ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ -ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- http://alexandria323232.blogspot.com/ email: gdsdgreece@gmail.com ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Οι αναδημοσιεύσεις, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Ειναι ομως αναφαιρετο δικαιωμα οιουδηποτε να μας ζητησει γραπτως την αποσυρση αναρτησης αιτιολογωντας εμπεριστατωμενα το αιτημα αποσυρσης
1 Ιουνίου 2010
Συνάντηση του Πρωθυπουργου Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Πρωθυπουργού του Βελγίου Yves Leterme μετά τη συνάντησή τους .
Γιώργος Α. Παπανδρέου: Κυρίες και κύριοι, συναντήθηκα σήμερα με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου, τον κ. Yves Leterme, και είχαμε μια πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση.
Όπως ξέρετε, το Βέλγιο αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο και, βέβαια, αναλαμβάνει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και παγκοσμίως.
Θέλω όμως ευθύς εξ αρχής να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Leterme, τον Πρωθυπουργό του Βελγίου, την Κυβέρνηση, αλλά και το λαό του Βελγίου, για την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ειδικά τον τελευταίο καιρό, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που περνάει η χώρα μας.
Θέλω να ξέρει, να ξέρετε κ. Leterme, ότι η Ελλάδα αυτονόητα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και συνεργασία προς τη Βελγική Προεδρία, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα, που φέρνουν σήμερα την Ευρώπη μπροστά σε τεράστιες νέες προκλήσεις.
Και είμαι βέβαιος ότι με τη μακρά παράδοση και εμπειρία του Βελγίου στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, η άσκηση της Προεδρίας εκ μέρους σας θα είναι και πετυχημένη, και θα συνεχίσει να χαράσσει μια πολιτική για μια Ευρώπη ασφαλή, δίκαιη, για μια Ευρώπη πράσινης ανάπτυξης, βιώσιμης ανάπτυξης, στο επίκεντρο της λειτουργίας και των θεσμών της οποίας θα βρίσκεται η προοπτική των Ευρωπαίων πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον.
Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο δικαιώνουν σε μεγάλο βαθμό θέσεις και προβληματισμούς, όχι μόνο της χώρας μου, αλλά και πολλών άλλων πολιτών και πολιτικών ηγεσιών, που στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές.
Σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση και έχουν αρχίσει να λαμβάνονται πρωτοβουλίες, ώστε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη για ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση, για στενότερο δημοσιονομικό συντονισμό, αλλά και για νέες προοπτικές ανάπτυξης και προϋποθέσεις για τη διαφύλαξη της κοινής μας πορείας, του κοινού μας νομίσματος, αλλά και της ευημερίας όλων των πολιτών.
Με αφορμή το πρόβλημα της χώρας μας, ξεκινήσαμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνουμε τη μάχη για την έξοδο από την κρίση. Εμείς επισημάναμε στους εταίρους μας ότι, ναι μεν η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα, όμως υπήρχε και ο παραλογισμός, η υστερία, πολλές φορές, η έλλειψη ρύθμισης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς, που δημιούργησε μια απειλή απέναντι και στην Ευρωζώνη, αλλά και στη σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας και, βεβαίως, μια απειλή για κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι’ αυτό και η συντονισμένη δράση μας ήταν μια απόδειξη της βούλησης των Ευρωπαίων πολιτών, των ηγεσιών, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κινηθούμε με έναν τρόπο αποτελεσματικό και ξεκάθαρο.
Παράλληλα, εμείς κάναμε άοκνες προσπάθειες στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, για να προωθήσουμε απαραίτητες και σημαντικές αλλαγές. Θα ήθελα να αναφέρω, όμως, τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει και σε διεθνές επίπεδο, όπως πρόσφατα, με την κυρία Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί, τον κ. Γιούνγκερ, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την αποτροπή κερδοσκοπικών ενεργειών που προκαλούν αβεβαιότητα στις αγορές και για τη βελτίωση της διαφάνειας στις αγορές παραγώγων.
Και πιστεύω ότι, σήμερα, η Ευρώπη στέκεται κοντά μας σε αυτές τις προσπάθειες, διότι εμείς είχαμε μια σκληρή εμπειρία από αυτή τη λειτουργία των διεθνών αγορών.
