21 Νοεμβρίου 2015

Σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τις κυβερνητικές απώλειες

Σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τις κυβερνητικές απώλειες

της Άρτεμις Παραδείσου 
Η αποπομπή Σακελλαρίδη χθες το πρωί ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που προχώρησαν σε έκτακτες συσκέψεις για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Συσκέψεις και συζητήσεις που κορυφώθηκαν μετά και τις διαγραφές Παναγούλη και Νικολόπουλου που ακολούθησαν τη ψηφοφορία στη Βουλή. 
Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως κατέληξαν στην ίδια περίπου εκτίμηση: πως ο πρωθυπουργός καρατόμησε τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο με την ελπίδα ότι και οι υπόλοιποι που σκέφτονταν να απέχουν ή να καταψηφίσουν θα παρέδιδαν τις έδρες τους. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι πέτυχε να περιορίσει τις απώλειες, καθώς μόνος ο Στάθης Παναγούληςεπέλεξε να επιμείνει στη διαφωνία του. 
Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οΑλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις διαδικασίες διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος. Κατάληξη της όλης διαδικασίας πιστεύουν πως θα είναι η συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ίσως γιατί δε θα ήθελαν να βρεθούν ξανά στη δύσκολη θέση οι ίδιοι να παίξουν το ρόλο του μικρού εταίρου σε μια δικομματική ή τρικομματική κυβέρνηση. Για αυτό η Φώφη Γεννηματά θα μιλήσει, αν φθάσουμε εκεί, για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δηλαδή, και με τη συμμετοχή της ΝΔ. 
Αντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις των επιτελών του Ποταμιού, που εστιάζουν την ανάλυσή τους στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και την εσωκομματική αντιπολίτευση που όπως λένε απέκτησε από την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. "Και ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον... δελφίνους", σύμφωνα με συνεργάτη του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο οποίος δίνει και ονόματα: Δημήτρης Παπαδημούλης, Ρένα Δούρου και Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 
Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους. Συνεργάτες του πρωθυπουργου έλεγαν ανοικτά μετά τη ψηφοφορία πως πρώτο στη λίστα ταχείας ανάκλησης του κινητού του έχει τον αριθμό του Βασίλη Λεβέντη. Γιατί δε θέλει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να εμπλακεί σε συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, οι οποίοι έχουν θέσει βέτο και τους ΑΝΕΛ. 
newpost.gr