Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι σημαντική πηγή κορεσμένου λίπους στη διατροφή μας, κάτι που συνδέεται με τα καρδιακά νοσήματα, ωφελούν την καρδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύει η Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά μπορούν ουσιαστικά να ωφελήσουν την καρδιά μας, για παράδειγμα μειώνοντας την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα της χοληστερόλης, υποστηρίζει η δρ Εβα Γουορένσζο του πανεπιστημίου της Ουψάλας.
Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα του αίματος σε δύο βιοδείκτες στα λιπαρά του γάλακτος 444 καρδιοπαθών και 556 υγιών εθελοντών. Οι ουσίες, πενταδεκανοϊκό οξύ και επταδεκανοϊκό οξύ υποδεικνύουν πόσο γαλακτοκομικό λίπος καταναλώνει ένας άνθρωπος στη διατροφή του.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών, δηλαδή κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα γαλακτοκομικού λίπους, είχαν ουσιαστικά μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή. Στις γυναίκες, δε, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 26%, ενώ στους άνδρες κατά 9%.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ευεργετικές ουσίες όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και κάλιο, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης (HDL).