Πέρα από την πολιτική μας σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, ξέρετε πολύ καλά κ. Πρωθυπουργέ, τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει ο Ελληνικός λαός και τις μεγάλες αποφάσεις, θα έλεγα και θυσίες που κάνει, για να ορθοποδήσει η οικονομία μας.
Παράλληλα με τις προσπάθειες αυτές, ενισχύουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, τους θεσμούς της διαφάνειας, τους θεσμούς για μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη και για αξιόπιστη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα χρήματα του Ελληνικού λαού αξιοποιούνται σωστά κι ότι γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης πού και πώς επενδύονται και ότι υπάρχει χρηστή διοίκηση.
Για μας, θέλω να σας διαβεβαιώσω, η διαφάνεια στη δημόσια ζωή δεν είναι μια τυπική διακήρυξη της Κυβέρνησης. Είναι βαθιά πίστη μας, που τη μετουσιώνουμε καθημερινά σε έργο, σταθερό και ακλόνητο.
Η επιδίωξή μου, η επιδίωξη της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι να αναμορφώσουμε το πολιτικό σύστημα, ώστε η λειτουργία του να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, αλλά και ευρύτερα, την εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μην έχουμε παρόμοιες κρίσεις, αλλά και να μην αντιμετωπίζεται με καχυποψία η αξιοπιστία των στατιστικών μας, για παράδειγμα, ή άλλων τομέων.
Είναι χρέος μου, είναι χρέος μας, και να αντιμετωπίσουμε πρακτικές του παρελθόντος, που όλους μας πλήγωσαν, και να χαράξουμε μια γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον, αλλά και να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές αυτό που πραγματικά τους αξίζει, διαφάνεια, δημιουργικότητα, αξιοπρέπεια - λέξεις που δίνουν περιεχόμενο στην προσπάθειά μας.
Και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Εμείς λέμε «φως και αλήθεια στα πάντα», για να πάμε μπροστά. Μπορεί να έχετε διαβάσει και τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε για τη διαφάνεια, όπως με τις Εξεταστικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν στη χώρα μας, γιατί εμείς πήραμε τις αποφάσεις αυτές, για να ρίξουμε φως σε ζητήματα που μας πλήγωσαν στο παρελθόν.
Δικό μας έργο είναι και οι νέοι νόμοι, οι οποίοι θεσπίζουν κανόνες διαφάνειας στη δημόσια ζωή. Και χρέος μου είναι να μείνω αταλάντευτος σε αυτή την υπόσχεση, μέχρι το τέλος.
Θέλω εδώ να υπογραμμίσω την αποφασιστικότητά μας να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την εμπέδωση της απόλυτης διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Και αυτά θα έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο και στην οικονομία μας, και σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των προϋπολογισμών μας, αλλά και στην προσέλκυση υγειών επενδύσεων στη χώρα μας.
Θέλω να συγχαρώ τη Βελγική Προεδρία για τις προτεραιότητες που έχει θέσει. Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «20-20» του 2020, για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης, αλλά και για θέματα συντονισμού οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών, είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Ευκαιρία, να μετατρέψουμε τις οικονομίες μας σε πράσινες οικονομίες, με επενδύσεις, με έρευνα, με ανάπτυξη και με εκπαίδευση.
Επιπλέον, συζητήσαμε με τον κ. Leterme το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη προετοιμασίας μας, που θα αναλάβει βεβαίως σε μεγάλο βαθμό και η Βελγική Προεδρία, για τη Σύνοδο του Κανκούν στο Μεξικό στα τέλη του 2010, δηλαδή μετά από τη μη δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία του κλίματος, προκειμένου να επιτευχθεί η σύναψη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες.
Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε για την ενεργοποίηση από τη Βελγική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, για να ενδυναμώσουμε τη διεθνή παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς βεβαίως και για θέματα της περιοχής, όπως είναι οι τομείς της παράνομης μετανάστευσης και του ασύλου.
Είναι θέματα που μας αφορούν όλους, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου έχουμε εντεινόμενα φαινόμενα, λόγω και των ευρύτερων εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο. Η ανάγκη συγκεκριμένων μέτρων, με γνώμονα την επίδειξη αλληλεγγύης και την κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών μελών, είναι σημαντικό να είναι στις προτεραιότητες της Βελγικής Προεδρίας.
