14 Οκτωβρίου 2010

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι στη συζήτησή τους οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στο θέμα του περιουσιακού. Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά τη Δευτέρα και την Παρασκευή της ερχόμενης εβδομάδας ενώ οι σύμβουλοί τους θα συναντηθούν αυτήν την Παρασκευή για να προγραμματίσουν τις επόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών.Στη συνέχεια, ο κ. Ντάουνερ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Σε ερώτηση αν οι δύο ηγέτες ανασκόπησαν τις εργασίες των συμβούλων τους, απάντησε: «Σίγουρα συζητήθηκε η δουλειά που έγινε κατά τις συναντήσεις των συμβούλων τις τελευταίες εβδομάδες γιατί, όπως γνωρίζετε, οι ίδιοι οι ηγέτες δεν είχαν συναντηθεί για αρκετό καιρό γιατί βρίσκονταν κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, στη Νέα Υόρκη συγκεκριμένα. Ωστόσο, οι σύμβουλοι συνέχισαν τις συναντήσεις και είχαν τη δυνατότητα, σε πιο επίσημο κλίμα, να δώσουν αναφορά στους ηγέτες για τις εργασίες τους. Αυτό, όμως, δεν κράτησε για όλη τη συνάντηση, ήταν απλώς μέρος της συνάντησης».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι δύο ηγέτες δεν ζήτησαν πιο ενεργό εμπλοκή ή στήριξη των Ηνωμένων Εθνών με οποιονδήποτε τρόπο πέρα από τον προκαθορισμένο και τόνισε ότι η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία υπήρξε αρκετά συνεπής.
Ερωτηθείς ποιος είναι ο προκαθορισμένο τρόπος, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι προφανώς εξαρτάται από την ημέρα και τις περιστάσεις αλλά για να μην παρασυρόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας, διευκρίνισε, τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν να εμπλακούν σε επιδιαιτησία και διαμεσολάβηση. Θέλουν να βοηθήσουν με τη διαδικασία. Για αυτό και δαπανήσαμε αρκετό χρόνο, είπε, σε διάφορα επίπεδα, όχι μόνο στο επίπεδο του Ειδικού Συμβούλου, συζητώντας με τις δύο πλευρές και ανταλλάσοντας απόψεις για τα θέματα.
Πρόσθεσε ότι στα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούν, επίσης, τη βοήθεια ειδικών με μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη στα διάφορα κεφάλαια που συζητούνται στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η δουλειά τους δεν είναι να γράφουν λύσεις για τις δύο πλευρές, είπε, αλλά να είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μπορούν να συζητούν, άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρία και ελπίζουμε ότι αυτό είναι βοηθητικό.
Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι σε αρκετές περιπτώσεις κατά τα δύο τελευταία χρόνια αυτό υπήρξε ιδιαίτερα βοηθητικό. Στο τέλος της ημέρας, όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει να βρουν τις λύσεις μόνοι τους, δεν μπορούμε να τους λέμε τι να σκεφτούν. Πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι και να αισθάνονται άνετα με αυτό γιατί, σε αντίθεση με τις θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν ένα μυστικό σχέδιο επιβολής λύσης στο Κυπριακό, η λύση θα πρέπει να εγκριθεί από δύο δημοψηφίσματα.
Οι δύο ηγέτες θα πρέπει να θέσουν σε δημοψηφίσματα και να προωθήσουν τη συμφωνία ως δική τους συμφωνία, όχι ως συμφωνία κάποιου άλλου. Αυτό θα μεγιστοποιήσει τις προοπτικές να γίνει αποδεκτή από το λαό, κατέληξε ο κ. Ντάουνερ.