14 Σεπτεμβρίου 2016

Η υγεία του προέδρου των ΗΠΑ: Λιποθυμίες, εμετοί και στραβοπατήματα

Ουάσινγκτον
Οι Αμερικανοί φημίζονται για τη διαφάνεια όταν η συζήτηση έρχεται στην υγεία του προέδρου τους. Υπάρχουν ασφαλώς και εξαιρέσεις.

Ο Τζον Φ. Κένεντι για παράδειγμα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα με τη μέση του, για τα οποία λίγα ήταν γνωστά. Ούτε ο ίδιος είχε μιλήσει ποτέ για αυτά.

Κάποτε ο πατήρ Μπους (πρόεδρος των ΗΠΑ μεταξύ 1989-1993) είχε κάνει εμετό σχεδόν πάνω στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας.Αλλά και ο γιος του, Τζορζ Ο. Μπους (πρόεδρος μεταξύ 2001-2009) είχε σκοντάψει αφού στραβοκατάπιε ένα πρέτζελ.

O ίδιος εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους για να εξηγήσει πώς εμφανίστηκε μια μελανιά στο πρόσωπό του.
Το θέμα της υγείας της Χίλαρι Κλίντον δεν είναι καινούργιο, αφού πριν από μερικά χρόνια, όταν ακόμα ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα στον εγκέφαλο που την άφησε με διπλή όραση για μικρό χρονικό διάστημα.

Το θέμα όμως παίρνει νέες διαστάσεις, δεδομένου ότι το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο αγωνίζεται να κλείσει την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις, θα το βάλει και πάλι ψηλά στην ατζέντα.

Το είχε θέσει ήδη ο Τραμπ, αμφισβητώντας την «πνευματική και σωματική» της ικανότητα να γίνει πρόεδρος.

Άλλο βέβαια αν και ο ίδιος βρήκε έναν μάλλον περίεργο γιατρό που βεβαίωσε ότι είναι «ταύρος».

Από κοντά και ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος είχε κερδίσει το θαυμασμό όλων μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, κάνοντας τη δική του διάγνωση για την Κλίντον: Την είδε χλωμή και αδύναμη.

Ήδη, οι οπαδοί του Τραμπ κάνουν πάρτι στο Twitter με πικρόχολα σχόλια για την αντίπαλο του δικού τους υποψηφίου.

Σε ένα βαθμό, βεβαίως, ευθύνεται και η ίδια η Χίλαρι, καθώς οι συνεργάτες της μάλλον χειρίστηκαν άγαρμπα το συμβάν: άργησαν πολύ να βγάλουν ανακοίνωση, μίλησαν για αδιαθεσία, λόγω ζέστης και τελικά χρειάστηκε η επίσημη ανακοίνωση της γιατρού για την πνευμονία.

Είχε δε προηγηθεί και η κρίση βήχα, για την οποία δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση. Μόνο η ίδια η Χίλαρι προσπάθησε να το εξηγήσει, λέγοντας ότι οφείλεται στην αλλεργία που της προκαλεί ο Τραμπ.

Τώρα όμως όλοι -φίλοι και αντίπαλοι- θα παρακολουθούν προσεκτικά το κάθε της βήμα. Κυριολεκτικά.

Πρόεδροι και ηλικίες

Για την ιστορία, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι 70 χρονών και η Χίλαρι Κλίντον 69. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων γεννήθηκε το 1946 και εκείνη το 1947.

Ο ρεπουμπλικάνος Ρόναλντ Ρίγκαν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδόν στα 70 του. Όταν ορκίστηκε, το 1981, ήταν 69 ετών και 349 ημερών. Επανεξελέγη το 1984.

Ο νεότερος πρόεδρος των ΗΠΑ -κατά την ορκωμοσία του- ήταν ο Θίοντορ Ρούσβελτ: Ήταν 42 ετών και 322 ημερών στις 14 Σεπτεμβρίου 1901.

Ακολουθεί ο Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος ήταν 43 ετών και 236 ημερών κατά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου 1961.

Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