22 Φεβρουαρίου 2010

Εκκληση Παπανδρέου για πολιτική στήριξη και χρόνο




Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική στήριξη από την Ευρώπη και όχι οικονομική, προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος της, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του, χθες, στο ΒΒC.
Ενώ σε ανάλογη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα, τονίζει την αποφασιστικότητα του να προωθήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
«Δώστε μας χρόνο, δώστε μας στήριξη -και δεν μιλώ για οικονομική, αλλά για πολιτική στήριξη-, προκειμένου να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και ότι είμαστε και πάλι αξιόπιστοι», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, στην εκπομπή του Αντριου Μαρ, του βρετανικού καναλιού.
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ανάγκη δανεισμού. Οι ανάγκες μας για δανεισμό είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτό που λέμε είναι απλά ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουμε να δανειστούμε με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες και όχι με τα υψηλά επιτόκια που υπονομεύουν τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός κι αναφέρθηκε στην ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «παρά το γεγονός ότι είναι πράγματι μέτρα λιτότητας και είναι πράγματι οδυνηρά, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του 50% με 60% του πληθυσμού για την εφαρμογή των μέτρων» και πρόσθεσε: «Αυτό που διαπιστώνουμε και που δεν έχω δει παρά μόνο την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι ένα πραγματικό αίσθημα ενότητας του ελληνικού λαού, που επιθυμεί να κάνει την αλλαγή».
Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε νέα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα, τονίζοντας: «Ας καθίσουμε μαζί με τις ευρωπαϊκές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, να δούμε τι πρόοδο έχουμε επιτύχει, πώς πηγαίνουμε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουμε καταρτίσει.
Βρισκόμαστε εντός των στόχων και ακόμη υψηλότερα, στα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου, οπότε πηγαίνουμε καλά. Εάν πράγματι χρειαστούν επιπλέον μέτρα, θα τα λάβουμε, προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμμά μας κατά 4% εντός του 2010. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό, εάν είναι απαραίτητο».
Στη συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι η ίδια η επιβίωση της χώρας τίθεται εν κινδύνω, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με απεργίες, δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό και πιέσεις από τις Βρυξέλλες για τη σταθερότητα του ευρώ.
«Ολοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να πιέσει για την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, παρά τις πανελλαδικές απεργίες.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη φιλόδοξη μείωση στο έλλειμμα του προϋπολογισμού με την πάταξη της δωροδοκίας και της διαφθοράς.
«Αν το κράτος μας λειτουργούσε καλά, δεν θα χρειάζονταν περαιτέρω περιορισμοί. Αλλά, εφόσον υπάρχουν τόσο μεγάλες σπατάλες παντού, μπορούμε επίσης να κάνουμε και μεγάλη οικονομία», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, αναφέροντας ως κραυγαλέο παράδειγμα τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε τον περασμένο χρόνο ο ΟΟΣΑ, η οποία έδειξε ότι το 30% του συνόλου των δαπανών σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας αφορά τη διαφθορά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διαφθορά είναι διάχυτη στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το ελληνικό πολιτικό σύστημα ενθαρρύνει την ευνοιοκρατία και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, με συνέπεια πολλοί να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και να μην πληρώνουν τους φόρους τους.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν ζητάμε χρήματα από τη Γερμανία, ακόμη κι αν μερικές φορές το ζήτημα παρουσιάζεται έτσι», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται ωστόσο να έχει πρόσβαση στην πίστωση με τις ίδιες συνθήκες, όπως οι άλλες χώρες, ώστε να επιτύχει τη μεταρρύθμιση.