25 Φεβρουαρίου 2010

Στο στόχαστρο της Εφορίας οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, που δεν δηλώνουν τόκους

Στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, οι οποίοι δεν δηλώνουν τους τόκους για να αποφύγουν τη φορολογία, έχει συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία αφορούν στο διάστημα από το 2005 και μετά.

Την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής ομάδας συντονισμού για την φορολογική μεταρρύθμιση, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, Δ.Σπινέλλης, είπε ότι η συλλογή των στοιχείων έγινε σε συνεργασία με ξένες τράπεζες.

Στόχος είναι να γίνουν διασταυρώσεις, προκειμένου να εντοπιστούν ποιοι φορολογούμενοι δεν δηλώνουν τους τόκους στην Εφορία.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να περιορίσει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής σχετικά με τους τόκους των αυτών των καταθέσεων, καθώς ο αποταμιευτής/επενδυτής εισπράττει τους τόκους στο εξωτερικό και ταυτόχρονα δικαιούται να ζητήσει την εξαίρεσή του από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή, χωρίς ωστόσο να εμφανίσει τους τόκους αυτούς στις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Η ηλεκτρονική καταγραφή των αποταμιευτών/επενδυτών είχε ξεκινήσει το 2006 σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ (μαζί και με 17 συνδεδεμένα και εξαρτημένα εδάφη των χωρών αυτών) καθώς και με 5 τρίτες χώρες, και αφορούσε τη δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών Ελλήνων οι οποίοι εμφανίζονται να εισπράττουν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, από αποδόσεις ομολόγων, από υπεραξία μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, κ.λπ. από το εξωτερικό.

Η συμφωνία η οποία έχει συναφθεί, βασίζεται στην κοινοτική οδηγία 2003/48/ΕΚ και αποσκοπεί στη φορολόγηση των τόκων από αποταμιεύσεις στο κράτος της κατοικίας του δικαιούχου. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας ο οποίος εισπράττει τόκους στο εξωτερικό θα μπορεί να φορολογείται στην Ελλάδα κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης, όπως και ο κάτοικος άλλης χώρας που εισπράττει τόκους στην Ελλάδα θα φορολογείται στη χώρα του.

Παράλληλα, στη διενέργεια νέου ειδικού ελέγχου, που αφορά φορολογούμενους με σημαντικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο σε συνδυασμό με ακίνητη περιουσία, προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Προέκυψαν 26.165 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμο ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι έχουν δηλώσει 103.290 ακίνητα με συνολική αξία ΕΤΑΚ περίπου 5,2 δισ. ευρώ.

Για τους φορολογούμενους αυτούς, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης φτάνουν έως και τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των ακινήτων.

AΠΕ-ΜΠΕ