ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ -ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- http://alexandria323232.blogspot.com/ email: gdsdgreece@gmail.com ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Οι αναδημοσιεύσεις, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Ειναι ομως αναφαιρετο δικαιωμα οιουδηποτε να μας ζητησει γραπτως την αποσυρση αναρτησης αιτιολογωντας εμπεριστατωμενα το αιτημα αποσυρσης
22 Απριλίου 2010
Ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα, λέει ο πρωθυπουργός
Χρέος μας ιστορικό είναι να πάρουμε κάθε απόφαση που θα αποτρέψει τα χειρότερα για τους Έλληνες, τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης.
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι εκτιμήσεις δεν αλλάζουν το στόχο που έχει τεθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 4%.
Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τώρα πρέπει να δούμε πού θα κρυφτούν οι 'γνωστοί ύποπτοι'. Εκείνοι που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 είναι μονοψήφιο, 6% έλεγαν, το πολύ 9%, και ότι η κυβέρνησή μας το 'φούσκωσε'.»
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε έγκλημα αυτό που συνέβη στη χώρα από το 2004 έως το 2009 και κατέληξε λέγοντας: «Αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός.
» Και αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να μπούμε όλοι επί τω έργω. Αναλάβαμε την ευθύνη του έργου για τη σωτηρία της χώρας, για το μέλλον των Ελλήνων».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την οικονομία, τον μηχανισμό στήριξης και την έκθεση της Eurostat.
Βραχυπρόθεσμος δανεισμός
Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ολοκληρωμένος μηχανισμός, αλλά εάν χρειαστεί η χώρα μπορεί να καταφύγει σε βραχρυπρόθεσμο δανεισμό χώρες της Ευρώπης, μέχρι ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί πλήρως. Ωστόσο, τόνιζαν, τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
«Προβλέπεται ότι μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέχρι να ενεργοποιηθεί ο κανονικός μηχανισμός από την Ευρώπη» ανέφερε η πηγή.
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει: «Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ολοκλήρωση των διαδικασιών του μηχανισμού για να υπάρξει βραχυπρόθεσμός δανεισμός, ακόμη και στο πλαίσιο του σχεδίου με ταμειακή διαυκόλυνση από τους ΟΔΔΗΧ των υπολοίπων χωρών».
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θέλει ο μηχανισμός να είναι έτοιμος, και προσδιόριζαν ως πρώτο χρονικό όριο για δανεισμό την 19η Μαΐου, αν και πρόσθεταν ότι για τη χώρα οι δρόμοι είναι ή η αγορά ή ο μηχανισμός.
Ο μηχανισμός είναι ευρωπαϊκός, αλλά ενιαίος, με το ΔΝΤ να αποδέχεται το πλαίσιο του Ecofin, έλεγαν οι πηγές, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία δεν παρουσιάζει καμία στασιμότητα, ενώ σχετικά με την κατά 1 μονάδα άνοδο του ελλείμματος, σύμφωνα με την Eurostat, διευκρίνιζαν ότι η χώρα έχει ένα «μαξιλάρι» 2%, καθώς τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση υπολογίστηκαν για μείωση του ελλείμματος έως 6 μονάδες.
Σχόλια της αντιπολίτευσης
Σχιολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη «και να δείξει δήθεν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα στρέφεται στο ΔΝΤ».
«Ο κ. Παπανδρέου παραβλέπει σκοπίμως ότι δεν είχε τεθεί από καμία πλευρά, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέμα ΔΝΤ για την Ελλάδα» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και ότι δεν αρνήθηκε ποτέ το μερίδιο των δικών της ευθυνών.
«Ακόμα και αν τελικά μας βάλει στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός, η ΝΔ, ως μεγάλη υπεύθυνη παράταξη, θα προτείνει συγκεκριμένα πράγματα για να αντιμετωπίσει η χώρα τη νέα σκληρή πραγματικότητα, για να υπερασπίσει την κοινωνική συνοχή και να υποδείξει διέξοδο για να βγούμε από τον κλοιό των όρων που θα επιβληθούν στην Ελλάδα».
Από τον ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, «για μια νέα ρύθμισή του που θα διαγράφει σημαντικό μέρος του χρέους, θα μειώνει τα επιτόκια και θα διευρύνει τους χρονικούς ορίζοντες αποπληρωμής».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος. Ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποφασίσει την άμεση περικοπή κρατικών δαπανών τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, ή 10 δισ. αν μπορέσει να συνεννοηθεί με τον κ. Σαμαρά.
Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αντικατάστησει τους υπουργούς που δεν κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και την κρισιμότητα του παράγοντα του χρόνου.
«Να απαντά δυναμικά, άφοβα (κυρίως άφοβα) και τεκμηριωμένα σε όσα αστήρικτα και παραπλανητικά υποστηρίζουν σήμερα ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και τα Μέσα Μαζικής Ενηνμέρωσης. Να εγκαταλείψει, χωρίς δεύτερη σκέψη, τη φοβική ανοχή οποιασδήποτε παρανομίας» κατέληξε.