Με τη φράση «καλώ όλους σε πανστρατιά» για την οικονομική κατάσταση της χώρας ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, που έχει ως κύριο θέμα του την παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση του σχεδίου «Καλλικράτης». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε ελάχιστο χρόνο πρέπει να διορθώσουμε μια πορεία πολλών δεκαετιών, ενώ πρόσθεσε πως ήδη τα μέτρα αποδίδουν καρπούς και ο προϋπολογισμός εκτελείται καλύτερα από κάθε άλλον.
Παράλληλα, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα από την πλευρά της αναλαμβάνει τη δική της ευθύνη στο ακέραιο.
Ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει και οι χώρες της Ευρωζώνης την πλευρά τους να αποτρέψουν τη μετάδοση της φωτιάς, που άναψε σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι συζητήσεις γύρω από τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης τελειώνουν σε λίγο και πρέπει να δείξουμε ότι η βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα θα πιάσει τόπο.
Περνάμε, όπως τόνισε, μια δύσκολη φάση στη ζωή μας για καθένα απο εμάς χωριστά, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας.
Χαρακτήρισε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσωρινά, αλλά και δύσκολα και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο. Και το ίδιο θα κάνει και ολόκληρη η κυβέρνηση.
Κάθε πέντε χρόνια αυτοδιοικητικές εκλογές
Παρουσιάζοντας το σχέδιο «Καλλικράτης» ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως «αναπτυξιακή επανεκκίνηση». Ανέφερε πως συγχωνεύονται πάνω από 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την πάταξη της γραφειοκρατίας.
Είπε ακόμη ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες υγείας, παιδείας και πρόνοιας από τα υπουργεία προς την Αυτοδιοίκηση, ενώ εξήγγειλε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις Ευρωεκλογές.
Παράλληλα, όπως τόνισε, θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ.
Επίσης θα μεταφερθεί μεγάλη σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στις επιτελικές του ευθύνες, οι δε υπηρεσίες θα μεταφερθούν δίπλα στον πολίτη, εκεί δηλαδή που τις έχει ανάγκη.
«Είναι ένα μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο κράτος» κατέληξε.