«Η Μακεδονία βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση από τη διεθνή κοινότητα για επείγουσα επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας», δήλωσε σήμερα, από την πόλη Οχρίδα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
«Από τη Μακεδονία ζητείται να πληρώσει, επιδεικνύοντας πραγματισμό στην έλλειψη πραγματισμού από την πλευρά της Ελλάδας, με άλλα λόγια να πληρώσει, συμπεριφερόμενη λογικά στη μη λογική και προκλητική συμπεριφορά της ελληνικής πλευράς», ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, «η Ελλάδα καταχράται τη θέση της ακόμη και στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου με τη Μακεδονία, όπου προσπαθεί να υπαγορεύσει τις συνομιλίες, να επιβάλει λύση, αντί να αφήσει χώρο για αναζήτηση λύσης από κοινού».
Αναφορικά με τη φιλοδοξία της ΠΓΔΜ να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μιλόσοσκι, δεν θέλησε να προβεί σε κάποια σχετική πρόβλεψη.
Τόνισε, ωστόσο, ότι το ζήτημα του ονόματος θα παραμείνει «ενεργό» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της Μακεδονίας, θα προσπαθήσει, κατά τους επόμενους μήνες να εξασφαλίσει πιο θετικές θέσεις και πιο θετική προσέγγιση στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν».
Σημείωσε ακόμη ότι η ΠΓΔΜ αναμένει να έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη από την Αυστρία, η οποία έδειξε -όπως υπογράμμισε- ξεχωριστή κατανόηση για τις θέσεις της χώρας του όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος.
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκίοργκι Ιβάνοφ, σε ομιλία, που απηύθυνε, χθες, στην πόλη Οχρίδα, σε εκδήλωση για την επέτειο της γερμανικής ενοποίησης, ανέφερε ότι, «θα πρέπει να μην γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος του βέτο με χαμηλά και εγωιστικά κίνητρα» και υποστήριξε πως «κάθε νέα κατάχρηση του βέτο ως λειτουργικής αρχής στις σχέσεις των ευρωπαϊκών και των βαλκανικών χωρών είναι μια αντι-ιστορική και αντι-ευρωπαϊκή πράξη».
«Εάν οι παρεμποδίσεις γίνουν αποδεκτές ως νέα πρακτική, ενδέχεται να προκαλέσουν μια επικίνδυνη αλυσίδα από βέτο, η οποία θα μας οδηγήσει σε μια δίνη από πολιτικούς αναχρονισμούς του 19ου αιώνα», συμπλήρωσε ο κ.Ιβάνοφ.