αρθρο του Του Στέλιου Κράλογλου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 2001 το σύνολο των μισθολογικών παροχών μόνο για την κεντρική Κυβέρνηση ήταν 10.077 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2009 έφθασε τα 18.001. Οι μισθολογικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2001 ήταν 6,9%, ενώ το 2009 έφθασε το 7,6% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης και ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ από το 2001 οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 80%. Η μισθολογική δαπάνη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 32%, των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν σχεδόν 40% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την περίοδο 1999-2009 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 117%.
Με στόχο τον εξορθολογισμό την μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο και με βασικό άξονα την εξάλειψη των ανισοτήτων που παρατηρούνται σήμερα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων τα συναρμόδια υπουργείου προωθούν το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2011.
Ο στρατηγικός στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν βασικό μισθό που θα είναι ανάλογος με εκείνον του ιδιωτικού τομέα και τα μόνα επιδόματα που θα παίρνουν να είναι το οικογενειακό, δηλαδή συζύγου και τέκνων, και το επίδομα θέσης, το οποίο θα λαμβάνουν μόνον οι προϊστάμενοι διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων και τμημάτων.
Τα υπόλοιπα επιδόματα, όπως το κίνητρο απόδοσης ή το επίδομα εξομάλυνσης, που λαμβάνουν σήμερα σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα ενσωματωθούν σταδιακά στον βασικό μισθό, ενώ τα δεκάδες ειδικά επιδόματα θα περικοπούν ή και θα καταργηθούν.
Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα καταγράψει όλα τα επιδόματα στο Δημόσιο, θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητά τους και θα υποβάλει προτάσεις για το ποια από αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, ποια να ψαλιδιστούν και ποια να καταργηθούν.
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι το νέο μισθολόγιο θα φέρει μειώσεις αποδοχών τουλάχιστον για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο.