ΣTO περίπου 10% του αυτόχθονος πληθυσμού αντιστοιχούσαν οι μετανάστες στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΠΕ με την ευκαιρία της κυκλοφορίας βιβλίου του Κέντρου.
Τη μετανάστευση στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 περιγράφει και αναλύει το βιβλίο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «Profile and labour market analysis of immigration in Greece» (Μεγέθη, χαρακτηριστικά και ανάλυση της αγοράς εργασίας της μετανάστευσης στην Ελλάδα) των Κωνσταντίνου Ν. Κανελλόπουλου, Μαρίας Γρέγου και Αθανασίου Πετραλιά.
Η μετανάστευση στην Ελλάδα εξακολουθεί να προέρχεται κυρίως από την Αλβανία και άλλες γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Eνα σχετικό νέο χαρακτηριστικό της μετανάστευσης στην Ελλάδα είναι ο αυξανόμενος αριθμός των μεταναστών από ορισμένες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Οι μετανάστες είναι κατά μέσο όρο νεότεροι από τους γηγενείς, οι άνδρες κυριαρχούν στους μετανάστες από την Αλβανία και τη Ρουμανία, την Ασία και την Αφρική, ενώ οι γυναίκες κυριαρχούν ανάμεσα σε εκείνους από τη Βουλγαρία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Η απασχόλησή τους συγκεντρώνεται στις κατασκευές, τη μεταποίηση και τα ιδιωτικά νοικοκυριά, ήτοι κλάδους οι οποίοι επηρεάζονται εντονότερα από τους οικονομικούς κύκλους.
Μία σχετικά πρόσφατη εξέλιξη της μετανάστευσης στην Ελλάδα αναφέρεται στην οικογενειακή επανένωση ξένων υπηκόων με μέλη των οικογενειών τους. Η μελέτη διαπιστώνει την εισδοχή στη χώρα για οικογενειακή επανένωση ενός αξιοσημείωτου ποσοστού υπηκόων τρίτων χωρών, σε συνδυασμό με ένα αμελητέο ποσοστό απορρίψεων, την υψηλή συμμετοχή των Αλβανών σε όλες τις άδειες διαμονής για οικογενειακή επανένωση, καθώς και την πολύ χαμηλή αλλά ανερχόμενη συμμετοχή υπηκόων ορισμένων χωρών της Αφρικής και της Ασίας. Παρατηρείται επίσης η συγκέντρωση της μεγάλης πλειονότητας των αδειών διαμονής για οικογενειακή επανένωση σε γυναίκες και ενήλικους ηλικίας 22-65 ετών, γεγονός που συντείνει στο ότι μετανάστες, κυρίως άνδρες, τείνουν να φέρνουν τις συζύγους τους.
Ως προς την παράνομη μετανάστευση, η μελέτη διαπιστώνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των νόμιμων μεταναστών υπηκόων τρίτων χωρών κατά την παρούσα περίοδο ήταν προηγουμένως παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι νομιμοποιήθηκαν μέσω των αντίστοιχων προγραμμάτων νομιμοποίησης. Αν και υπάρχει στενή στατιστική σχέση ανάμεσα στους παράνομους και νόμιμους μετανάστες κατά χώρα προέλευσης, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που προέρχονται από ασιατικές και αφρικανικές χώρες βρίσκεται σε άνοδο.