Ωρολογιακή βόμβα 7 δισ. ευρώ, προίκα του Γ’ ΚΠΣ, τείνει να εξελιχθεί σε νέο κρυφό έλλειμμα του προϋπολογισμού και να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2010.
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί της εγκυρότητας των νέων στατιστικών στοιχείων και την αποτελεσματικότητα των μέτρων μείωσης του ελλείμματος της χώρας, η μαύρη τρύπα που προέκυψε από τα «overbookings» του Γ’ ΚΠΣ και την αδυναμία απορρόφησης των αντίστοιχων κοινοτικών χρηματοδοτήσεων φαίνεται να μην έχει ληφθεί καθόλου υπόψη στους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου.
Το πρόβλημα, που ήταν γνωστό στους σημερινούς υπουργούς ήδη από την εποχή που ήταν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει τύχει σοβαρής αντιμετώπισης λόγω της πίεσης που δημιουργεί το επείγον για τη διαχείριση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Ομως υπηρεσιακοί παράγοντες ανησυχούν ότι αυτές οι τεράστιες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες που υλοποίησαν έργα ενταγμένα στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης απειλούν να εξελιχθούν στο νέο Βατερλό της ελληνικής οικονομίας, αφού όλα τα πιθανά σενάρια αντιμετώπισης του προβλήματος φαντάζουν καταστροφικά.
Τη διετία 2008-2009 η προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μέχρι εκείνη τη στιγμή χαμηλή απορροφητικότητα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και υπό την απειλή να χαθούν κοινοτικά κονδύλια λόγω του κανόνα ν+2, επιδόθηκε σε ένα σπριντ ένταξης τυχαίων στις περισσότερες περιπτώσεις έργων σε τομείς με ικανοποιητική απορροφητικότητα.
Ετσι δημιουργήθηκε ένα φαινόμενο υπερδεσμεύσεων (overbookings) για έργα στον τομέα των κατασκευών, της πληροφορικής κ.α. Σε πρόσφατο απολογισμό που έκανε το υπουργείο Οικονομίας από αυτά τα overbookings δημιουργήθηκαν οφειλές προς ιδιώτες (κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες πληροφορικής κ.ά.), που υλοποίησαν τα έργα για λογαριασμό φορέων του Δημοσίου, ύψους 7 δισ. ευρώ.
Η προθεσμία αποπληρωμής των έργων από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους σε αναλογία 80/20 έληγε στο τέλος του 2009. Ομως με την αλλαγή της κυβέρνησης και την αποκάλυψη για την εκτόξευση του ελλείμματος στο 12,7% όλες οι πληρωμές πάγωσαν. Ως αποτέλεσμα οι οφειλές αυτές για έργα που έχουν παραδοθεί ή βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης μεταφέρθηκαν στο 2010 και το κόστος πλέον θα πρέπει να καλυφθεί κατά 100%, αντί του 20%, από τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 7 δισ. ευρώ το 2010 σε έργα που θα μπορούσαν να είχαν πληρωθεί από κοινοτικά κονδύλια και δεν έχουν υπολογισθεί στον προϋπολογισμό.