"Μια συζήτηση για το παρελθόν δεν βοηθά καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κρίση" ήταν η αιχμηρή απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις περί οφειλόμενων γερμανικών αποζημιώσεων
«Οφείλω να απορρίψω τις κατηγορίες αυτές» δήλωσε ο Αντρέας Πέσκε, εκπρόσωπος του υπουργείου προσθέτοντας ότι «με βάση τη συμφωνία αποζημιώσεων του 1960, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέβαλε αποζημίωση στην Ελλάδα ύψους 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων για τη ζημία που προκλήθηκε από τον ναζισμό".
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ελληνες που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία υπό το ναζιστικό καθεστώς αποζημιώθηκαν επίσης στο πλαίσιο του ιδρύματος «Μνήμη, ευθύνη και μέλλον» το οποίο κατέβαλε περί τα 4,4 δισ. ευρώ σε 1,7 εκατομμύριο πρώην εργαζόμενους σε καταναγκαστικά έργα σε περισσότερες από εκατό χώρες.
Παράλληλα, η Γερμανία χορήγησε μετά το 1960 βοήθεια ύψους «περίπου 32 δισ. γερμανικών μάρκων (16,3 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα.
"Δεν επηρεάζονται οι σχέσεις"
"Δεν θα επηρεαστούν οι καλές ελληνογερμανικές σχέσεις απο την αντιπαράθεση των μέσων ενημέρωσης" δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.
«Ο γερμανικός Τύπος είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει και η κριτική είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «πολλά δημοσιεύματα δημιουργούν μια εικόνα, που περιέχει αναλήθειες και ανακρίβειες».
«Στο πλαίσιο αυτό, έστειλα σχετική επιστολή στο περιοδικό Stern και θα το πράξω και για άλλα μέσα αν χρειαστεί», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βουλής και διευκρίνισε: «Από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία δεν ζητάμε χρήματα, αλλά αλληλεγγύη και στήριξη για να αντιμετωπίσει η χώρα μας την επίθεση, που δέχεται από κερδοσκόπους των διεθνών αγορών».
Από την πλευρά του ο πρέσβης Σούλτχαϊς εξέφρασε τη λύπη του για δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που δημιουργούν αίσθημα προσβολής, αλλά σημείωσε πως τα συγκεκριμένα δεν πρέπει να συγχέονται με άλλα, που περιέχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες πληροφορίες.
Πριν τη συνάντηση ο Γερμανός πρέσβυς είχε προχωρήσει σε δήλωση στην οποία τόνιζε ότι «η Πρεσβεία θλίβεται για το γεγονός ότι πρόσφατα άρθρα του γερμανικού τύπου θίγουν και δημιουργούν στο ελληνικό κοινό και τα ελληνικά μέσα αίσθημα προσβολής. ... θα ήθελα να απευθύνω έκκληση, μεμονωμένες φωνές στον τύπο να μην συγχέονται με την διαφοροποιημένη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα. Η αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις».
Ο γερμανός πρέσβυς υπενθυμίζει ότι «ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Βέστερβελλε αποσαφήνισε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι η Γερμανία ως εταίρος και φίλος της Ελλάδος συμπαρίσταται σθεναρά στην Ελλάδα ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες. Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης».