η ανάλυσή τους βασίστηκε σε ένα μοντέλο και ότι στην πραγματικότητα, εάν η Γερμανία εγκατέλειπε το ευρώ θα ακολουθούσε κατάρρευση της ευρωζώνης και μια παγκόσμια οικονομική κρίση.

Πηγή Deutsche Welle