2 Οκτωβρίου 2014

Ο Έλληνας που έκανε το γύρο του κόσμου με μια μηχανή

Της Κέλλυς Φαναριώτη 
Το γύρο του κόσμου καβάλα σε μια μοτοσικλέτα αποφάσισε να κάνει πριν 30 χρόνια ο Κώστας Μητσάκης ως σύγχρονος Φιλέας Φονγκ. Συνδυάζοντας τις δύο του μεγάλες αγάπες, τα ταξίδια και τις μηχανές, πήγε στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου και πλέον έχει «γράψει» στο προσωπικό του κοντέρ, περισσότερα από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα στα πέρατα της Γης. Μάλιστα, πρόσφατα αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να αλλάξει την έννοια του ταξιδιού πηγαίνοντας στην Ινδία με…παπάκι.
Από την Αλάσκα ως την Αφρική και από την Ασία έως την «χώρα των καγκουρό», συνοδοιπόρος του στα δίτροχα ταξίδια του όλα αυτά τα χρόνια είναι η σύζυγός του. Λάτρεις και οι δύο της περιπέτειας, αποφάσισαν πριν τρεις δεκαετίες τα ασταμάτητα ταξίδια, επαναπροσδιορίζοντας τις έννοιες της ελευθερίας και της απόλυτης περιπέτειας.

Ο κ. Μητσάκης στην Τανζανία.
Πάντως, η αγάπη του κ. Μητσάκη για τα δίκυκλα δεν ήταν κάτι που προέκυψε ξαφνικά. Όπως εξηγεί στo parapolitika.gr, από πολύ μικρή ηλικία θυμάται τον εαυτό του πάνω σε ένα ποδήλατο και εν συνεχεία σε μια μηχανή. «Η μοτοσικλέτα μου άρεσε γιατί μου έδινε μια ιδιαίτερη αίσθηση, αυτή της ελευθερίας και με έκανε να νιώθω πως είμαι σε επαφή με τη φύση. Πρόκειται για ένα μέσο μεταφοράς με το οποίο δένεται πολύ εύκολα κανείς εν αντιθέσει με το αυτοκίνητο το οποίο δεν με ικανοποιεί και αντιπροσωπεύει την προσωπικότητά μου».
Όπως μας λέει, η επιλογή του να ταξιδεύει σε δύο τροχούς, τον αντάμειψε με τον καλύτερο τρόπο καθώς πέρασε από σημεία που δύσκολα μπορεί να συναντήσει όποιος ταξιδεύει με αεροπλάνο. Επιπλέον, έζησε όλα όσα θα πρέπει, όπως λέει, να βιώνει ένας ταξιδιώτης. «Οι κάτοικοι πολλών χωρών όταν με έβλεπαν με τη μηχανή, ιδρωμένο και κουρασμένο , μου άνοιγαν την πόρτα των σπιτιών τους κι έτσι είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω μαζί τους, να μάθω πράγματα γι’αυτούς και για τον πολιτισμό τους. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι τουρίστες αγνοούν μιας και αρκούνται στο να φωτογραφίζουν τα μνημεία μιας χώρας που επισκέπτονται», αναφέρει.
Ο κ. Μητσάκης στην Αίγυπτο με τη μηχανή του. 
Δυσκολίες
Ωστόσο, όπως εξηγεί, οι αναβάτες των δίκυκλων είναι συνεχώς εκτεθειμένοι σε κινδύνους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, τους οδηγούς και πολλούς άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Μπορεί στη διάρκεια των ταξιδιών του όλα αυτά τα χρόνια να μη συνέβη κάτι τραγικό αλλά δεν είναι λίγα τα δυσάρεστα περιστατικά που αποτυπώθηκαν στη μνήμη του όταν χρειάστηκε να έρθει αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις. « Το 2005 στο Αφγανιστάν η σύζυγός μου πυροβολήθηκε από έναν Ταλιμπάν στο κράνος και το 1998 όταν κάναμε για πρώτη φορά το γύρο της Αφρικής, περάσαμε μέσα από το Σουδάν που τότε είχε εμφύλιο πόλεμο. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση μιας και αρκετά σημεία της χώρας ήταν πολεμικές ζώνες», διηγείται ο κ. Μητσάκης.
Αυτά και άλλα πολλά δύσκολα περιστατικά που εμφανίστηκαν στο δρόμο του, δεν στάθηκαν ικανά να τον αποτρέψουν από την μεγάλη του αγάπη που δεν είναι άλλη από τα ταξίδια. Μάλιστα, όταν πριν κάποια χρόνια αποφάσισε να κάνει ένα μικρό διάλειμμα, ένιωθε πολύ έντονα πως κάτι του έλειπε από τη ζωή του. « Ίσως ακουστεί περίεργο αλλά μου ήταν πολύ δύσκολο να βγάλω από τη ζωή μου τα ταξίδια. Είναι τρόπος ζωής πια για μένα και θα συνεχίσω για όσο αντέξω», υπογραμμίζει.
Ο κ. Μητσάκης στην Αυστραλία. 
«Οι Έλληνες δεν ταξιδεύουν»
Μπορεί ο ίδιος να είναι ο πιο πολυταξιδεμένος Έλληνας αλλά όπως λέει, οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν ακολουθούν αυτό τον τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τον κ. Μητσάκη, τα ταξίδια πέρα από ανεπανάληπτες εμπειρίες ζωής που προσφέρουν, δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιον να βγει από τα στενά όρια του περίγυρού του, να κάνει συγκρίσεις ώστε να μην «καταπίνει» αμάσητα τις πληροφορίες σχετικά με το πώς είναι η ζωή σε άλλα κράτη. «Στην Ελλάδα γενικότερα οι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν, δεν ξέρουν τι γίνεται έξω και είναι εγκλωβισμένοι στην πραγματικότητα της χώρας. Πιστεύω πως αν ο Έλληνας ταξίδευε δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση. Όταν έχεις συγκριτικά στοιχεία με τον έξω κόσμο, μπορείς να φτιάξεις μια καλύτερη καθημερινότητα σε πολλά επίπεδα», τονίζει.
Όπως επισημαίνει, καλό θα ήταν αν δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να ταξιδεύουν, να απεμπλακούν από τον υπολογιστή και την τηλεόραση και να βγουν στο δρόμο να γνωρίσουν τη ζωή. «Η ζωή υπάρχει έξω από το σπίτι και την οθόνη, είναι δίπλα μας. Αν δε βγούμε να την κυνηγήσουμε στο δρόμο, ζούμε σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και πιστεύουμε πως έτσι είναι ο κόσμος και σε άλλες χώρες», καταλήγει.
Επόμενος σταθμός του κυρίου Μητσάκη είναι η Λατινική Αμερική. Μαζί με τη σύζυγό του θα ξεκινήσουν από το Μπουένος Άϊρες και θα φτάσουν στη Νέα Υόρκη.
paarapoltika.gr