Γι' αυτό, άλλωστε, υποστηρίζουμε και τη συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για τη σύναψη και εφαρμογή συμφωνιών επανεισδοχής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες, για την ενίσχυση της FRONTEX και για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.
Τέλος, συζητήσαμε το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αυτό της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει της δικής μας πρωτοβουλίας για την Ατζέντα 2014, δηλαδή την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
Θέλω κ. Leterme, κ. Πρωθυπουργέ, να εκφράσω και πάλι τις ευχαριστίες μου για την αλληλεγγύη που έχετε δείξει στον Ελληνικό λαό και να ευχηθώ στην Βελγική Προεδρία καλή επιτυχία.
Yves Leterme: Ευχαριστώ αγαπητέ συνάδελφε. Ευχαριστώ και για τη θερμή φιλοξενία. Η επίσκεψή μου σήμερα στην Αθήνα είχε ως πρώτο, κύριο σκοπό μια χειρονομία αλληλεγγύης του Βελγίου, της Βελγικής Κυβέρνησης, προς μία χώρα με την οποία έχουμε ξεκινήσει μια κοινή πορεία προς το μέλλον, για την οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης.
Σας συγχαίρουμε για την αποφασιστικότητα και το θάρρος, με τα οποία αντιμετωπίσατε την κατάσταση της χώρας σας. Οι χώρες μας έχουν θαυμάσιες διμερείς σχέσεις. Δεν υπάρχουν ανάμεσά μας οποιαδήποτε σοβαρά προβλήματα.
Συμφωνούμε απόλυτα σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης και, στο πλαίσιο της διαδικασίας εναλλαγής της Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συζητήσουμε τα θέματα της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας, τα θέματα της οικονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης, τα θέματα περιβάλλοντος για την προετοιμασία της Διάσκεψης στο Κανκούν, μετά από τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης, το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης που αφορά ιδιαίτερα στα θέματα της πολιτικής ασύλου και, τέλος, τη διεύρυνση και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Κυρίες και κύριοι, είναι η δωδέκατη φορά που το Βέλγιο αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη - μέλη και όλους τους νέους πρωταγωνιστές.
Το Βέλγιο θα θέσει ως προτεραιότητα την οικονομική διακυβέρνηση και την αναγκαία ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Ειδική Δύναμη, με επικεφαλής τον κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα τον Οκτώβριο.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν δείξει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πόσο σημαντικό είναι να ληφθούν υπόψη όλοι αυτοί οι παράγοντες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ασκούν πίεση σε όλα τα κράτη - μέλη.
Πιστεύω ότι η στρατηγική του 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ σημαντική και θα συζητήσουμε, στο τέλος του μήνα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θέμα των συμπληρωματικών επενδύσεων σε κοινά βιομηχανικά προγράμματα και σε κοινές ευρωπαϊκές υποδομές.
Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την Ελλάδα, είναι ταυτόχρονα αναγκαίο να δούμε ποιοι είναι υπεύθυνοι για τη διακίνηση ανθρώπων, για την παράνομη μετανάστευση, και να επιδείξουμε αλληλεγγύη προς τις χώρες, όπως η Ελλάδα, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενες, καθώς και να συμβάλουμε στον επιμερισμό των ευθυνών ανάμεσα σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.
Η υψηλή προτεραιότητα της Βελγικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι, όπως είπα και στην Κροατία σήμερα το πρωί, να παίξουμε το ρόλο του διαμεσολαβητή, τηρώντας τους κανόνες, σεβόμενοι τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε μεμονωμένης χώρας και προσπαθώντας να πετύχουμε συμφωνία και συναίνεση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή, διότι υπάρχουν και 7 υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που πρέπει να λάβουμε υπόψη, και είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον όλης της Βαλκανικής περιοχής είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω ότι είχαμε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές. Είμαστε πολύ στενά συνδεδεμένοι στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θεωρώ αυτή τη στιγμή πάρα πολύ σημαντικό.
Εξ ονόματος της χώρας μου, του Βελγίου, ήθελα να πω ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση, για να ξεπεράσει αυτή την κρίση, που έχει πλήξει όλο τον κόσμο, ακόμα περισσότερο την Ευρώπη και ακόμα περισσότερο την Ελλάδα.
Ευχαριστώ πολύ.
Αρθρο και φωτο http://www.papandreou.gr/