14 Σεπτεμβρίου 2016

Μια Αιγύπτια στην κορυφή της πυραμίδας του LSE


Αιγύπτια, LSE,aigyptia, LSE
Οι φήμες για την Νεμάτ Σαφίκ έλεγαν ότι μπορεί και να γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα έπιανε το τιμόνι της Τράπεζας της Αγγλίας. Τελικά θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διευθύνει το φημισμένοLondon School of Economics. Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια τηςΑιγύπτου, η 53χρονη Σαφίκ θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο από τη μία θέση
για να αναλάβει την άλλη τον Σεπτέμβριο του 2017. Τότε θα καθίσει σε μια καρέκλα που πριν από αυτήν είχαν καθίσει παγκοσμίου φήμης κοινωνιολόγοι όπως ο Αντονι Γκίντενς και ο Ραλφ Ντάρεντορφ.
Πώς έφτασε στη μία κορυφή και μετά στην άλλη; Ως προϊόν της διαρροής των αιγυπτιακών εγκεφάλων. Η οικογένειά της εγκατέλειψε τηνΑίγυπτο για τις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960 για επιστρέψει λίγα χρόνια αργότερα. Η Σαφίκ τελείωσε στην πατρογονική Αλεξάνδρεια το σχολείο και στη συνέχεια ξεκίνησε τις σπουδές της στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Επειτα από έναν χρόνο πήρε μεταγραφή για το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης – Αμερστ όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα οικονομικά και τις πολιτικές επιστήμες. Επιστρέφει στο Κάιρο για δυο χρόνια όπου εργάζεται για την αμερικανική Agency for International Development. Η συνέχεια θα την βρει στην Αγγλία για σπουδές στο London School of Economics, το St Antony College και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Μητέρα δίδυμων από τον δεύτερο γάμο της, η Νεμάτ Σαφίκ εντάχθηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας πριν από δυο χρόνια όταν ο καναδός κυβερνήτης του ιδρύματος Μαρκ Κάρνεϊ δημιούργησε πέντε θέσεις αντιπροέδρων. Υποψήφια τότε ήταν και μια άλλη γυναίκα, η Ιταλίδα Λουκρέτσια Ρέιχλιν, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σήμερα καθηγήτρια στοLondon Business School. Τελικά επικράτησε η υποψηφιότητα της Σαφίκ που στο μεταξύ είχε χρηματίσει και υποδιευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το παλαιό κτίριο του LSE στην καρδιά του Λονδίνου
Η θητεία της ήταν πενταετής, ενώ οι πληροφορίες έλεγαν ότι θα αντικαθιστούσε τον Κάρνεϊ, η θητεία του οποίου λήγει το 2018. Τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί. Στην Τράπεζα της Αγγλίας πάντως ήταν υπεύθυνη για το τραπεζικό σύστημα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ρόλος που θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικός μετά το σκάνδαλο Λίμπορ για την χειραγώγηση των ισοτιμιών. Hταν επίσης μέλος της επιτροπής για τον καθορισμό των επιτοκίων, είχε αρμοδιότητες στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ εκπροσωπούσε την Τράπεζα της Αγγλίας στα διεθνή φόρα.
Αυτοί ήταν οι (ισχυροί) λόγοι για τους οποίους λεγόταν ότι μπορεί να αντικαθιστούσε τον Κάρνεϊ στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας δεν παρέλειψε να της πλέξει το εγκώμιο: «Με τη δουλειά της και το παράδειγμά της αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, της εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον». Και η ίδια τι λέει; «Σήμερα περισσότερο από πότε είναι απαραίτητη η μακρά παράδοση του LSE για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής».
Μοιάζει να είναι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση.

Inews.gr