13 Αυγούστου 2011

Το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας


Ουτε δολλαρια -ουτε Ευρω- τα καταφερνουν καλα με το εθνικο τους νομισμα

Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχει συντελεστεί στην Τουρκία ένα κοινωνικό και οικονομικό θαύμα. Από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2001, που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, μέχρι την επάνοδο της Τουρκίας στο παγκόσμιο προσκήνιο ως περιφερειακή δύναμη έχουν μεσολαβήσει πολλά.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι οι δύο προσωπικότητες που σήμερα εκθειάζονται παγκοσμίως γι' αυτό το επίτευγμα. Ωστόσο, ο καθηγητής Πολιτικών Eπιστημών Κερέμ Οκτέμ και ο οικονομολόγος Σερντάρ Παζί  μίλησαν για τη σημερινή Τουρκία συμφωνούν ότι το σημείο-κλειδί γι' αυτό το θαύμα ήταν η ανάληψη καθηκόντων υπουργού Oικονομικών από τον Κεμάλ Ντερβίς το 2001. Ο Ντερβίς ήταν αυτός που αποκατέστησε την ισορροπία μεταξύ της χώρας και των ξένων επενδυτών κι έπειτα δρομολόγησε σε μεγάλο βαθμό τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς και την ανάπτυξη της οικονομίας.



Στον πλέον ανερχόμενο προορισμό για Aραβες τουρίστες και επενδυτές έχει αναδειχθεί κατά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, η οποία καθίσταται σταδιακά μία ηγετική δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής υπό την ηγεσία του Kόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του αραβικού κόσμου για την τουρκική κουλτούρα, από τις σαπουνόπερες, την ποπ μουσική έως και τα τρόφιμα, έχει συμβάλει στην ενίσχυση του αριθμού των Αράβων τουριστών στη χώρα. Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί πλέον ένα δημοφιλή προορισμό για τους γάμους των Αράβων, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν και από τον αναπτυσσόμενο κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων, όπου οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξεχωριστές πισίνες και χώρους παραλίας .


Επιπλέον, οι αναταραχές στον αραβικό κόσμο έχουν απομακρύνει τους τουρίστες από προορισμούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής προς τη σταθερότητα της Τουρκίας. Τα στοιχεία από το υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης έδειξαν ότι ο αριθμός τουριστών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 14,56% τους πρώτους πέντε μήνες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Παρ' όλο που οι τουρίστες από Γερμανία, Ρωσία και Βρετανία εξακολούθησαν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας επισκεπτών στη χώρα, οι τουρίστες υψηλής δαπάνης από τις αραβικές χώρες έχει παρουσιάσει σημαντικό άλμα. Τον Μάιο, οι τουρίστες από την Υεμένη αυξήθηκαν 87%, ενώ η άνοδος των τουριστών από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ έφτασε το 79,3% και 45,84% αντίστοιχα. O τουρισμός αποτελεί για την Τουρκία μία σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος και βοηθάει στον περιορισμό του διευρυνόμενου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το οποίο διαμορφώθηκε τον Μάιο στα 10,1 δισ. δολάρια από τα 4,9 δισ. του αντίστοιχου μήνα του 2010. «Η Τουρκία αναμένεται να έχει φέτος μία εκπληκτική τουριστική σεζόν εξαιτίας των προβλημάτων των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ), αλλά και των νέων επενδύσεων στον κλάδο τουρισμού της χώρας», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της BGC Partners στην Κωνσταντινούπολη, Οζγκούρ Αλτούγκ. «Τα τέλη Μαΐου σηματοδοτούν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Τουρκία και οι εισροές ξένου συναλλάγματος αναμένεται να φτάσουν κατά το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου σε επίπεδα-ρεκόρ, λόγω των αυξανόμενων εσόδων από τον τουρισμό», συμπλήρωσε. Τα έσοδα από τον τουρισμό υπερέβησαν πέρυσι τα 25 δισ. δολάρια και οι αξιωματούχοι αναμένουν ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό για φέτος.
Reuters