27 Νοεμβρίου 2015

Αποζημίωση για τα «φρουτάκια» διεκδικεί ο ΟΠΑΠ

Κύκλοι της ΟΠΑΠ υπογραμμίζουν ότι η αναστολή της συγκεκριμένης δραστηριότητας στερεί και έσοδα από το Δημόσιο ύψους 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού
Κατά του Ελληνικού Δημοσίου στρέφεται η ΟΠΑΠ για το θέμα των 35.000 παιγνιομηχανημάτων - VLTs (φρουτάκια) καθώς υποστηρίζει ότι υπέστη ζημιές που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ λόγω των αποφάσεων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για το κανονιστικό πλαίσιο.
Αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών ήταν η ριζική μεταβολή των συνθηκών υλοποίησης του έργου, γεγονός που οδήγησε στην αναστολή της δραστηριότητας, υποστηρίζει η ΟΠΑΠ που χθες κατέθεσε αίτημα διαιτησίας στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου, κατά τα οριζόμενα στην από 2011 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε. για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση των VLTs.
Στην ανακοίνωσή της η ΟΠΑΠ Α.Ε. σημειώνει ότι «το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο περιέχει σειρά πρωτοφανών περιορισμών, που παραβλέπουν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές του υπεύθυνου παιχνιδιού και καθιστούν πλέον το έργο των VLTs οικονομικά μη βιώσιμο».
Κύκλοι της ΟΠΑΠ εξάλλου υπογράμμιζαν ότι η αναστολή της συγκεκριμένης δραστηριότητας στερεί και έσοδα από το Δημόσιο ύψους 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι εκ μέρους της εταιρείας έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες συνεργασίας με όλες τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες ώστε «να διαμορφωθεί ένα εύλογο και ισορροπημένο κανονιστικό πλαίσιο για τα VLTs, που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs της ΟΠΑΠ Α.Ε. και των συνεργατών της».
H OΠΑΠ Α.Ε. προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει τη νομική οδό και για την επιβολή του ειδικού τέλους των 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε παιγνίδι του Οργανισμού που θα ισχύσει από την 1 Ιανουαρίου 2016, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Υποστηρίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή τέλους στα παιχνίδια της «συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα».
Προς το παρόν, η ΟΠΑΠ Α.Ε. περιορίστηκε στην έγγραφη ειδοποίηση στην Ελληνική Δημοκρατία σχετικά με παραβάσεις της από 2000 Σύμβασης Παραχώρησης Αποκλειστικών Δικαιωμάτων Τυχερών Παιγνίων που σχετίζονται τόσο με την επιβολή τέλους στα παίγνια της ΟΠΑΠ Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4346/2015, όσο και με το αποκλειστικό δικαίωμα της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο διαδικτυακό στοίχημα.
 efsyn.gr